22 Ağustos 2012 Çarşamba

Belediye Havuzu



İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Abdullah Avcı ile lige çıktığı dönemden beri Süper Lig’e ciddi olarak renk katan bir takım. Ve görünen o ki, renk katmaya da devam edecek. Belediyelerin futbola yatırım yapmasının ne kadar doğru olduğunu özellikle olimpiyatlardaki performansımızdan sonra ülke olarak elbette tartışabiliriz ama ortada bir İstanbul Büyükşehir Belediyespor var ve istikrarlı bir şekilde 5 senedir gelişimini sürdürüyor.

İBB, özellikle ligin bütçesi yüksek, büyük takımları tarafından kadrosunda bulundurduğu önemli oyuncular itibariyle de dikkate alınması gereken bir kulüp. İstanbul takımı olmasının yanına borçsuz ve oyuncularının paralarını tam zamanında yatıran bir kulüp olma özelliklerini de ekleyen İBB, Avrupa’da oynamasa da iyi oyuncuları Türkiye’ye getirebilecek bir takım hüviyetine kavuşmuş durumda. Doka Madureira, Webo, Tom, Holmen, Edin Visca ve kaleci Eduardo gibi tecrübeli ve gelecek vaat eden yabancı oyuncuları harmanlayan İBB, bir zamanlar Gençlerbirliği, Kocaelispor ve Gaziantepspor gibi takımların yaptığı büyük takımlara oyuncu verme rolüne de soyunabilir.

Şu anki kadro yapılarını ve oyuncu ihtiyaçlarını düşündüğümüzde özellikle Trabzonspor, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin kadrolarını daha kompakt ve yarışmacı hale getirebilmek adına İBB’den alabilecekleri oyuncular var diye düşünüyorum. 2 yıl önce ligi domine eden kadrosu dağılan Trabzonspor’un şu anki durumu ortada. Kadronun seviyesinin nereden nereye geldiğini Başkan Sadri Şener ve Şenol Güneş dışında herkes görebiliyor. O kadrodan Selçuk inan, Umut Bulut, Egemen Korkmaz, Burak Yılmaz, Jaja, Engin Baytar ve Yattara gibi önemli oyuncuları kaybeden Trabzonspor, bu isimlerin yerini doldurmayı başardı demek oldukça zor. Transfer döneminde neredeyse son 10 güne geldiğimiz şu günlerde dahi hala oyuncu arayan Trabzonspor’un İBB’yi düşünmemesi son derece ilginç. Forvet için geçen yıl Türkiye’ye gelen ve 36 maçta 15 gol 8 asisti olan Webo, hücum bölgesi için 39 maçta 14 gol 7 asist istatistiği tutturan Doka ve sol bek için Gökhan Süzen bana kalırsa Trabzonspor’un kadro kalitesi ve derinliği açısından son derece önemli transferler olur.

Beşiktaş’ın kadrosunda da bir takım boşluklar olduğu aşikâr. Bunun ötesinde Hugo Almedia, Fernandes ve şu anda kadro dışı olan Quaresma’nın takımdan ayrılma ihtimali var. Her ne kadar Beşiktaş’ın finansal sorunları olsa da, bu oyuncuların ayrılması halinde ligi ve İstanbul’u bilen Samuel Holmen, Webo ve Doka’dan birkaçı (veya hepsi) düşünülebilir, düşünülmelidir. Bu oyuncuların Fernandes ve Almeida dışında kalan Beşiktaş kadrosundan kalite ve repütasyon anlamında çok fazla eksiği olmadığı da bir gerçek. Bu durum Beşiktaş kadrosunun yeterliliği açısından büyük bir handikap olsa da İBB’li bu oyuncuların Beşiktaş kadrosuna ciddi derinlik getireceği gerçeğini de örtmemeli.

Son olarak da Fenerbahçe diyelim. Emre Belözoğlu’nun ayrılmasından sonra ciddi bir probleme dönüşen ve kötü sonuçlar gelmeye devam ederse her geçen gün daha da kronikleşecek orta saha sorunu Fenerbahçe’nin başını ağrıtabilir. Normal şartlarda Fenerbahçe taraftarının beklentisi Krasic, Kuyt ve Sow örneklerinde olduğu gibi kaliteli ve kariyerli (dolayısıyla pahalı) bir oyuncunun takıma kazandırılması yönünde. Ancak bu olmazsa, savunma anlamında zayıf olmayan, tekniği ve dinamizmi yüksek, aralarında ciddi mesafe ve bağlantı sorunu bulunan defans - forvet arasındaki köprüyü sağlayabilecek herhangi bir oyuncu alınması şart görünüyor. Geçtiğimiz sezon 38 maçta 7 gol 5 asist ile oynayan Samuel Holmen kesinlikle Fenerbahçe için bu pozisyon anlamında Süper Lig’deki en iyi alternatif konumunda.

İBB’de değerlendirilebilecek bir oyuncu grubu var ve eğer işler bu sezon onlar için istedikleri şekilde giderse bu oyuncu grubuna Taner Yalçın, Enver Cenk Şahin, İbrahim Yılmaz ve Mahmut Tekdemir de katılabilir. Ancak muhtemel bir UEFA Avrupa Ligi vizesinin alınması durumunda bu oyuncuları transfer etmek an itibariyle olduğu kadar kolay olmayacaktır diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok: