17 Ocak 2011 Pazartesi

TT ARENA ve BAŞBAKAN


Türk Telekom Arena’nın, Türkiye’nin en önemli spor tesisinin, açılışına Galatasaray veya Galatasaray’ın hazırladığı programların yerine Başbakan’a gösterilen tepkiler damga vurdu. Böylesine bir stadın açılması sırasında bu tarz tepkilerin verilmesi ev sahibi sıfatıyla Galatasaray taraftarına hiç ama hiç yakışmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın politikacılığı, parti genel başkanlığı sıfatları bu stadın açılışına karıştırılmamalıydı. Protestoların büyük bölümünün Başbakan’ın politik konumuna olduğunu düşünürsek bunun spora, Galatasaray kimliğine yansıtılması hoş durmadı. Üstelik 16-17 yıldır yapımı devam etmiş GAP Arena, Yeni Alanya Stadı gibi örnekler henüz açılmışken bu stadın 2-3 yıl gibi kısa sürede bitirilmesinde büyük rolü olan birine bu tepkilerin verilmesi hiç sık değildi.

Yapımı 310 milyon liraya tamamlanmış bu stat, çevresindeki düzenlemelerle 500 milyon liradan fazlaya mâl oldu. Ancak tepkilerden sonra Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar olayı tamamen başka bir boyuta taşıyacak cinstendi. Yaklaşık 3-5 aydır kendi ağzından hiç duymamamıza rağmen çevresindeki bürokratlardan sürekli “Bu statta en büyük emek Başbakan’a aittir” tarzında ifadeler dinlemekten bu millet sıkılır olmuştu, burası çok açık. Bunun ötesinde tepkilerden sonra Başbakan’dan gelen “Bu stadın yapımında Galatasaray’ın bir kuruşu yoktur” ifadesi pratikte doğru görünmekle birlikte teoride o kadar yanlıştır ki, Recep Tayyip Erdoğan’ın her zamanki gibi sinirlenince ne dediğini iyi etüt edememe problemini bir kez daha ortaya koymuştur. Galatasaray, rahatlıkla İstanbul’un göbeği diyebileceğimiz en merkezi yerinde, Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadı arazisindeki üst kullanım hakkından vazgeçmiş ve devlet bu araziyi ihaleye açıp satarak 416.5 milyon lira kazanmıştır. Herhalde devletin her işiyle çok yakinen ilgilenen Başbakan bu ayrıntıyı da unutmamış olsa gerek. Dolayısıyla “Stadın yapımında bir kuruş payları yok” sözleri Galatasaray açısından kesinlikle kabul edilemez.

Olayın bir diğer boyutu da Adnan Polat ve Galatasaray açısında yaşanıyor. Protestocuları bulup stada sokmayacaklarmış. Tepki göstermek dışında hiçbir hatası bulunmayan o taraftarları hangi gerekçeyle stada almayacaklar, çok merak ediyorum. Yapılanların hiç hoş olmadığını hatta statta çok emeği olan bir Başbakan ve kendisinin misafirimiz olduğu gerçeği göz önüne aldığımızda ayıp olduğunu dahi söyleyebiliriz. Ancak yönetimin suç işlemeyen bu kişileri stada almamak gibi bir lüksü yoktur, bunun böyle bilinmesi gerekir.

Olayın asıl komik noktasını da TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar oluşturuyor. TOKİ, Galatasaraylılığı ile övünen Eren Talu’nun eline yüzüne bulaştırdığı bu stadın inşaatını Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle kısa bir sürede bitirdi. Dolayısıyla TOKİ Başkanı sıfatıyla Erdoğan Bayraktar’ın da stadın yapımında önemli bir rolü var. Ancak stat açılışında yaptığı diyemeyeceğim yapma teşebbüsüne bulunduğu konuşmayla görüldü ki, Bayraktar asla iş bilen bir adam değil. Verilen işi yapacak bir görev adamı. Orada bulunma sebebi Galatasaray olan 40,000’den fazla kişiye Galatasaray yönetimini yeren bir konuşma yapmaya çalışmak ve yuhalanmak sadece ve sadece iş bilmeyen yöneticinin yapabileceği bir şey.

Son olarak da Başbakan’ın kimine göre yaptığı kimine göre yapmadığı ve sadece yanlışlıkla öyle anlaşılan “Daha bu stadın anlaşmaları yapılmadı, aman ha” tarzı açıklamaları var. Ben de bu açıklamaların yanlış anlaşıldığını düşünenlerdenim zira aksi bir durum bir Başkan’a asla yakışmaz sadece insanlık kalibresini ortaya koyar. Kısacası, Galatasaray Futbol Takımı, uzun yıllar Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı’nı evi olarak görecek. Umarım ki, dünyanın en iyi statlarından olan bu ortamda eski büyük başarılarını hatta daha fazlasını yaşayacak.

Hiç yorum yok: