8 Ekim 2010 Cuma

ALMANYA - TÜRKİYE: MAÇ ÖNCESİ

NTVSpor muhtemel 11'imizi yukarıdaki gibi açıkladı. Baktığımızda kadromuzda alt yapı devresini Almanya'da tamamlamış tüm oyuncuları Hakan Balta haricinde sahaya sürmüş bir Guus Hiddink görüyoruz. Klose'nin tek forvet oynayacağını düşündüğümüzde uzun boylu sağlam Servet-Ömer defansı handikap değil. Asıl olay Klose'nin arkasındaki muhteşem 3'lünün(Mesut-Müller-Podolski) durdurulmasında başlıyor. Burada Sabri'nin sol bek olarak düşünülmesi tamamen bu 3 oyuncunun hızına cevap verebilmekle alakalı. Gökhan ve Sabri'nin hızıyla Aurelio'nun defansif katılığını harmanlamayı düşünüp bu oyuncuları engellemeyi düşünmüş Hiddink, bu rahatlıkla okunuyor. Sabri'nin hiç alışık olmadığı bir yerde oynaması ilk anda yadırganabilir ama bu mevkinin hiçbir zaman rahat gözle bakamadığımız sol bek olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sağdan gelecek güçlü Müller-Lahm ataklarını Sabri-Hamit ile durdurmayı düşünmüş Hiddink, umarım bu senaryo tutar. Tabii 3'e 3 (Mesut,Müller,Podolski - Gökhan,Sabri,Aurelio) oyunla bu oyuncuları durdurmak hemen hemen imkansız. Aurelio'nun önünde oynayacak Emre-Nuri-Hamit ve hatta Özer'den sık sık defansif anlamda yardım alacağız. Emre-Nuri-Hamit'in hiç de zayıf olmayan defansif yönlerini düşündüğümüzde arka tarafa yardım etmelerinde problem yok. Ancak bu ekstra görev onların kendi bölgelerinde Almanya ataklarını başlatacak olan Khedira-Kroos ikilisiyle yeteri kadar uğraşmalarını engelleyebilir. Dolayısıyla, özellikle bu 3 oyuncunun maçın hiçbir anında konsantrasyonlarını kaybetmemeleri, Almanya'nın hem forvet hem de orta sahasını durdurmak olan defansif görevlerini yerine getirirken hücuma da destek vermeyi başarmaları gerek. Dünya futbolunda 2 yönlü orta sahaların öneminin arttığını artık herkes biliyor gel gelelim bizim orta sahamız oyunu 2 defansif 1 ofansif olmak üzere 3 yönlü oynamak durumunda bu akşam. Schweinsteiger'in olmadığı, Khedira-Kroos'tan oluşması beklenen Alman orta sahası beklenen direnci sağlayamayabilir. Zira Kroos, Schweinsteiger'den daha teknik olsa da koşmayı çok fazla sevmeyen, mücadele gücü yüksek olmayan bir isim. Bu da bu akşam zaten çok işi olan orta sahamızın en çok isteyeceği şey.

Ne kadar başarılı savunursak savunalım, her an gol atma ihtimali olan bir takım karşısında galip gelebilmek hatta beraberliği kaybetmemek için gol bulmalısınız. Bugün bizim gol yollarımız Nuri Şahin idaresinde Halil Altntop - Özer Hurmacı ikilisine emanet. Tanımlamak gerekirse ilk bakışta takımında oynamayan Özer, Milli Takım'da asla ilk seçenek olmayan Nuri Şahin ve Halil Altıntop... Ancak farklı bir bakış açısıyla Almanları adları gibi bilen, orada doğmuş-büyümüş, futbolu orada öğrenmiş 3 isim. Gerçi ben hala Arda Turan'dan boşalan teknik ileri uç oyuncusu kontenjanının Sercan ile giderilmesinden yanayım ama Hiddink idmanlarda bir şey görmese sadece Almanca biliyor diye Özer'i oynatmaz. Hücumda bizim bir diğer alışık olmadığımız nokta ise, Emre destekli soldan Arda orijinli hücum fonksiyon merkezimiz, yine Emre destekli ortadan Nuri orijinli duruma kaymış durumda. Hiç denemediğimiz bu sistemi ilk kez Almanya karşısında kullanacak olmamız bir handikap olabilir. Ama Milli Takım için en önemli gerçellerden biri de bu takımın dünyanın motivasyonla gidebilen takımları arasında başı çekmesi. Fatih Terim döneminde gördüğümüz bu yöntemin, Terim kadrosunu çok fazla değiştirmeyen Hiddink yönetiminde de biraz yontularak kullanılacağını, daha da ötesi işe yarayacağını düşünüyorum.

Bir de duran top konusu var tabii. Her zaman bizi zorlayan, birçok maçta yaptığımız hatalar yüzünden umduğumuzu bulamadığımız yan ve duran toplar. Daha son Belçika maçı ve Van Buyten hafızalarda. Rakipte başta Mertesacker olmak üzere, Badstuber, Klose, Müller gibi önemli duran top adamları var. Aman dikkat, bu maçta ayakta kalabilmek için duran toptan gol yememek şart. Emekliye ayrılmasa Ahtapot Paul'e danışıp İddaa'da zengin olmayı deneyebilirdik ama böyle bir şansımız kalmadı, bekleyip göreceğiz.

Hiç yorum yok: