5 Aralık 2009 Cumartesi

FM 2010 DEĞERLENDİRME


FM 2010 çıkalı 1 ayı geçti ve oyunun tiryakileri oyunu değerlendirecek kadar oynama fırsatı buldu. Aslında demoyla birlikte sürenin 2 ayı geçtiğini de düşünürsek oyuna gerçekten zaman ayıran birinin alışma sürecini tamamladığını söyleyebiliriz. Oyunun üreticisi SI Games oyunu "yeryüzünün en iyi çalışması" sloganıyla tanıttı. Açıkçası sezon başında FM'den daha erken piyasaya çıkan CM'nin 3 boyutlu görüntü simulasyonunun FM 2009'dan iyi olması ve Türkçe'yi de bünyesine eklemesi bir takım soru işaretleri oluşturmuştu ama SI Games yaptığı düzenlemelerle yine 1 numara olduğunu gösterdi. Neydi bu düzenlemeler? Öncelikle demoya Türkiye Quickstart'ının eklenmesi, demoda bizim kulüplerimizin daha iyi değerlendirilmesini sağladı. Eskiden sadece yabancı birkaç ülkenin takımlarını alarak demoyu kontrol edebilen Türk kullanıcılar, artık çok daha geniş bir seçenek şansına sahip oldu. Bunun yanında 3D görüntüde de büyük gelişmeler var. Yeni simulasyonun gerçeğe 2009'a göre daha yakın olduğunu kolaylıkla görebiliyoruz. Tabii bir çok yenilik var ama en önemlisi taktik sihirbazı. Bundan böyle, yeni taktikler taktik sihirbazı ile oluşturulabilecek ve bu da taktisyenin stratejisi üzerinde çok daha fazla etkili olmasını sağlayacak bir yenilik.

FM oyunlarının en eğlenceli yönü oynayanlar arasında o oyunun parlayan isimlerinin tartışılması, transfer önerilerinin yapılması ve çok iddialı bir şekilde meydan okunmasıdır. Yine FM 2010 tüm bunlara imkan veriyor. Hamachi üzerinden multiplayer oyun oynanabiliyor. Oyunu değerlendirmiş biri olarak, oyunun yıldızlarını kabaca verirken gençleri ele almakta fayda var. Yaşını başını almış starlarımız her FM'ci tarafından adı gibi bilinmekte zira. Kalede Paris Saint Germain'den Alphonse Areola 16 yaşında ve çok gelecek vaat eden bir kaleci olarak gösterilmiş. Fransız araştırmacılar -10 vermekten çekinmemişler kendisine. Yine kale için İtalyan Fiorillo iyi bir genç. Belki genç değil ama iyi profili ve ucuz fiyatıyla Nijeryalı Enyeama da mantıklı bir seçenek olarak göze çarpıyor. Defans bölgesinde Maradona'nın da zaman zaman Milli Takım'da banko oynattığı Otamendi -10'luk potansiyeliyle çok alınası. Paris Saint Germain'den Sakho hem göbekte hem de solda oynayan çok sağlam bir oyuncu profilinde. Rubin Kazan'dan Cristian Ansaldi'de hem ucuz hem çok yetenekli hem de defansın 2 kanadında da çok iyi performans göstererek oynayabiliyor. Defansta -9 potansiyelli bir ismimiz yok belki ama sezon başında geçirdiği elim karting kazasından ötürü hala oynayamayan Ömer Toprak çok yüksek potansiyelli olarak oyuna yansıtılmış Alman araştırmacılar tarafından. Unutmadan, Ömer Freiburg takımında oynuyor. Orta sahada çok fazla potansiyeli oyuncu var. Türklerden Arda Turan ve Mesut Özil çok önemli profillere sahipken, genç Necip Uysal, Emre Çolak, Berkin Arslan ve Chelsea'da oynayan Gökhan Töre -9 gibi önemli potansiyeller almış durumda. Yabancı oyunculara baktığımızda burada etkili ve genç bir ofansif orta saha olmasıyla Celso Borges, yine orta sahanın her bölgesinde oynamasıyla Sergei Krivets ön plana çıkabilir. Bu isimlerin tercih sebepleri ise genç, yüksek potansiyelli ve oldukça ucuz olmaları.
Forvete ayrı bir paragraf açmak lazım. Çünkü Fmseverlerin en önem verdikleri mevki forvetleri. Türkiye'de çok eleştirilen sürekli forvet transferi yapma hastalığı ne yazık ki bizim birçok FMseverimizde de mevcut. Kadroda çok sayıda iyi forvetin olmasını başarıya eşitleyen anlayışı her ne kadar çok yanlış bulsam da bu oyunda leblebi gibi gol atıp bir şekilde başarıyı getiren birkaç isim de yok değil. Bunların başında bu oyun için Edin Dzeko ve Vagner Love geliyor. Adriano'dan henüz bir numara göremedik, onun için bekliyoruz. Birçok ülkede potansiyeli -9 olan isimler var. Dolayısıyla çok sayıdaki bu isimlere giremeyeceğim. Ancak Belçika'nın Standard Liege takımında oynayan Fildişili Cyriac Gohi Bi oldukça dikkatimi çekti. Türklerde ise Deniz Naki, Batuhan Karadeniz, Sercan Yıldırım gibi oyuncular yüksek potansiyelli ileri uç oyuncularımız. Özellikle Sercan Yıldırım oyunda hızı ve etkili bindirmeleriyle gerçekten çok öldürücü oluyor.

Oyunda eleştirilen bir başka nokta ise Türkiye Ligi seçildiğinde Türk oyuncuların fiyatının çok yükselmesi. Aslında baktığımızda bunun da belli bir mantığı var. Tabata'nın yurt dışı fiyatının 2-3 milyon avro olması beklenirken Beşiktaş'ın bu oyuncuya 8 milyon verip alması yine tahmini 4-5 milyon avroluk Mehmet Topuz'a Fenerbehçe'nin verdiği 9-10 milyon avro hemen hemen bu olayın gerçek hayattaki yansımaları diye düşünüyorum. Son olarak da Turksportal.net'in müdavimlerinden 8 kişi olarak bir ortak bir FM kariyeri oluşturduğumuzu belirtmek istiyorum. Şuradan ulaşabileceğiniz bu kariyer, 2.yamanın yayınlanacağı tarihte başlayacak. Kiminin FM Araştırmacısı, kiminin sitenin müdavimi olduğu ben dahil bu 8 arkadaşın turnuva maceralarına da arada blogda yer vereceğim.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

acaba fm2010 da editör varmı oyuncu ekleyebilir yada özelliklerini arttırabilirmiyiz ????

HHKahraman dedi ki...

Tabii, hatta özellikleri oldukça geliştirilmiş bir editör mevcut. Hatta kendi liginizi oluşturup, istediğiniz takımları dahil edebildiğiniz bir özellik eklendi.