30 Temmuz 2012 Pazartesi

Okben Ulubay MVP, Yıldızlarımız Şampiyon


4 yılda bir bulabildiğimiz olimpiyatlar başlamışken ülke futboldan başka sporlar olduğunu da hatırlamak üzereyiz… Diğer sporlar olimpiyat sayesinde hatırlanacak belki ama futbol dışında bize kendisini hiç unutturmayan bir spor da basketbol… İşte dünyanın en iyi sporcuları Londra’dayken ve olimpiyat heyecanı tüm hızıyla devam ederken, herkesi bir anda Vilnius’a, henüz 16 yaşındaki çocuklarımızın maçına kilitleyebilen bir spor basketbol. 16 Yaş Altı, bir başka deyişle Yıldızlar Avrupa Basketbol Şampiyonası Finali’nde rakibimiz Fransa’ydı ve gençlerimiz kupayı alarak 7 yıl aradan sonra bu başarıyı kazandılar. Ayrıca bu, 1977 ve 2005’ten sonra oyunlar tarihindeki 3.şampiyonluğumuz…

Takımımız turnuvada 9 karşılaşma oynadı ve bunların 7’sini kazanarak şampiyon olmayı başardı. Turnuvanın MVP’si seçilen Anadolu Efes’ten Okben Ulubay ile birlikte Pınar Karşıyaka’dan Egemen Güven, Anadolu Efes’ten Oğulcan Baykan, Fenerbahçe Ülker’den Mehmet Alemdaroğlu ve Banvit’ten Tolga Geçim şampiyonlukta ciddi pay sahibi olan oyunculardı. Turnuvada sayı, ribaunt ve asist istatistiklerinde hiçbir oyuncusu ilk 5’te yer almayan bir ekibin şampiyon olması yıldız millilerimizin takım olmayı başarabildiğini net olarak ortaya koyuyor. Burada takımın başantrenörü Ömer Uğurata’yı kesinlikle tebrik etmek gerekiyor. Ömer Uğurata’nın aynı zamanda İTÜ Elektronik Mühendisliği mezunu olduğunu da not düşmek lazım diye düşünüyorum. Basketbolda Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nda final oynuyor olmamızın, neredeyse her sene NBA Draftı’nda oyuncularımızın dünyanın en önemli ligi tarafından seçiliyor olmasının kısacası futbolda bir türlü çok isteyip de yapamadığımızı basketbolda yapıyor olmamızın altında yatan sebep bence tam olarak bu. Basketbolda gerek oyuncularımız gerekse hocalarımız genel olarak eğitimli, lisan bilen insanlar. Özellikle alttan gelen yeni nesil oyuncular iyi okullardan mezun oluyor. Bu da basketbolda başarıyı getiren temel nokta. Aynı başarıyı futbolda da sağlayabilmemiz için özellikle hocalarımızın eğitimi konusunda kısa vadede çok yol kat etmemiz gerektiği su götürmez bir gerçek.

Tekrar yazının asıl konusuna 1996’lı yıldızlarımıza dönecek olursak, bu jenerasyon için şunu söylemenin yanlış olmayacağını düşünüyorum; 2006’da ülkemizde düzenlenen 20 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’nda 2.olan ve Ersan İlyasova, Semih Erden, Cenk Akyol, Oğuz Savaş, Ömer Aşık gibi oyuncuları barındıran jenerasyondan daha heyecan verici bir grup geliyor. Okben Ulubay ile yazıyı sonlandıralım… Turnuvanın MVP’si seçilen Okben’in 1 yaş büyüklerle oynadığını ve seneye yine bu turnuvada oynayabileceğini not düşmekte de fayda var. Okben, Hidayet Türkoğlu, Ersan İlyasova ve Enes Kanter gibi kendi jenerasyonuna liderlik edebilecek, hatta eden bir isim. 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası ile birlikte Okben Ulubay’ı A Milli Takım’da seyretmeye başlayacağımızı umut ediyorum.

Hiç yorum yok: