11 Mart 2012 Pazar

Efsane 2000 Kadrosu Football Manager 2012'de


1996-2000 dönemine nispeten son derece başarısız geçen sezonlardan sonra Galatasaray taraftarının UEFA Kupası ve Süper Kupa kazanan efsane 2000 kadrosunu çok özlediğini görmek zor değil. Açıkçası birçok taraftarın hemen her maçta herhangi bir mevkiden bahsederken söz konusu dönemin oyuncularını anması, efsaneleri çok özleyenlerden biri olan beni bu kadro ile ilgili bir çalışma yapmaya yönlendirdi. 2000-2001 sezonu için yapılan Championship Manager 00-01 (CM 00-01) oyunundan bu oyuncuların verilerini günümüzün en çok tercih edilen menajerlik simülasyonu Football Manager 2012 (FM 12)’ye aktararak bu kadronun 2011-2012 için Türkiye Ligi’nde yer almasını sağladım. Galatasaray, Avrupa Kupaları’nda bu sene yer almıyor ama bu kadro datada hak ettiği Şampiyonlar Ligi’nde yer alıyor, Trabzonspor ise ön eleme oynayacak konumda ayarlandı. 2000 yılıyla 2012 arasında sayıca az da olsa farklı olan, oyuna daha sonra eklenen oyuncu özellikleri var, bunların değerlendirilmesinde ise kadro iyi tanındığı için herhangi bir sorun çıkmadı. Kadroda 2000 yılı içerisinde resmi olarak Galatasaray’da oynamış oyuncular yer alıyor, bunlara Tugay Kerimoğlu da dâhil. Kadroya genel bir bakış atacak olursak:


Normal şartlarda oyuncunun mevcut yeteneğini belirleyen CA ve ulaşabileceği en yüksek potansiyel yeteneği gösteren PA listeleri şu şekilde olması gerekiyordu:


Ancak oyunda özelliklerin doğru çıkmasını sağlamak adına bazı oyuncuların CA’larında artışlar, bazılarınınkinde ise düşüşler yapmak gerekti. Özellikler bu yolla CM 00-01’de olduğu gibi FM 12’ye aktarılmış oldu. Oyuna yansıyan CA-PA listesi işe şu şekilde:


Normalde Galatasaray kadrosunda bulunan oyuncu ve personeller oyundan silindi. Tek istisna Fenerbahçe’yi güçsüz bırakmamak adına Emre Belözoğlu. Fatih Terim, CM 00-01’deki profiliyle oyuna eklendi. Açıkçası Fatih Terim’i çok iyi yapmışlar diyebilirim o yıllarda. Eğer Galatasaray’ın başına geçerseniz, Fatih Terim boşa çıkacak ve kısa sürede Avrupa’nın iyi bir takımı tarafından kapılacaktır. FM 12’nin resmi Mart yaması (12.2) çıktı ve bu yamada Milli Takım’ın başında Abdullah Avcı var. Avcı’nın kadrosu artık beklediğinden çok iyi, eminim EURO 2012’ye takımı götürecektir J




Bu çalışma sadece Galatasaraylılar için yapılmadı. Diğer takımları destekleyen, FM’yi bu takımlarla oynayan kişiler de güçlerini, stratejilerini Türkiye Ligi’ne biraz(!) fazla olan bu kadroyla deneyebilir. Milli Takım'ı yöneterek Guus Hiddink'in başaramadıklarını bu kadroyla gerçekleştirebilir. Eminim başarılı olan arkadaşlar çıkacaktır. Bu çalışmada her türlü detaya maalesef yer veremedim, eksik tespit eden arkadaşlar kendi editörlerinden veri üzerinde çalışarak datayı geliştirebilir ve daha gerçekçi bir oyun oynayabilir. Birçok eski FMseveri uykusuz gecelere döndüreceğine inandığım bu çalışmayı edinmek isteyenler hhkahraman_275@hotmail.com adresinden bana ulaşabilir. Yazıyı Hagi ve Hakan Şükür’ün profilleriyle bitirelim. Herkese iyi eğlenceler!!




Hiç yorum yok: