1 Kasım 2010 Pazartesi

A2 LİGİ GALATASARAY 5-2 MANİSASPOR


Memleketimin takımıyla oynamasının ve maçın canlı yayınlanmasının da etkisiyle Galatasaray A2 Takımı'nı seyretmeye karar verdim. Açıkçası 2000'li yılların başında ve ortalarında çok fazla cafcaflı olan GS altyapısı artık eskisi kadar konuşulmuyor. En çok övüldüğü dönemlerde dahi A Takım'a 2-3 oyuncu verebilen altyapımızda şu sıralar önemli sıkıntılar mevcut. Bir kere Türkiye'de alt yapıdan çok büyük futbolcu yetişmesinin çok çok zor olduğuna ikna olmamız gerekiyor. Futbolcuyu iyi futbolcu yapan yeteneği kadar gelişimini sağlayan antrenördür. Türkiye'de altyapılarda maalesef iyi antrenörler bulunmuyor. İyi olan hocalarımız hemen A Takımları düşündüğünden alt yapılarımızda üst kalibrede hocalar yer almıyor. Bu da doğal olarak oyuncularımızın alt yapılarda gereken eğitimi almasının önündeki en büyük engel. Bu engeli aşabilmek için öncelikle hocalarımızın eğitimine önem vermemiz ve hocalarımızın mental olarak hemen A Takımlar seviyesine zıplamak istemesine mani olabilmeliyiz. Bu konuda son örnek GS altyapısının en önemli ürünlerinden Tugay Kerimoğlu... 8 yıl kadar İngiltere tecrübesi yaşamış Tugay Kerimoğlu'nu büyük umutlarla devrim için altyapının başına geçirdi Galatasaray. Yönetimimizin bu büyük hamleyi daha ilk fırtınada Tugay Hoca'yı A Takım'a, Hagi'nin yanına kaydırarak çok da bilinçli yapmadığını görmüş olduk. Tugay Kerimoğlu her ne kadar Altyapı Koordinatörlüğü görevine devam ediyor olsa da zamanının %90'ını A Takım ile geçiren biri olarak altyapı için hedeflenen şeyleri gerçekleştirmesi zor görünüyor.

Bugünkü maça ve dolayısıyla takıma gelirsek, Florya'da olmamıza rağmen Manisaspor üzerinde takımların sayısı eşitken önemli bir baskı kurduğumuz söylenemez. Tabii bunda Manisaspor'un Ergin Keleş'i oynatmasının da payı büyüktü, Ergin çok etkili görünmese de Galatasaray defansının rahat çıkmasını otomatikman engellemiş oldu. Bu maçta Galatasaray defansına çok iş düşmemesine rağmen 2 gol yememiz savunma elemanları ve kaleci Emirhan açısından büyük handikap. Kaleci Emirhan Ergün, savunmadan Ahmet Kesim, çok mücadele edebilme kapsitesine sahip olmasına rağmen Y.Onur Arıkan ve Türkiye'deki sol bek eksikliğine ve bu maçta bir gol atmasına karşın Berk Neziroğluları GS A Takımı için kesinlikle yetersiz. Benim çok umutlu olduğum Sinan Osmanoğlu bu maçta çok iyi gözükmedi ama potansiyeli var. Orta sahada pas hataları yapmasına rağmen A Takım için en hazır oyuncu şu anda kaptan Cumhur. Diğer göze batan isimler 1 aydır sakat olan ve önemli drbibling kapasitesine sahip Berkin Arslan ve bugün forvetin sağında izlediğimiz Cem Sultan. FM'nin de etkisiyle bir efsane haline gelen ancak bir türlü patlayamayan Cem Sultan çalım yeteneğini sevdadan gerekliliğe döndürebilirse hala büyük potansiyel. Bugün de 1 gol 1 asist yaptı. Ümit Milli Takım'da son maçlarda ilk 11 oynayan Anıl Dilaver ise beklenenin aksine çok savruk bir oyuncu. A Takım'da faydalanabileceğimizi düşünmüyorum.

Manisaspor Teknik Direktörü Hakan Şapçı ilk paragrafta bahsettiğimin aksine A Takım'a çıkmaktansa A2 Takım'ın teknik direktörü olmayı tercih edebilen bir teknik adam, kutlamak lazım. Bu maçta da Hakan Şapçı elindeki sınırlı malzemeyi iyi kullandı. Manisaspor'da U18 Milli oyuncu Ferhat Karakaya atılana kadar skorun berabere olması ve Manisaspor'un ezilmemesi de bunun göstergesi. Ancak Ferhat atıldıktan sonra Manisaspor'un yapacak bir şeyi kalmadı. Manisaspor'da Burakcan Balcı ve 2.golü atan Deniz Budak etkili gözüktü. 1994 doğumlu potansiyelli olduğunu düşündüğüm sol bek İsmail ise Cem Sultan karşısında doğal olarak epey zorlandı. Diğer takımlara göre yaşça küçük oyuncularla mücadele den Manisaspor'dan puan tablosunda üst sıralarda yer almasını beklemek çok zor. Ama bu kadro sezonda 4-5 maçı oldukça üst seviyede oynayabilir.

Hiç yorum yok: