25 Haziran 2009 Perşembe

TRANSFER DOSYASI - I

Razak Omotoyossi

Transfer sezonu açıldı ve kulüpler iyiden iyiye hareketlenmeye başladı. Yalnız bu yazıda büyük kulüplerin değil iyi transfer yapan 2 kulübümüzün yeni oyuncularını değerlendirmeye çalışacağım. Şampiyonlar Ligi'nde ülkemizi temsil edecek olan Sivasspor ve Anadolu'nun güçlü temsilcisi Kayserispor. Öncelikle Sivasspor.

Geçen sene ki dirençli kadrosundan Bilica, Tum, Sylla, Sergio Oliveira ve Balili ile yollarını ayırdı Sivasspor. Şu ana kadar gönderilen 5 oyuncunun da yabancı olması şaşırtıcı gelebilir belki ama gerçekten çok doğru bir iş. Zira Bilica dışında bu yabancılardan yerli oyuncuları kadar verim alamadı Sivasspor. Diğer yabancılardan Petkoviç ve Kamanan takımda kalacaklar diye düşünüyorum zaten bunlar gayet iyi oyuncular. Diallo'nun akıbetinin de diğer yabancılar gibi olacağını ve bir Anadolu kulübüne gönderileceğini düşünüyorum. Bilica'yı Fenerbahçe'ye gönderirken yerine Yasin'i transfer etti Sivas. Fener'de çok forma bulamadı Yasin ve Bilica kadar iyi bir oyuncu değil ama Sivas rotasyonu için oldukça yeterli bir oyuncu. Antalya'nın sağ beki Uğur Kavuk da Abdurrahman'ı kesemeyecek bile olsa forma rekabetine kesinlikle girebilecek bir oyuncu. Ve Erman Kılıç... Sylla ve Tum karşılığında İstanbul Belediye'den gelen kanat oyuncusu hızı ile Bülent Uygun tarafından Messi'ye benzetiliyormuş. Bülent Hoca Erman'a daha ilk günden gazı fena vermiş ama Erman'dan bir çıkış yapması 2-3 senedir bekleniyordu ve Sivas bu zıplama için gayet uygun bir ortam. Yerli transferinde gençlere de çok önem veriyor Sivasspor. Bülent Uygun'un daha önce futbol oynadığı Anadolu Üsküdar'dan ve Belediye Vanspor'dan genç oyuncularla anlaşma imzaladı. Hannover takımından alınan 19 yaşındaki defans oyuncusu Ferhat Bıkmaz ise Alman FM araştırmacılarının PA olarak -8 verdiği bir oyuncu yani geleceği parlak. Bu arada Ömer Rıza transferinin olmadığı ortaya çıktı. Sivasspor'un belki de Turkcell Süper Lig'in en gereksiz transferi olacaktı. Allah korumuş. Burada önemli nokta ise Ömer Rıza'nın kendini Sivas'ta oynayacak kadar yeterli kapasitede görmediği için vazgeçmesi. Bu da Ömer'in iyi bir oyuncu olmasa da kaliteli bir insan olduğunu gösteriyor.

Hamed Namouchi

Yabancı transferinde ise şu ana kadar gönderdiği 5 ve büyük ihtimalle göndereceği 1 (Diallo) oyuncunun yerine 3 transfer yaptı Sivasspor. Al Nasr takımından Beninli Razak Omotoyossi, Yoann Gourcuff'un babası Christian Gourcuff'un teknik direktörlüğünü yaptığı FC Lorient'ten Hamed Namouchi ve geçen sezonun ikinci yarısında Kocaeli forması giyen Akeem Agbetu. Özellikle Razak Omotoyossi'nin transferi bni çok heyecanlandırdı. Çok fazla izleme şansım olmasa da gerek istatistiklerinden gerekse FM'den ilgi çeken bir oyuncu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Daha evvel Avrupa'da Helsingborg forması giyen Omotoyossi İsveç Ligi'nde 33 maçta 16 gol, UEFA Kupası'nda da 8 maçta 6 gol attı ve Arabistan'ın yolunu tuttu. Daha çok genç olan oyuncu Benin milli takımıyla da 22 maçta 7 gol attı. İleri uçta M.Yıldız ve Kamanan ile birlikte çok etkili olacağını düşünüyorum. Bir diğer göze çarpan transfer ise Hamed Namouchi. Daha çok kanatlar ve forvet arkası mevkilerinde oynayan Tunuslu oyuncu 2003 yılında daha 19 yaşındayken Glasgow Rangers'ın yolunu tuttu. Burada beklenen patlamayı yapamadı ve Fransa'ya döndü. Şampiyonlar Ligi'nin adının da verdiği cazibeyle Sivas'a gelen Namouchi henüz 25 yaşında ve hala patlama yapabilecek kapasitede. !8 kere Tunus Milli Takımının formasını giydiğini de belirtelim. Akeem Agbetu'yu ise bu 2 oyuncudan çok daha fazla tanıyoruz. Geçen sezon ligin 2.yarısında Erhan Altın ve Taner Gülleri ile yükselişe geçen Kocaeli'nin ilk 11'deki oyuncularından biriydi. Dayanıklı ve kondisyonlu bir oyuncu olduğundan Sivas sistemine uyum sağlayabilir. Ama yine de diğer ikisi kadar kaliteli bir transfer olmadığı görüşündeyim.

Sonuç olarak Sivasspor iyi transferler yapıyor diyebiliriz. Hem takıma gerekli takviyeleri bonservis parası ödemeden yapıyorlar, hem de bazı oyuncularını büyük fiyatlara satabiliyorlar(Bilica). Ayrıca alınan genç oyunculardan da ilerde yararlanacaklarını düşünürsek hem kendileri hem de Türk futbolu açısından iyi haber diyebilirim.

Hiç yorum yok: