2 Ocak 2012 Pazartesi

Yeni Stat Projeleri


Yakın geçmişte birçok önemli organizasyona talip olan, olmaya da devam etmesi muhtemel ülkemizde bu organizasyonların düzenleneceği tesisler anlamında da özellikle projelendirme bazında büyük atılımlar var. Tesisleşme anlamında sporda Avrupa’nın önde gelen ülkelerine göre gözle görülür şekilde geri olan Türkiye, adaylık süreçlerinin etkisiyle bu sorununu çözebilir. Örneğin yıllardır olimpiyatlara aday ola ola, bir Olimpiyat Stadı yapmayı başardık. O stadın projelendirmesinin ne kadar hatalı yapıldığı sonradan ortaya çıktı ama organizasyonlara aday olmadan, tipik Türk mantığıyla, kılımızı kıpırdatmayacağımız da bir gerçek.

Yakın gelecekte, 2013 yılında, Erkekler 20 Yaş Altı Dünya Kupası ve Akdeniz Oyunları ülkemizde düzenlenecek. 20 Yaş Altı Dünya Kupası için yeni stat yapılmayacak olsa dahi, bu kupanın oynanacağı statlarda önemli düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, Akdeniz Oyunları’nda yarışmaların büyük çoğunluğunun yapılacağı Mersin Stadı’nın projelendirmesi Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı’nı da ülke sporuna kazandıran TOKİ tarafından başlatılmış durumda. 25000 kapasiteli olacak Mersin Stadı, son derece modern bir stat olacak. İlk etapta kapasite biraz az gibi görünebilir ama uzun vadeli düşündüğümüzde bu tercih çok da mantıksız değil. İlk olarak 1971 yılında İzmir’de düzenlediğimiz Akdeniz Oyunları bize o tarihte İzmir Atatürk Stadı’nı hediye etmişti, şimdi de Yeni Mersin Stadı’na bu oyunlar aracılığıyla sahip olacağız.

TOKİ’nin çalışmaları bununla sınırlı değil. Malatya ve Hatay’da 25000, Batman’da 15000, Afyonkarahisar’da 15000, İzmir ve Trabzon’da 40000, Sivas’ta 33000, Samsun’da Stadyum Samsun adıyla 30000 ve Gaziantep’te 33000 kişilik yeni statlar için projelendirme çalışmaları yapılıyor hatta Afyonkarahisar, Malatya gibi şehirlerde ihale süreci dahi bitti. Eskişehir için devam eden projenin seyirci kapasitesi ise henüz belli değil. Bunlara ek olarak şu anda yapımı devam eden ve en geç 1 sene içinde bitecek olan 44000 kapasiteli Bursa Timsah Arena da ülkemizde tesisleşme seviyesini üste çekecek bir başka stadyum olacak.  2016 Avrupa Şampiyonası’nı biraz da Fransız lobisinin devreye girmesiyle Fransa’ya kaptırdık, 2020’den Olimpiyat umudu için vazgeçtik ama talip olacağımızı düşündüğüm 2024 Avrupa Şampiyonası sürecinde, bu şekilde devam edebilirsek, adaylık kampanyamızda hiçbir stat maket olarak bulunmayacak.

Not: Bu yazı GazeteBilkent'te de yayınlanmıştır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

mersin stadı mı? resimlerini değil projelerini hiç inceledinizmi?bu kadar vatan hainliği ve işlevsizlik ancak bu kadar olur.ülkenin parasını şhow için acele edip sokağa atmayın lütfen az öz temiz olsun.bomba projelerle yoksa kısa sürede atıl durumda kalacaklar.bakın kayseriyE Otopark yok içeriler labirent gibi işlevsiz bazı yerlerden saha görünmüyor.lütfen hakkıyla yapın lafla degil...