23 Şubat 2012 Perşembe

Play-Off Yaklaşırken

Play-Off ufukta görünmeye, takımlar Play-Off’un etkisini daha fazla hissetmeye başladıkça lig daha karmaşık ve heyecanlı bir hal alıyor. Aslında sezon başında patlak veren ve hala bir çözüm üretilemeyen şike soruşturması birçok futbolseverde “Biz ne seyrediyoruz yahu?” havası uyandırdı ama ilginin azaldığı gerçeği bariz şekilde ortada olsa da hala futbol Türkiye ajandasının en vazgeçilmez olgusu olma özelliğini muhafaza ediyor, etmeye de devam edeceği aşikâr. Her ne kadar federasyonun ne olacağı, şampiyonumuzun gelecek sene Şampiyonlar Ligi’nde olup olamayacağı gizemini korusa da gerek bu hafta sonu oynanacak Galatasaray-Beşiktaş derbisi gerekse ligin genel durumu hala dikkat çekmeyi başarabiliyor.


İşte ligin genel durumuna, tam bu zamanda, şampiyonluk potasından küme düşme mücadelesine kadar üzerinden geçerek bakmakta fayda var. Şampiyonluk potası bana kalırsa şu anda sadece Galatasaray ve Fenerbahçe’den oluşuyor. Diğer takımlar şampiyonluk anlamında biraz geride kalmış durumda. Her ne kadar Play-Off sistemi sayesinde puan farkı mevzuatta kapanabilir olsa da, şu aşamada bana çok mümkün görünmüyor. Galatasaray ile Fenerbahçe arasında da aslında hiç azımsanmayacak bir puan farkı oluştu. Fenerbahçe’nin deplasmanlardaki kötü formu ve Galatasaray’da bu sezon başında baştan kurulan takımın her hafta biraz daha oturması bu farkın daha da açılabileceğini aklıma getirmiyor değil. Ancak yine de bu 2 takımın 2’si Şükrü Saracoğlu Stadı’nda olmak üzere bu sezon 3 kez daha karşılaşacaklarını ve bu maçların 7,5 puana tekabül ettiğini unutmamakta, her an her şeyin olabileceğini bilmekte fayda var.


Asıl büyük mücadele Beşiktaş, Trabzonspor, Gençlerbirliği ve Sivasspor’un yer aldığı Şampiyonluk Play-Off’u çekişmesi yaşayan takımlar arasında geçiyor. Beşiktaş, ciddi puan kaybı yaşama ihtimali olduğu Sivasspor ve Gençlerbirliği maçlarını 4 puanla kapatarak bence Play-Off’u garantiledi. Diğer takımın da kadro kalitesi ve Avrupa’dan elenme ihtimalinin kuvvetli görünmesi (PSV ilk maç sonucu) dolayısıyla Trabzonspor olacağını düşünüyorum. Trabzonspor, normal şartlarda liderliği dahi zorlayabilecek bir takım ancak özellikle savunmada yapılan hatalara bir türlü çare bulamıyor. Gençlerbirliği ve Sivasspor ise bu sezon gösterdikleri performansla hem tebriki hem de Avrupa Kupası Play-Off’u oynamayı kesinlikle hak ettiler. Bu 2 takımı da Play-Off’ta görürüz diye düşünüyorum.


Avrupa Kupası Play-Off’una katılacak diğer 2 takım olma yolundaki çekişme de kesinlikle izlemeye değer. 2.yarıda ciddi düşüş yaşayan 38 puanlı Eskişehirspor’dan küme düşme potasından yeni çıkan ve son dönemde çok fazla puan toplayan 31 puanlı Karabükspor’a kadar her takım bu 2 biletten birini alabilir. Ben, son yıllarda başarılı sonuç alma hususunda tecrübe kazanan Bursaspor’u bu yolda diğerlerinden bir adım önde görsem de bu takımların performansları birbirine inanılmaz yakın seyrediyor ve hiçbir sonuç benim açımdan sürpriz olmaz.


Son olarak tabii ki küme düşme potası… Ankaragücü’nün düşmesi artık kesin gibi. Diğer 2 takım ise bana kalırsa 33 puanlı Mersin İdman Yurdu ile 26 puanlı Samsunspor arasındaki ekiplerden olacak. Son haftalarda çok kötü performans gösteren Manisaspor açıkçası hiç umut vaat etmiyor. Karabükspor’un bir üst paragrafta da belirttiğim üzere yakaladığı ivme çok üst düzeyde. Buradan tekrar geri düşeceklerini düşünmüyorum. Gaziantepspor da kadrosunun kaliteli olması itibariyle üstte kalmasını beklediğim bir takım. Dolayısıyla Ankaragücü’nden sonra Manisaspor ve Samsunspor, Nisan ayının başında üzülecek takımlar olabilir.

Hiç yorum yok: