12 Kasım 2010 Cuma

HIDDINK DEVRİMİ - I --- BU TAKIM O TAKIM DEĞİL


Azerbaycan maçından sonra başta Hiddink olmak üzere birçok kişinin dile getirdiği, istediği Yeni Milli Takım'ın ilk kadrosu bugün açıklandı. Sonda söylenmesi gerekeni en başta söyleyelim: Bu takım o takım değil. Türk insanını heyecanlandıracak, Türk futbolunun gelecekteki 8-10 yılına damga vuracak, bizi büyük turnuvalara götürecek takımın bu çağrılan isimlerden oluşabileceğine, çok fazla inanmak istesem de, inanamıyorum. Daha önce hiç A Milli olmamış, yeni çağrılan oyuncuları hatırlatmak gerekirse; Ufuk Ceylan, Serdar Kesimal, Ersan Gülüm, İbrahim Öztürk, Gökhan Süzen, Yekta Kurtuluş, Yiğit İncedemir, Orhan Gülle, Mehmet Ekici ve Engin Baytar'ı görüyoruz. Zaten kadronun büyük bölümü çok fazla milli olmamış oyunculardan oluşuyor ama bu isimler ilk kez milli olacaklar. Kaleci Ufuk'u çıkardığımızda ilk 3 isim savunmanın göbeğinde oynuyor. Serdar ve Ersan gelecek için ışık veriyor, İbrahim de fiziken hazır olduğu zaman hiçbir eksiği yok ancak bu oyuncular Milli Takım'a sınıf atlatabilecek oyuncular değiller. Bu mevkide sınıf atlatacak oyuncu olarak Ömer Toprak'ın Türkiye-Almanya arasında yapacağı tercihi beklemek gerekiyor. Savunma anlamında Milli Takım'ımızın bir değişikliğe kesinlikle ihtiyacı vardı, Serdar ve Ersan'dan biri uzun vadede bu görevi yapabilecek oyuncu olma yolunda girebilirse o eksiğimizi kapatabiliriz ama dediğim gibi burada Ömer Toprak çok büyük önem arz ediyor. İBB'nin sol beki Gökhan Süzen de ilk defa çağrılanlardan. Ben Hasan Ali Kaldırım'ı bekliyordum, o da A2 Milli Takım için değerlendirilmiş. Hasan da Gökhan da takım oyuncusu hüviyetini sonuna kadar taşıyan oyuncular. Ortada sistemi oturmuş bir takım varsa çok iyi iş çıkaracaklarken, sistemsiz bir takımda silik oyunculara dönüşürler. Keza aynı tanımlamayı orta saha için çağrılan Yekta Kurtuluş ve Yiğit İncedemir için de yapabiliriz. Bu oyuncular Guus Hiddink'in Milli Takım'ın yeni sistemini, yeni yüzünü oluşturacağı oyuncular olmaktan ziyade, oluşturulan yeni sisteme monte edilmesi gereken isimler. Yeni oyuncularda en çok dikkatimi çeken 3 isim ise Engin Baytar, Orhan Gülle ve Mehmet Ekici. 15 gün kadar önce Türkiye'yi seçtiğini açıklayan Mehmet Ekici tam bir sistem oyuncusu. Duran toplarda ve oyunun 2 yönünde de oldukça başarılı olan çağdaş bir orta saha oyuncusu. Bu sezon kiralık oynadığı Nürnberg'de bunu gösteriyor, seneye Bayern Munih'e dönüp ciddi dakikalar alacaktır. Orhan Gülle ise çok hızlı yükselebilen oyuncularımızdan. Beşiktaş'ın benim hala anlayamadığım bir şekilde Gaziantep'e bedavaya kaptırdığı 18 yaşındaki oyuncumuz kesinlikle büyük bir potansiyel. Bu sezon G.Antepspor'a hemen uyum sağlaması ve forma giymesi de bunun bir göstergesi. Uzun bir aradan sonra çağrılan Batuhan Karadeniz, gelecek adına büyük umutlarımızdan ama şu ana kadar Türk futbolseverlerin beklediğini veremedi, bundan sonra verebilir mi, izleyeceğiz.

Guus Hiddink sezon başından beri Almanya'da maçlar izliyor, 10 gün önce de İngiltere'ye, oradaki 4 oyuncumuzla görüşmeye gitmişti. Ne hikmetse sezon başından beri izlenen bu oyunculardan sadece Mehmet Ekici kadroya dahil edildi. Almanya cephesinde Ömer Toprak, İlkay Gündoğan, Taner Yalçın gibi oyunculardan ses seda yok. İngiltere'den de aynı şekilde hiçbir oyuncu çağrılmadı. Oğuzhan Özyakup tercih için süre istemişti ama özellikle Jem Karacan ve Gökhan Töre'nin Ümit Milli Takım için dahi düşünülmemesi şaşırtıcı.

Sonuç olarak Hiddnk Devrimi'nin ilk safhasında ben beklediğimi bulamadım. Ortada elbette bir yenileme hatta büyük bir yenileme çalışması var ama büyük başarılara ulaşabilmek için Şubat ayındaki G.Kore maçına kadar bunun kapsamının genişletilmesi, Milli Takım'a kesinlikle sınıf atlattıracak futbolcularımıza ulaşılması gerekiyor.

Hiç yorum yok: