3 Temmuz 2009 Cuma

GALATASARAY'IN KADER'İ DEĞİŞİR Mİ?

Kader Keita

Abdul KADER Keita'yı aldı Galatasaray, O. Lyon'dan 8,5 m avroluk bonservis bedeliyle. Adını Tunus'un en iyi kulübü Etoile Sportive du Sahel'de duyuran ve buradan Al-Sadd'a geçen oyuncu, asıl patlamayı Fransız Lille kulübünde yaptı. Lille'in Şampiyonlar Ligi'ne katılmasında Peter Odemwingie, Mathieu Bodmer ve Jean Makoun ile birlikte en büyük paya sahipti. Zaten 3'ü(Keita, Bodmer, Makoun) Lyon'a giden bu oyunculardan en çok bonservis bedeli de 16 m avroyla açık ara Keita'nın oldu. 2007 yılında katıldığı Lyon'da mevkisinde Sidney Govou gibi bir oyuncunun olması onu olumsuz etkiledi. Ancak Keita'nın da Govou'nun altında kalmayan yetenekleri bu olumsuzluğu 2 tarafa da yaydı. 2sinden de faydalanmak isteyen Lyon istikrarı yakalayamadı, bu sebeple hem Keita hem de Govou 2 yıldır eski performanslarından oldukça uzakta.

Peki sağ açık, forvet ve kerhen sol açık mevkilerinde oynayabilen Keita ne katabilir Galatasaray'a. Rijkaard'ın sisteminin forvette en çok ihtiyaç duyduğu oyuncu stilidir Keita'nın stili. İngilizlerin deyimiyle tam bir offensive-all rounder çünkü. Rakip kalenin her tarafında gezinen, top süren, süratli ve asıl önemli olan ivmeli yani çok çabuk hızlanabilen bir oyuncu Keita. Son vuruşlarında bir takım sıkıntılar var ama ilerideki üçlünün pivot mevkiinde oynamayacak olması bu sıkıntıyı yok denebilecek bir düzeye indirgiyor. Aynı zamanda bu transfer sağ kanatta oynamak istemeyen ve mızıkçılık yapan Harry Kewell- Arda Turan ikilisine de nefes aldıracaktır. İleri 3lünün sağında Keita pivot mevkiinde Baros solunda ise Kewell'ı izleyebiliriz bu sezon. Orta 3 lünün ise hem teknik hem de rakibi bozan oyunculardan olması gerekiyor. Zira bu 3 kişi hem hücuma destek verecek, hem öndki 3lünün açıklarını kapatacak, hem de bol pres yapacak. Bu üçlünün solunda geliştirdiği fiziği ve skiye göre daha çok pres yapma kapasitesiyle Arda Turan'ın olması, bu sistemin kreatif oyunculara olan mahkumiyeti açısından Galatasaray için çok büyük artı olur. Diğer 2 formanın biri Mehmet Topal veya iyileşirse ki ben bu 2 seneden sonra pek ihtimal vermiyorum Linderoth arasında paylaştırılır. Bu mevki işin biraz daha savunma boyutuyla ilgili olacağından 3.orta sahanın hem savunmacı hem de belli miktarda hücumcu olması gerekiyor. Bu mevki içinde adaylar sırasıyla Barış Özbek ve Ayhan Akman.


Görüldüğü üzere Skibbe'nin geçen sezon yerleştirmek istediği sisteme bazı küçük farklılıklar dışında, pas yapma, top dağıtma yönleriyle çok benzediğini söyleyebilirim. Ancak Skibbe sistemi direk Lincoln üzerine kurduğu için yarı yolda kalmıştı. Umuyoruz ki Rijkaard'ın bu sisteminde herkes eşit derecede öneme sahip olacak ve herhangi bir sebeple oynamayanın yerine giren oyuncu da sırıtmayarak sistemin bekası için elinden geleni yapacak.

Sonuç olarak bu sezon bonservis bedeli ödemeden transfer yapmaya alışan Galatasaray, büyük bir para ödeterek Avrupa'nın önemli bir liginin en önemli takımından oyuncu aldı. Keita'nın rakibin sol bekini hallaç pamuğu gibi atarak Galatasaray'ın kaderinin değişmesinde büyük bir paya sahip olmasını diliyorum.


Baros
Kewell Keita


Arda M.Topal Barış

Hiç yorum yok: