26 Haziran 2009 Cuma

GURBETÇİLER ve PERFORMANSLARI

Gökhan Töre

Sezonun tamamlanmasıyla birlikte tüm oyuncular tatile çıktı. Performans değerlendirmelerine devam edelim ve bu kez Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde oynayan genç, potansiyelli Türk futbolcularının sezon içinde yaptıklarına bakalım. Birçoğu Almanya'da bulunan ve takımlarının genç takımlarında olan ya da A takımda yer bulmaya çalışan bu oyuncular milli takım havuzumuzun da gelecek için önemli bir kısmını oluşturuyor. Olaya Almanya’dan girecek olursak;

Gökhan Töre: Şu anda Türk pasaportu taşıyan oyuncular arasında en iyi kulüpte oynayan futbolcu konumunda Gökhan Töre. 17 Yaş Altı Milli Takımımızın kaptanı, ocak ayında Alman Bayer Leverkusen’den katıldığı Chelsea’nın alt yapısında forma giyiyor. Gelecek için çok önemli bir yıldız olacağı söylenen Gökhan’ın Türk Milli Takımı’nı seçmiş olması da gerçekten çok olumlu bir haber.

Mehmet Ekici: Bayern Münih’in rezerv takımında yani Alman 3.Ligi’nde forma giyiyor Mehmet. Gelecekte Almanya’nın orta sahadaki en iyilerinden biri olacağı vurgulanıyor. Zaten bunu Alman FM scoutları da -9 vererek doğrulamış durumda. 3.Ligde 32 maçta forma giyen Mehmet’in 6 golü, 5 asisti vardı geçen sezon. Mehmet şu anda tercihini Almanya’dan yana kullanmış durumda. Gelecek ne getirir bilinmez ama çok potansiyelli bir oyuncuyu daha Almanya’ya kaptırmak üzereyiz.

Mehmet Ekici

Deniz Naki: Bonservisi Bayer Leverkusen’de bulunan Deniz, bu sezonun ikinci yarısını Alman 2.Ligi’nde Rot-Weiss Ahlen’de geçirdi. 2. Yarıda 11 kez 2.Lig’de forma giyen Deniz 4 gol attı. Gelecek sezon için 300,000 avro gibi bir para karşılığında St. Pauli ile anlaştı. Deniz de ne yazık ki şu an için Almanya’yı tercih eden yetenekli gurbetçilerimiz arasında bulunuyor.

Ömer Toprak: Almanya’nın en çok gelecek vaat eden savunma oyuncuları arasında gösteriliyordu Ömer Toprak. Bu sezonu da 2.Lig’de Freiburg formasıyla çıktığı 30 maçla tamamladı. Bu karşılaşmalarda 4 de gol kaydeden Ömer, ne yazık ki elim bir kaza geçirdi eğlence için gittiği bir go-kart pistinde. Şu an için futbola dönüp dönemeyeceği tam olarak netlik kazanmasa da henüz 19 yaşında olması bizi biraz umutlandırıyor. Ömer de Almanya genç milliler için oynuyor ve benim Almanya’dan döndürebilecek bir oyuncu hakkım olsa bunu Ömer’den yana kullanırdım.

Tufan Tosunoğlu: Ofansif orta saha mevkiinde görev yapabilen Tufan, ümit milli takımımızın oyuncu havuzunda bulunuyor. Bu sezon Offenbach formasıyla Alman 3.Ligi’nde 27 maçta 9 gol ve 4 asistle oynadı.

Halil Savran: 24 yaşında olması itibariyle hafif genç Semih modunda Halil. Forvet mevkiinde oynayan Halil Savran yine Almanya 3.Ligi’nde bir zamanların efsanesi Dynamo Dresden formasıyla 34 maçta 14 gol 3 asistle oynadı. Anadolu kulüpleri için iyi bir alternatif olabilir Halil.

Ömer Şişmanoğlu: Geçtiğimiz sezonu St.Puali’de geçiren Ömer gelecek sezonda Kayserispor için oynayacak. Bu sezon Ömer genelde Pauli’nin genç takımında oynadı. Bu 19 maçta 10 gol bulan Ömer A Takım’da zaman zaman forma bulduğu 10 maçta ise golle tanışamadı. Ömer Şişmanoğlu da ümit milli takımımızın alternatiflerinden.

Tolgay Ali Arslan: Borussia Dortmund takımında oynayan Tolgay Almanya’nın gençler arasında gole en yakın oyuncularından biri olarak gösteriliyor. 18 yaşındaki ofansif orta saha oyuncusu o kadar gole yakın ki Dortmund U19 takımının yer aldığı ligde bu sezon 26 maçta 30 gol atarak gol krallığını kazandı. Tolgay da şu an için Türk Milli Takımı’nı tercih etmiş durumda. U19 Milli Takımımızda 2 kez forma giydi. İleride büyük kulüplerimizde görebileceğimiz bir oyuncu olduğunu da dipnot olarak belirteyim.

Tolgay Ali Arslan

Ferhat Bıkmaz: Sivasspor’un gelecek sezon için anlaştığı genç oyuncular arasında en çok dikkatimi çeken oyuncu Ferhat oldu. Hannover’in ikinci takımında oynayan genç oyuncu defansın her bölgesinde görev yapabiliyor. Umarız Sivas’ta başarılı olur ve Milli Takıma dek yükselir. Geçen sezon Hannover II’de 21 maçta 2 gol ve 3 asistle oynadı.

Cenk Güvenç: Offenbach’ın 19 yaş altı takımında oynayan genç defans oyuncusu geçen sezonu 24 maçta forma giyerek kapattı. Cenk, U18 Milli Takımımızın da 7 kez formasını giydi.

Mahmut Temur: Köln takımda Forma giyen Mahmut, Almanya’da 2.takımların oynadığı Regionalliga West’te bu sene 21 maçta forma giyerken 3 gol atıp, 3 asist yaptı. Genç orta saha oyuncusunun da şimdilik tercihi Türkiye gibi gözüküyor.

Hasan Ali Kaldırım: 19 yaşındaki genç sol kanat oyuncusu da Almanya’da Kaiserslautern’in ikinci takımında oynuyor. Sezonu 33 maç oynayarak kapatan Hasan Ali de ümit milli takımızın üyelerinden.

Taner Yalçın: Almanya’nın çok şey beklediği bir başka oyuncu da Taner Yalçın. Bu sezon Christoph Daum yönetiminde ligde orta sıralarda kendine yer bulan Köln’de 12 Bundesliga karşılaşmasına çıktı. Zaman zaman da 2.takımda oynadı. Geçen sezon Galatasaray’ın da çok isteyip alamadığı yıldız adayımız şu anda Alman genç milli takımlar için oynamayı seçmiş konumda.

Deniz Yılmaz: Bayern Münih’in 2.takımında Mehmet Ekici ile birlikte oynayan 21 yaşındaki ileri uç oyuncusu bu sezon 3.Lig’de 32 maçta 7 gol attı. Ümit Milli Takımımızın formasını da 1 kez giyen Deniz adını ileride çok duyurabilir.


Biraz da Almanya dışındaki genç oyuncularımızın performanslarına bakalım;

Daniel Ünal: İsviçre’nin Basel takımında oynayan Daniel milli takım için İsviçre’yi seçmiş durumda. Bu sezon için herhangi bir resmi maç kaydına rastlayamadım.

Serkan Şahin: Serkan da Daniel gibi Basel forması giyen gençlerimizden. Sağ kanadı başarıyla kullanan oyuncu ligde 4 kez Basel forması giydi. Hangi milli takımı seçeceği henüz belli olmayan Serkan’ı 4 büyük kulübümüzün istediği geçtiğimiz aylarda konuşulmuştu.

Taner Taktak: Hollanda 2.Ligi’nde Fortuna Sittard forması giyen Taner bu sezon 17 maça çıktı. 19 yaşındaki orta saha oyuncusu bu maçlarda 2 gol attı ve 1 asist yaptı. Taner’in 19 yaş altı milli takımızın rotasyonunda kendine yer bulması kuvvetle muhtemel bir olay.

Serhat Koç: Serhat Koç da yine Hollanda 2.Ligi’nde FC Eindhoven’da forma giyiyor. Bu sezon 36 maçta 18 gol atan yetenekli forvet bu ligin en golcü 4.oyuncusu konumunda. Genç oyuncuyu FC Groningen 220.000 avro karşılığında kadrosuna katmak için çoktan anlaştı. Serhat Hollanda genç milli takımı için oynuyor ve bir an önce ikna edilse çok iyi olur.

Serhat Koç

Jem Karacan: İngiltere Championship’te Reading forması giyiyor Jem Paul Karacan. Kariyerinde 2 aylık bir Galatasaray macerası da bulunan genç orta saha bu sene 15 maçta oynadı, 1 gol atıp 2 asist yaptı. Premier Lig’e çıkma biletini play-off ta son anda Burnley’ye kaptırmak Jem’i çok mutsuz etmiş olsa gerek. Kendini biraz daha geliştirirse bir Galatasaray macerasına daha şahit olabiliriz Jem’in. Kendisi ümit milli takımımızın rotasyonunda bulunan oyunculardan birisi.


Bu oyuncularımızdan Gökhan Töre, Deniz Naki, Mehmet Ekici FM Araştırma ekibi tarafından -9 verilmiş oyuncular. Yani süper bir geleceğe sahip olabilirler. Ferhat Bıkmaz, Taner Yalçın, Deniz Yılmaz, Mahmut Temur, Daniel Ünal, Jem Karacan ve Taner Taktak da -8 potansiyele sahip. Bir anlamda geleceği parlak Türk oyuncular Avrupa’yı sarmış durumda.

Hiç yorum yok: