14 Haziran 2012 Perşembe

Kolombiya'nın Gelecekteki Drogba'sı: Jhon Andrés Córdoba


Türk takımlarının gelecek vaat eden yabancı futbolculara yönelmesi çok rastladığımız bir olay değil ancak Avrupa’da başarılı olmanın en önemli ve en kısa yolunun bu olduğunu her sene Porto, Benfica, Udinese vs. örneklerinde görmekteyiz. Bu ve bu gibi takımlar özellikle Afrika ve Güney Amerika’dan potansiyelli gençleri transfer eder ve 2-3 sene oynatarak aldıklarının çok çok fazlasına Avrupa’nın baş ve baş altı ekiplerine satar. Türkiye’de ise bu uygulamanın simülasyonu diyebileceğimiz şu andaki Kayserispor, geçmişte ise Gençlerbirliği ve Kocaelispor örnekleri var. Tabii bu takımlar yukarıda ismi geçen Avrupalı ekiplerin yanına dahi yaklaşamıyor sadece diğer ekiplerimizden biraz daha öndeler, o kadar.

Potansiyeli yüksek futbolcuyu bulmak, ondan faydalanmak ve çok yüksek kar elde ederek satmak kulübün saha içindeki başarısına katkıda bulunmakla birlikte Türkiye’de çok büyük sorun olan kulüplerin ekonomisini en kısa yoldan düzlüğe çıkaracak argümanların başında geliyor. İşte tam bu noktada potansiyeline çok inandığım, Avrupa futboluna gelmesi ve damga vurması çok muhtemel olan 19 yaşında Kolombiyalı bir oyuncudan bahsedeceğim: Jhon Andrés Córdoba Copete. Üstelik Jhon Córdoba hali hazırda Türk kulüplerinin rahatlıkla transfer edebileceği bir oyuncu. 

Dünya futboluna son dönemde Fredy Guarin ve James Rodriguez gibi önemli oyuncuları Porto aracılığıyla armağan eden Envigado takımında oynayan Jhon Cordoba da diğer 2 isim gibi basamak transferi yapmaya son derece yakın görünüyor. Bu sezon Kolombiya 1.Ligi olarak tabir edebileceğimiz Liga Postobon 1’de 2. sezonunu geçiren Jhon Cordoba 10 Mayıs 1993 doğumlu, yani 19 yaşında. Aynı zamanda Kolombiya futbolunun 80’li yıllardaki önemli golcülerinden Maniel Acisclo Cordoba’nın oğlu olması da futboldan çok uzak yetişmediğinin bir göstergesi.

1.88 boyunda olmasına rağmen araya kaçabilen ve hızlı bir oyuncu olması onu bu yaşında oldukça öne çıkaran en önemli özellikleri diyebilirim. Ayrıca uzun boyu ve fiziği bir forvet için çok önemli bir özellik olan hava toplarında rakip defanslar üzerinde ciddi bir tehdit olmasını sağlıyor. Sağ ayağının yanında sol ayağını kullanabilmesi de çok büyük bir avantaj. Jhon Cordoba’nın şu anda Kolombiya Ligi’nde Dorlan Pabon’un ardından en gözde oyuncu olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu sezon 16 maçta aldığı 1161 dakikada 6 gol attı ve bu 194 dakikada 1 gole tekabül ediyor.

Genç oyuncularla çalışmayı çok seven Kolombiya A Milli Takım Teknik Direktörü Jose Pekerman’ın gözünün Jhon Cordoba’nın üzerinde olması ve Cordoba’yı A Milli Takım’ın çalışmalarına çağırması bu yaz olmasa bile gelecek sezon Cordoba’nın yolunun Avrupa’ya düşeceğinin bir başka işareti. Son dönemde Falcao, Jackson Martinez, James Rodriguez, Teofilo Gutierrez, Dorlan Pabon, Hugo Rodallega, Adrian Ramos, Luis Muriel  gibi önemli hücum oyuncuları çıkaran Kolombiya’da milli takımdaki yeri önümüzdeki 10 sene boyunca garanti gibi görünen Falcao’nun yanında oynamak için, saydığım üzere çok fazla oyuncu olmasına karşın, en büyük adaylardan biri de hem fizikli hem de süratli olması itibariyle haklı olarak Didier Drogba’ya benzetilen Jhon Cordoba.

Hiç yorum yok: