31 Temmuz 2012 Salı

2012 Londra Türkiye Futbol Milli Takımı Kadrosu

Futbolda olimpiyatlarda yer almayı başaramadık… Yine başaramadık da diyebiliriz zira daha önce futbol anlamında sadece 1952 yılında katıldığımız bir turnuva bizim için olimpiyatlar. Olimpiyatlarda erkek futbol müsabakalarına 16 takım katılıyor ve bu takımlar hakkında kısa bir analizi şu yazıda yapmıştık. O yazıda önemli favorilerden olduğunu belirttiğim İspanya, ilk 2 maçında muhteşem kadrosuna rağmen büyük hayal kırıklığı yarattı ve elendi. Brezilya, kadrosu itibariyle artık açık ara en büyük favori diyebiliriz.

Ülkemizin de yer aldığı Avrupa kıtasından olimpiyatlara gidebilmek için, olimpiyatlardan önce düzenlenen son 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’nda başarılı olmak gerekiyor. 2012 Londra Olimpiyatları’na Avrupa’dan, 2011 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’ndan şampiyon İspanya, finalist İsviçre ve Olimpiyat Play-Off’unda, bir diğer adıyla üçüncülük maçında, diğer yarı finalist Çek Cumhuriyeti’ni yenmeyi başaran Belarus katılıyor. Büyük Britanya ise ev sahibi olduğu için direkt olarak turnuvada…

Aslında bu yazının konusu turnuvaya katılması durumunda seçilecek Türk Milli Takımı... Bazı milli takımlar A Milli Takım hocalarıyla bazıları ise farklı teknik direktörlerle turnuvada yer alıyor. TFF yapılanmasında U-23 Milli Takım teknik direktörü bulunmadığından, katılmış olsak turnuvada takımımızın başında Abdullah Avcı yer alacaktı diyebiliriz. Ekipler turnuvaya 2’si kaleci olmak üzere 18 kişi ile katılıyor ve bunlardan en az 15’inin 1 Ocak 1989 ve sonrasında doğmuş olması zorunlu. Diğer 3 oyuncu için herhangi bir sınırlama bulunmuyor.

Ülkemizin 1 Ocak 1989 ve sonrası oyuncu portföyüne baktığımızda olimpiyatlara renk katabilecek bir oyuncu grubu çıkarabiliyoruz diye düşünüyorum. Kale için Mayıs ayında açıklanan A Milli Takım kamp kadrosunda bulunan Fehmi Mert Günok ve geçen sezonu Samsunspor’da oynayarak geçiren Ertuğrul Taşkıran ilk tercihler olacaktır. Bu ikili hali hazırda yaşları tutmadığından Ümit Milli Takım’a seçilemiyor ve A2 Milli Takım’ın kalecisi durumunda. Defans için oldukça iyi bir kadro kurulabiliyor. Sol taraf için Hasan Ali Kaldırım ve İsmail Köybaşı, defansın ortası için ise Ömer Toprak, Serdar Kesimal ve Semih Kaya yeterli alternatifler. Serdar Kesimal sağ bek de oynayabiliyor ancak bu mevkide bir sıkıntı söz konusu. Dolayısıyla buraya Gökhan Gönül çağrılarak 3 kontenjanın 1’i kullanılabilir.

Orta sahada da elimizde iyi alternatifler mevcut. Werder Bremen’den Mehmet Ekici, Alper Potuk, Sercan Sararer, Gökhan Töre, Necip Uysal ve Reading’ten Jem Karacan yeterli alternatifler. Burada kontenjan hakkından Arda Turan’ın da takıma çağrılma ihtimali mevcut. Tabii tercih hakkı Selçuk İnan, Hamit Altıntop, Nuri Şahin ve hatta Mehmet Topal gibi oyuncular için de kullanılabilir ama Arda Turan daha gerçekçi bir alternatif olarak duruyor.

Forvete ilk yazılacak isim yaşı büyük olsa da Burak Yılmaz olurdu diye düşünüyorum. Burak Yılmaz ile birlikte kontenjan hakkı da dolmuş oluyor tabii. Gaziantepspor’dan Muhammet Demir ve orta saha oynayabilme özelliği olan ve Mayıs ayındaki A Milli Takım kampında bulunan Tunay Torun Abdullah Avcı’nın forvetteki diğer tercihleri olurdu diye düşünüyorum.

Bu oyuncular dışında Emre Çolak, Cenk Tosun, Serdar Aziz, Soner Aydoğdu, Batuhan Karadeniz, Kemal Tokak, Özgür Çek ve Musa Nizam gibi ligde forma giyen oyuncuların da alternatifler arasında olacağı bir jenerasyonla gidebilirdik Londra’ya. Yaşları tutmasına rağmen, genç milli takımlar tercihini başka ülkelerden yana kullanmış ancak henüz A Milli Takım tercihi bilinmeyen Taner Yalçın, Tolgay Ali Arslan, Deniz Naki, Yunus Mallı, Tolga Ciğerci ve Atila Turan gibi oyuncular da bu yıl için olmasa da uzun dönemde bu jenerasyonun oyuncuları ile birlikte düşünülebilecek isimler olarak not edilmeli.

Mademki fantezi bir olimpiyat kadrosu üzerine yoğunlaştık, seçtiğimiz kadrodan bir ilk 11 yaparak yazıyı sonlandıralım.


Hiç yorum yok: