8 Kasım 2009 Pazar

İLK HEDEF İLK 10


Uzun zamandır ülke puanları hakkında yazı yazmamıştım. Yerimizde bir değişiklik yok halen 11.sıradayız ve 12.konumdaki İsviçre ile aramızda 4 puandan fazla bir fark var. Bu fark yerimizin sağlamlığı açısından oldukça büyük önem taşıyor. Hemen önümüzde yer alan Portekiz ve Hollanda ile büyük bir rekabet içerisindeyiz. Bütün bir sezon boyunca da bu amansız rekabet devam edecek gibi gözüküyor. Sivasspor ve Trabzonspor’un elenmesi, Beşiktaş’ın da maalesef elinin kulağında olması bizi zor duruma düşürmüş olsa da Galatasaray ve Fenerbahçe’nin bu seneki şimdilik gayet üstün olan performansları umutlarımızın diri kalması için yeterli. Öncelikle takımlarımızın durumuna bakalım.

Galatasaray bu sezon çıktığı 10 Avrupa Kupası maçında da mağlubiyet yüzü görmedi. Kurallar gereği ilk eleme turlarından puan taşıyamayan Galatasaray, şu ana kadar takım puanı olarak 8.120 puan toplamayı başardı. Galatasaray’ın daha 4.grup maçından bir üst tura çıktığını da hatırlayacak olursak gelecek aylarda alacağı bir çok puan olacağından bahsetmemiz mümkün. Geçen sene son 16’yı görerek 15.400 puan almıştı Galatasaray. Bu sezon en az çeyrek final oynamasını bekliyorum açıkçası. Bu durumda da bu puanın dahi çok çok üstüne çıkabilecek Cim-Bom. Şu anda genel takımlar sıralamasında 43.durumda bulunuyor ve bu ancak Şampiyonlar Ligi’nde 3.torba için yeterli. Gelecek sezon için kurulan Şampiyonlar Ligi hayallerinin daha fazla gerçekçi görünmesi adına 2.torbaya geçebilecek puanların toplanması harika olur. Galatasaray, ülkemizin bu sene topladığı 5.600 puanın 2.400’ünü kazandırmış durumda.

Fenerbahçe de evinde mağlubiyetle başladığı UEFA Avrupa Ligi Grupları’nda üst üste 3 maç kazanarak durumu toparladı ve sadece lige bağımlı olmadığını da ortaya koydu. Daum, Avrupa’da sınırlı başarı kazanabilecek bir hoca olmasına rağmen Fenerbahçe’nin de Galatasaray gibi bir üst tura çıkması kesinleşmek üzere hem de lider olarak. İlerleyen turlarda neler yapabileceği hakkında ise çok fazla umutlu olmamak gerekiyor. Zira Daum’lu Fenerbahçe, bundan çok daha güçlü bir kadroyla(Appiah, Anelka, Tuncay) Avrupa’da son 32’den öteye geçememişti. Bu sezon şu ana kadar takımlar bazında 7.120 puan alan Fenerbahçe sıralamada 34.konumda. Ülke puanımıza yaptığı katkı ise 1.800 puan.

Beşiktaş’ın işi bayağı zor artık. Kur’alar çekildiğinde bu gruptan Avrupa Ligi’ne geçiş yapacağını düşündüğüm Beşiktaş’ın halen daha böyle bir şansı var ancak kendi evinde oynadığı 2 maçtan da puan alamamsı durumun vehametini açıkça ortaya koydu. Deplasmandaki M.United ve İnönü’deki Moskova maçları da hiç kolay olmaz. Wolfsburg deplasmanda Moskova’yı geçebilirse bu ülke puanımız ve Beşiktaş adına harika bir haber olur. Şampiyonlar Ligi’nde kur’aya 3.torbadan giren Kartal bu sezon 6.120 puantopladı ve 58.sırada. Genel olarak ülkemize de 1 puanlık katkı yaptı.

Takımlar bazında durumumuz bu ve 6 takımdan 4’üyle yola devam eden Portekiz olsun, yine 6 takımından 5’i ile yoluna devam eden Hollanda olsun bizden sayıca avantajlı olsa da başarılı olacak bir Galatasaray ve Fenerbahçe bizi rahatlıkla onların önüne taşıyabilir. Gelecek sene yüksek puanları silinecek olan Romanya ve Rusya’yı da geçeceğimizi düşünürsek 2 sene içerisinde kendimizi 7.sırada bulabiliriz. Bu da Avrupa Kupalarına 6 takımla katılmamız anlamına geliyor. Tabii ki geçmiş yıllarda olduğu gibi Trabzonspor, Gençlerbirliği, Denizlispor sürprizlerinin gelmemesi bizi olumsuz etkiliyor. Ancak büyük takımlarımızın her sezon belli bir çizgiyi tutturması bile bizi bulunduğumuzdan çok daha üst seviyelere çıkarmak için yeterli olacak. Son 3 sezonun ikisinde 2, birinde 1 takımımızın Şubat ayını görmesi dahi bizi başaltı ülkelerle mücadeleye sokmaya yetti. Bu çizgimizin 2-3 sezon daha sürmesi, kalite ve rakamsal değerler bazında Avrupa’da ilk 7’de olan ligimizi puan sıralamasında da aynı konumlara getirmeye yetecektir diye düşünüyorum...

Hiç yorum yok: