19 Temmuz 2012 Perşembe

Olimpiyat'ta Futbol Ateşi


Londra Olimpiyatları’nın başlamasına çok az zaman kaldı. Olimpiyat dendiğinde akla genel olarak atletizm ve yüzme gelse de özellikle basketbol ve futbol da çok yakından izlenen sporlar. Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Copa America gibi turnuvalar olimpiyatların önünde geliyor ancak önemli futbolcuların dahi olimpiyat madalyasını önemsediğini ülkelerinin olimpiyat kadrosunda yer alan Ryan Giggs, Edinson Cavani, Luis Suarez, Thiago Silva, Marcelo, Hulk, Javi Martinez, Juan Mata ve kadroya giremediği için çok üzülen David Beckham örneklerinde net olarak görüyoruz.

Takımlara ve kadrolara baktığımızda son 5 senede her turnuvada en önde olan İspanya’yı ve Brezilya’yı diğer ekiplerin önünde görüyorum. Uruguay ve ev sahibi Büyük Britanya da yıldızlarıyla diğer takımlardan biraz daha şanslı gibi. Tüm takımların kadrolarına şu adresten ulaşılabilir.

İspanya’nın kadrosunda EURO 2012’de şampiyon olan Jordi Alba, Juan Mata ve Javi Martinez’e ek olarak Adrian, Muniain, Azpilicueta, De Gea, Alvaro Dominguez, Tello gibi fark yaratacak oyuncular bulunuyor. İspanya, gerek A Milli gerekse genç seviyelerde turnuva oynamaya ve kazanmaya son derece alışkın oyuncuları bulundurması bağlamında da önemli bir favori. A Milli Takımı’nda Barcelona ve Real Madrid hegemonyası bulunan İspanya’nın Olimpiyat kadrosunda Real Madrid’den hiç oyuncu bulunmazken Barcalı 3 oyuncu (Montoya,Tello, Alba) var.

Brezilya Milli Takımı için de yıldızlar geçidi diyebiliriz. Teknik Direktör Mano Menezes 23 yaşın üstündeki 3 oyuncu kontenjanını çok önemli oyunculardan yana kullandı. Bir önceki olimpiyatta da takımda olan Thiago Silva, Hulk ve Marcelo Brezilya’nın 23 yaş üstü oyuncuları. Bu yıldızların yanında seyredeceğimiz Neymar, Leandro Damiao, Lucas Moura, Oscar, Ganso ve 4 yıl önceki olimpiyatlara katılmış olmasına karşın yaşı hala tutan Pato, Brezilya’nın futbolseverleri şimdiden heyecanlandıran oyuncuları.

Bu 2 ülkenin dışında da yazının girişinde belirttiğimiz gibi önemli oyuncular var. Ülke ülke bakarsak; Büyük Birtanya’da Ryan Giggs, Micah Richards, Craig Bellamy, Senegal’de Kara Mbodj, Uruguay’da Cavani, Suarez, Coates, Gaston Ramirez, Abel Hernendez, Gabon’da Pierre Aubameyang ve Bruno Manga, Meksika’da Giovani Dos Santos ve Marco Fabian, Güney Kore’de Park Chu-Young, İsviçre’de Diego Benaglio ve Ricardo Rodriguez, Belarus’ta Renan Bressan, Mısır’da Ahmed Hegazy ve Mohamed Salah, Japonya’da Takashi Usami, Fas’ta ise Galatasaray'a 8.5 milyon avroluk bir transfer yapan Nureddin Amrabat ve eski İnterli Houssine Kharja öne çıkan oyuncular.

Olimpiyatlarda futbol denince akla gelen takımlardan olan Arjantin’in yokluğu hissedilecektir. Turnuvanın en çok merak edilen noktalarından biri de son olimpiyatta sivrilen ve Fellaini, Kompany, Vermaelen, Mirallas, Vertonghen, Dembele’li kadrosuyla yarı final oynayarak önemli iş yapan Belçika gibi bir sürpriz gelecek mi?  

Hiç yorum yok: