31 Ocak 2011 Pazartesi

UYUMAYIN - IV --- Çift Yönlü Orta Saha


Futbolda son dönemde yaygınlaşan bir tabir var: Çift yönlü orta saha. İngilizce tabiriyle box-to-box miedfielder. Özellikle Galatasaray’ın arayıp da bulamamasıyla meşhur olduğu bu mevki takımın kalbi olarak da adlandırılabileceğinden çok büyük önem taşıyor. Liverpool’dan Steven Gerrard, Barcelona’dan Xavi, Interli Stankovic, Chelsea’den Lampard bu mevkide akla ilk gelen oyunculardan. Özellikle her zaman kazanmak için oynayan takımlar için hayati olan çift yönlü orta saha oyuncularının kalitelilerini bulabilmek maalesef çok da kolay değil.

Bu yazıda bu oyunculardan bu tarz oynayan 2 oyuncudan Arjantin’in Argentinos Juniors takımının 2 kaptanı Ortigoza ve Mercier’den bahsedeceğim. Şu anda Gaziantepspor forması giyen İsmael Sosa’nın eski takımı olan Argentinos Juniors’un orta sahadaki kalbi diyebileceğimiz bu 2 oyuncu da Arjantinli. Paraguay pasaportu da bulunan Ortigoza, Ekim 2009’dan bu yana Paraguay Milli Takımı için de oynuyor. Alan markajı ve müdahaleleri de iyi olan kaptan Ortigoza, pas yüzdesi ve kreatif özellikleri de hiç yabana atılmayacak bir oyuncu. Oyunu bırakmayı hiçbir zaman sevmeyen ve golü de düşünmeyi bilen Ortigoza’nın lider bir oyuncu olduğunu takımda daha tecrübeliler varken 26 yaşında kaptan olmasından da anlayabiliyoruz. Geçen sezon Arjantin Clausura’yı şampiyon tamamlayan Argentinos Juniors’ta bu başarıya 3 golle katkı yapan kaptan, sezonun genelinde ise 32 maçta 7 gol atmıştı. 1.80 metre boyunda olan Ortigoza özellikle penaltı vuruşlarındaki becerisiyle de dikkat çekiyor.

Aynı takımın 2. Kaptanı Mercier de en az Ortigoza kadar hatta ondan daha fazla mücadeleci bir oyuncu. Defansif yönü Ortigoza’dan kuvvetli, hücum yönü ise vasatın oldukça üstünde ama Ortigoza’ya oranla biraz daha zayıf. 30 yaşında, 1.85 boyunda olan Mercier’in bu kadar fizikli ve çok sert bir oyuncu olmasına karşın tekniğinin hiç de yabana atılmayacak seviyede olması oldukça şaşırtıcı.

Şu ana kadar Arjantin dışına çıkmayan 2 oyuncu için tek sıkıntılı nokta burası. Her ne kadar lider oyuncu da olsalar, yurt dışında başarılı olabilmek bambaşka bir konu. Yine de futbolunun olgunluk dönemlerini geçiren bu 2 kaptanın özellikle orta sahalarına merhem arayan kulüpler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bakarsınız bir gün ligimizi ziyaret ederler.

Hiç yorum yok: