30 Ekim 2009 Cuma

BUGÜNÜN KÜÇÜKLERİ YARININ YEDEKLERİ


17 Yaş Altı Dünya Kupası Nijerya’da devam ediyor. Yukarıdaki kadro da bu turnuvaya 4 sene önce iştirak eden milli takımımız. 2005 yılında Peru’da düzenlenen turnuvaya Abdullah Avcı’nın teknik direktörlüğünde katılmış ve yarı final oynamıştık. 2009 turnuvasını değerlendirmeden önce o turnuvaya katılmış ve şu anda 21 yaşında olan oyuncularımızın durumunu hatırlamakta, gelişimlerini incelemekte fayda var. Nitekim kendi yaş kategorisinde dünya 4.sü olan o takımımız oynadığı futbolla herkesi kendine hayran bırakmıştı. Brezilya’ya kaybettiğimiz yarı final karşılaşmasında 10 kişi kalmamıza rağmen maçı 3-0’dan 3-3’e getirmiş, şu anda Manchester United forması giyen o turnuvanın yıldızı Anderson’un son dakikada attığı golle yıkılmıştık. Böylesine önemli bir gelecek vaat eden o jenerasyon bakalım geçen 4 senelik süreçte nerelere gelebilmiş?

Kalecilerimizden başlarsak Volkan Babacan ve Onur Kıvrak büyük takımlarımızda yer almayı başardılar. Volkan alt yapısından yetişmiş olduğu Fenerbahçe’nin yedek kalecisi. Formayı kapma ihtimali yok gibi. Ancak herhangi bir Süper Lig kulübünde forma şansı yakalayabilecek kapasitede. Onur ise Karşıyaka’da yakaladığı çıkışın ödülünü Trabzonspor’a transfer olarak aldı. Şimdi orada Tony Sylva’nın arkasında yedek bekliyor. 3.kalecimiz Eray ise büyük bir sıçrama yapamadı. Arada kısa bir Samsunspor macerası(kiralık) yaşadı ama o da şu anda Konyaspor’un yedek kalecisi.

Defans bölgesine geldiğimizde ise yine bir istikrar göremiyoruz. Şu anda düzenli Süper Lig’de düzenli olarak forma giyen sadece Aykut Demir var. Gençlerbirliği’nde oynuyor. Savunmanın her bölgesinde oynayabilen, oldukça sağlam ve güven veren bir oyuncu. Mehmet Yılmaz şu anda Siiertspor’da. İlk 11’e girmekte zorlanıyor. Ferhat Bıkmaz da Almanya’dan sezon başında Sivasspor’a katıldı. Forma şansı bulamıyor. Sivas’taki şu çalkantılı dönem devam ederse bulması da çok zor görünüyor. Erkan Ferin o yıllarda Galatasaraylıların çok şey beklediği bir defanstı. Ancak şu anda Trabzon Karadenizspor’da forma bulmaya çalışıyor.Serdar Kesci geçen sene Galatasaray’ın Beylerbeyi’ne verip boşa kürek çektiği futbolculardan şu anda Orhangazispor’da. Harun Karadaş Darıca G.Birliği’nde nadiren oynuyor. O takıma biraz da Trabzonspor’da olmasının avantajıyla giren Cengiz Çoban ise TFF 2.Lig’de E.Şeker formasını düzenli olarak terletiyor. Normalde Gençlerbirliği’nin oyuncusu olan, defansın hem göbeğinde hem de sağında oynayabilen Emre Balak ise kardeş kulüp Hacettepe’de kiralık oynuyor. Aykut Demir ve biraz da Emre Balak harici karavana diyebileceğimiz bir bölge takımımızın defansı.


Orta sahaya geldiğimizde yüzümüz biraz gülüyor. Caner Erkin, Manisaspor’da parladıktan sonra hatırı sayılır bir paraya CSKA Moskova’ya gitmişti. Sezon başında kiralık olarak Galatasaray’a gelen genç oyuncunun geleceği oldukça parlak. Aydın Yılmaz da alt yapısından yetiştiği Galatasaray’da oynuyor. Oldukça yetenekli olmasına karşın bunu profesyonelliğiyle birleştiremeyen Aydın için Galatasaray taraftarının umutları gitgide azalmakta. Murat Duruer de alt yapısından yetiştiği kulübü henüz terk etmeyenlerden. Belki çok büyük bir patlama yapamadı ama Ankaragücü ile Süper Lig’de ilk 11’de forma bulmayı başarıyor. Anıl Taşdemir küme düşürülen Ankaraspor’da başarıyla forma giyiyordu. Herhangi bir transfer de yapmadı. Bakalım Ocak ayında durumu ne olacak? İsviçre çıkışlı Ergün Berisha Grasshoppers’da İtalyanların dikkatini çekti ve Udinese’ye transfer oldu. Şu anda ümit milli takımımızda da forma buluyor. Ve Nuri Şahin. Bu takımın tartışmasız en iyi ismiydi. Hatat turnuvanın en iyi oyuncularındandı. Aldığı Bronz Ayakkabı ile bunud a ispatlamıştı zaten. Alman Bundesliga’da Borussia Dortmund formasını banko giyiyor Nuri. Ve ne yazık ki bu kadrodan geçtiğimiz 4 senede Fatih Terim’in dikkatini bir tek o çekebildi.

Forvette ise 3 oyuncumuz vardı. Özgürcan Özcan Galatasaray’ın çok şey beklenen oyuncularından biriydi. Pek bu beklentileri karşılayan bir performans veremiyordu ama geçen sezon Sakaryaspor’da ortaya koyduğu performans acaba mı dedirtmedi değil. Sezon başında Rijkaard’ın kamp kadrosunda yer almasına rağmen formayı kapamadı ve Ç.Rizespor’a kiralık verildi. Tevfik Köse’nin durumu biraz sıkıntılı. Aslında çok önemlib ir oyuncu olacağı düşünülüyordu. Gerçi halen ümit milli oyuncumuz ama o beklenen patlamayı bir türlü yapamadı. Türkiye’de Ankaraspor ve G.Antep’e de kiralık geldi. Şu nada B.Leverkusen’in 2. Takımında oynuyor. Ve son olarak Deniz Yılmaz. Bayern Münih’te. Orada oynaması imkansız. O da ümit milli oyuncumuz. Alman 3.Ligi’nde düzenli olarak oynuyor.

Görüldüğü gibi kaleci ve defansta düzenli olarak oynayan oyuncu çıkarmakta her jenerasyonda olduğu gibi yine zorlanmışız. Özellikte defansta 8 oyuncumuzun sadece biri Turkcell Super Lig gibi bir yerde oynayabiliyor. Orta sahada işler gayet iyi. Oyuncularımız bir şekilde kendilerini kabul ettirmişler. Forvete de durum defans ve kaleye göre iyi gibi görünse de aslında hiç iç açıcı değil. Şu anda ve gelecekte A Milli olabilecek 5(Aykut, Nuri, Aydın, Ergün, Caner) oyuncumuz var, ancak bu sayı dünya 4.lüğünü yakalamış bir jenerasyon için oldukça az.

Hiç yorum yok: