22 Kasım 2009 Pazar

GALATASARAY 1-1 MANİSASPOR ---- DOST KURŞUNU


Lig başlamadan Galatasaray puan kaybedecekse kime kaybetsin diye sorsalar hiç düşünmeden memleketimin takımı Manisaspor derdim. Eğer böyle bir kayıp olacaksa Manisaspor’a keybetsin. Ama kaybettikten sonra yine sanki normal bir takıma kaybetmişçesine üzülmek... Daha evvel de Manisa Galatasaray’dan puan çaldığında yaşadığım bu duyguyu yaklaşık 2.5 sene sonra yine tatmak durumunda kaldım. Galatasaray’ın puan kaybının baş sorumlusu ise tereddütsüz Dutchman yani Rijkaard. Rijkaard sezon başında hata da yapsa eleştirilmiyordu, buna hakkı da vardı. Tanımadığı, sistemini bilmediği bir ülkeye gelmişti ve alışacaktı. Ancak üzerinden 6 ay geçtikten sonra halen alışma sıkıntısı yaşaması garip. Alışma sıkıntısı diyorum çünkü bu akşam Manisaspor gibi görevi sadece rakip takımı ısırmak olarak kurgulanmış bir takıma karşı sizi ısırtmayacak en önemli oyuncu olan Keita’sız oyuna başlamak bir intihar. Daha önce de yazdım, bu takımda Keita varsa, hazırsa kesin oynamalıdır. Ayhan Akman her hafta olduğu gibi yine bir traktörcesine yavaş. Takımı atağa kaldırması gerekiyor ama onu kim uykudan kaldıracak? Her teknik direktörün bu adamı bir şekilde oynatmasına bugüne kadar hep çok şaşırdım, artık tepem atıyor.

Maça aslında hızlı başlayamadı Galatasaray. Ali Sami Yen’de her zaman hızlı başlamasına karşın bunu bu kez başaramadı. Yine de ilk yarının orta ve son bölümünde bunu telafi edecek pozisyonları yakaladı. Hatta Manisaspor’un sol beki Eren Aydın’ın hatasında Kewell ile öne de geçti. Burada dikkat çekilmesi gereken nokta, Türkiye’deki beklerin ters ayaklarını kullanma konusundaki beceriksizliği. Eğer ortalama bir sol bek olan Eren ters ayağını kullanabilse o pozisyonun gol olmasına imkan yok. Hocalarımız bu kadar fizik gücü aşılayacaklarına biraz da oyuncularının fundamentallerine yönelseler Türk futbolunun geride kalmışlığına da belki bir çare bulabilirler. Manisaspor özellikle büyük maçlarda, skor berabere iken bunun üzerine yatmaya çalışan, ancak mağlup duruma düştüğünde ise oyunun hakimiyetini eline alan bir takım. Saracoğlu’ndaki Fenerbahçe maçından sonra Ali Sami Yen’de de aynı senaryoyu oynadılar, yine aynı dakikalarda beraberliği yakaladılar. 45.-80. dakikalar arası Manisaspor üstünlüğü barizdi. Kötü Ayhan’ın yerine Linderoth’un oyuna girmesi nasıl bir mantık? Zaten elde Sarp ve Topal gibi 2 ön libero var. Bir de Linderoth’u almak üstelik bunu Ali Sami Yen’de yapmak nasıl bir mantık? Kader Keita’nın oyuna girişinin 70’i bulmasına da inanmak çok güç. Bu Rijkaard’ın Manisa üstünlüğünü süzmesinin 25 dakika aldığının çok açık bir göstergesi. Lider olacağı maçta, kendi evinde oynadığı maçta Galatasaray’dan bu hataları görmek gerçekten sıkıntı verici. Dünya çapında bir teknik adamla her hafta daha iyiye gitmesini beklediğim Galatasaray belli bir çizgide devam ediyor. Uefa’da üst turu en erken garantileyen takımlardan biri olması çok iyi ama üstüne koymazsa Galatasaray’ın üst turlarda işi yine zorlaşacak. Daha da kötüsü ligde bu tür puan kayıpları yaşanmamalı. Kadro kalitesi olarak açıkça iyi olunan Fenerbahçe ve Beşiktaş ile oyun kalitesinde de gözle görülür bir fark olmalı ve bu puan tablosuna da yansıtılmalı bir an evvel. Brezilya milli takımında ilk 11 oynayan Elano, bugün o takımdaki yerinde yani sağ açıkta oynadı. İlk yarı Sabri ile alış-verişleri, attığı ters toplar iyiydi fakat bu bile Elano gibi biri için yetersizken, 2.yarıda yine tamamen kayboldu. Elano’yu kazanmak için tek yol onu orta sahada Ayhan’ın olduğu mevkide oynatmak gibi geliyor bana. Rijkaard bunu Strum Graz maçının 2.yarısında denemişti, daha sonra yine bir maçta daha denediğini hatırlıyorum. Anlamadığım nokta ise kötü bir sonuç vermemesine karşın bu mantıktan neden vazgeçildiği?

Evet Rijkaard hatalıydı, aynı şekilde kulübedeki kurmayları da onun hatalarını düzeltme konusunda çok da gününde değillerdi. Bunlar eleştiri için yeterli sebepler. Tüm bu kötü görünen koşullara rağmen, bugün iyi olmasa da Galatasaray’ın 2.yarının ilk haftalarına kadar toparlanacağına, bu kaliteli kadrosuyla Avrupa’da geçen seneki başarısının üstüne çıkacağına inanıyorum.

Hiç yorum yok: