10 Haziran 2009 Çarşamba

ERTUĞRUL SAĞLAM ve BURSASPOR


Kimileri için bir futbol dehası, kimlerine göre bırakıp gitmesiyle Beşiktaş'ın şampiyonluğunda en büyük paya sahip kişi, kimileri içinse dünyanın en onurlu adamlarının en başında gelenlerinden... Futbolculuğunun en başarılı dönemlerini Samsunspor ve Beşiktaş'ta geçiren Sağlam teknik adamlığa da teknik direktörlük için inanılmaz derecede genç bir yaş olan 33 yaşında Samsunspor'da başladı. 2003-2005 yılları arasında Samsunspor'u çalıştıran ve takımın başında çıktığı 61 maçta 29 galibiyet alarak %47lik bir galibiyet yüzdesi tutturan Sağlam'ın ilk deneyiminde Samsunspor gibi cüzi bütçeli bir takımda bu başarıları göstermesi ilerleyen yıllar adına kendisi için bir umut kaynağıydı. Nitekim bu iyi başlangıç Kayserispor kulübünün gözünden kaçmadı ve takımın menejeri Süleyman Hurma ile birlikte Ertuğrul Sağlam'ı 2005-2006 sezonunun başında göreve getirdiler. Buradaki ilk sezonunda çok başarılı olan Ertuğrul Sağlam takımın İnter-Toto Kupası'na katılmasını sağladı. Böylece Kayserispor ilk kez Avrupa'da Türkiye'yi temsil etti. Avrupa'da da başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz maçlar çıkaran Kayserispor, İnter-Toto Kupası'ndan UEFA vizesini almayı başardı. UEFA'da dönemin güçlü takımı AZ Alkmaar'a 3-2 ve 1-1 lik skorlarla boyun eğdi. 2.sezonunda da başarılı olan Ertuğrul Hoca Ksyserispor'un ligi 5.sırada bitirmesinde büyük pay sahibi oldu. Bu sezondan sonra da çok sevdiği Beşiktaş'a geçti. Kayserispor kulübünde Gökhan Ünal, Mehmet Topuz gibi isimlerin yıldız oyuncuya dönüşmesinde de çok büyük payı olduğu yadsınamaz Ertuğrul Sağlam'ın. Beşiktaş macerasına şampiyonluk ümidiyle başlayan Sağlam umduğunu bulamadı ve ligi 3.sırada tamamladı. Bunda hakem hatalarının payının büyük olduğu da bir gerçek. Ayrıca Şampiyonlar Ligi tecrübesini ilk defa yaşayan Hoca için 8-0'lık Liverpool faciası hiç de hoş olmadı. 2.sezona kesin şampiyonluk ümidiyle giren Beşiktaş'da takımın UEFA Kupası 1.tur'unda daha sonra son 16'ya kalacak Metalist Kharkiv takımına elenmesi sonucunda gelişen olaylar nedeniyle de istifa etti. Bu hareketiyle Türk kamuoyundan tam not aldı.

Ertuğrul Hoca'nın teknik adamlık geçmişini kısaca hatırladıktan sonra son sezonda yaptıklarına ve geleceğine bir göz atmakta fayda var. Bu sezona Beşiktaş'ın başında giren Ertuğrul Sağlam 6.haftada lider durumdayken istifa etti. Daha sonraları yurt dışından birkaç takımla görüşen Sağlam ilk yarının sonunda Bursaspor ile anlaştı. Beşiktaşlı Samet Aybaba'ya yapmadığını bırakmayan Bursa tribünleri Ertuğrul Sağlam'ı bağrına bastı. İlk sezonunda takımı tanıyacağını, daha sonralarda başarının kesinlikle Bursa'ya geleceğini söyleyen Ertuğrul Hoca daha ilk sezonundan Bursalıları umutlandırdı. Bursaspor 2.yarı başıyla büyük bir yükselişe geçti. Uzun bir süre Galatasaray maçı hariç mağlubiyet yüzü görmedi ve takım bir anda Avrupa Kupalarına katılma potasına geldi. Son haftaki maçlar sonunda bu hakkı kazanamadılar belki ama bu onlar için gelecek sezonlar adına önemli bir ümit sezonu oldu. Büyük bir taraftar potansiyeline sahip Bursa şehrinin zaten bir şekilde harekete geçmesi gerekiyordu buna da Sağlam vesile oldu.

Bursaspor Taraftarı

Peki ne yaptı Ertuğrul Sağlam, nasıl oynatmaya çalıştı Bursaspor'u ikinci yarıda? İlk yarıda Samet Aybaba ile lige iyi bir giriş yapmıştı Bursaspor ama taraftarla bir türlü arası düzelmedi ve 10. haftada görevi bıraktı. Yerine gelen Güvenç Kurtar tam bir dan dun futbolu anlayışı ile hareket etti. Bu anlayışın uzun sürmesi zaten zordu. 2. yarıda göreve gelen Ertuğrul Sağlam'ın kalede Ivankov güvencesiydi. Zaten kendisiyle Kayserispor'da da çalışmıştı. Defans anlayışını Tuna Üzümcü gibi hücuma çok katılmayan ve Mustafa Keçeli gibi sürekli hücuma katılan 2 bekle dengeleyen Sağlam'ın göbekteki güvenceleri kaptan Ömer Erdoğan ve İbrahim Öztürk oldu. Orta alanda Beşiktaş'tan gelen Ali Tandoğan'ı sağa monte etti. Defansa ve ofans yardımcı olabilen bir oyuncu olan Ali, Sağlam'ın işini bir hayli kolaylaştırdı. Solda çok teknik bir oyuncu olan genç Volkan Şen genellikle formayı giydi. Biraz bencillik özellikleri taşısa da büyük takımlara gidebilecek bir potansiyel olduğunu attığı çalımlar ve ortalarıyla ortaya koydu Volkan. Tabii bu mevkide uzaktan attığı inanılmaz sert şutlarla tanıdığımzı Romaschenko'yu da unutmamak gerek. Orta sahanın ortasında Galatasaray'a giden Mustafa Sarp'a banko forma veren Ertuğrul Hoca diğer tercihini de genelde Bekir Ozan'dan yana kullandı. Defansif özellikleri ön planda olan bu iki oyuncu orta sahayı dengede tutma görevini başarıyla yarine getirdi.Forvetteki ikilide yeri garanti olan isim genç yetenek, FM ifadesiyle -9luk potansiyel Sercan Yıldırım'dı. Ligde 30 maçta attığı 10 golün yanı sıra seri çalımları ve süratiyle önemli futbolcu olacağının izlenimini verdi. Son zamanlarda A Milli Takım Kadrosunda da yer buluyor kendisine. İlk yarıda genelde 11 çıkan Gökhan Güleç kendisini Beşiktaş'dan da tanıyan Ertuğrul Hoca'nın gelmesiyle yerini G.Koreli Shin Young Rok'a bıraktı. 17 maçta 4 gol atan bu oyuncu fazla faydalı olamadı ama genç oluşu ve başka kültürden gelmesi dolayısıyla alışma dönemi derken bu sezon daha faydalı olabilir.

Sercan Yıldırım

Ertuğrul hocanın orta sahayı zinde tutarak hareketli forvetlerle sonuca gitme isteğini oturtması fazla sancılı olmadı. Önümüzdeki sezonda Mustafa Sarp ve takımdan ayrılacağı söylenen Sercan Yıldırım gibi oyuncuların yeri dolarsa yine üst sıralarda olan bir Bursa görebiliriz. Bu arada Ertuğrul Sağlam'ın 2006 yılının başına Şampiyonlar Ligi'nin resmi dergisi Champions tarafından Avrupa'nın en çok gelecek vaat eden 20 teknik direktörü arasında gösterildiğini de hatırlatmak isterim.

Hiç yorum yok: