30 Aralık 2009 Çarşamba

TÜRKİYE - EURO 2016


Daha kimin düzenleyeceği belli olmadı ama ülkemizde EURO 2016 fırtınası kopmaya başladı bile. Federasyonun açıkladığı şehirler ve statlar arasında daha bu sene UEFA Finali'ne ev sahipliği yapan Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı ve Trabzon şehrinin bulunmaması Fenerbahçe ve Trabzonspor kulüplerini isyan ettirdi. Federasyonun dile getirdiği sebepleri yorumlarız o ayrı, ama ilk bakışta daha statlar özelinde isyanların, çekişmelerin yaşanması negatif görülebilir fakat bence çok pozitif bir olay. Ülke insanının futbola ne kadar aç, ne kadar aşık olduğunu gösteren bir şey. Fenerbahçe ben UEFA Finali'ni düzenlemişim, stadım dört dörtlük diyebilir, köşesinde bekleyebilirdi. Trabzon'un olayı biraz daha farklı aday şehirler arasında bulunması Trabzon'da yapılacak stadın yapılmasını hem hızlandıracaktı hem de devlet desteği sayesinde Trabzonspor'un bütçe anlamında kazancı da söz konusu olabilirdi. Trabzonspr'un isyanında futbol açlığı kadar bu yönlerin de büyük payı var. Yine de kendileri ev sahibi olamadığı için yaygara çıkaran bu kulüplerimiz basında söylendiği gibi adaylık kampanyamıza olumsuz değil, bilakis pozitif bir tat katıyorlar. Federasyon Başkanı Mahmut Özgener UEFA'nın ülke içindeki olayları da izlediği unutulmasın mesajı vererek kulüplerimizi sakinleştirmeye çalışmış. Ben de UEFA'nın İtalya, Fransa gibi ülkelerdense futbola daha aç bir Türkiye'ye daha yakın duracağı kanaatindeyim. Onun için bu tartışmalar yararlı dahi olmuş olabilir.

Son günlerde şehirler açıklandıktan sonra yaşananlar bunlar. Yukarıdaki harita aday şehirleri kapsıyor. Son değerlendirmede İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Kayseri, Konya, Eskişehir, Bursa şanslı şehirler arasında yer buldu. Özellikle İstanbul 2 statla ev sahipliği yapacak turnuvaya tabii eğer kazanabilirsek. Olimpiyat Stadı ve Ali Sami Yen Spor Kompleksi içindeki Türk Telekom Arena bu organizasyonu götürecek. Daha da ötesinde Türk kulüplerinin üzerine para verseler tercih etmeyeceği Olimpiyat Stadı finale de ev sahipliği yapacak. UEFA Kriterlerine göre finale ev sahipliği yapacak stat en az 70,000 kapasiteye sahip olmak durumunda. Diğer önemli kriterler ise çeyrek ve yarı finallerin oynanacağı statlar 50,000 turnuvada yer alacak her hangi bir stat ise 30,000 kapasiteli olmak zorunda. Hali hazırda Kayseri Kadir Has Stadımız mevcut. Diğer şehirlerimizdeki statlar ise proje aşamasında. Özellikle İzmir'e yapılacak 40,000 kapasiteli olması planlanan stadı tartışırım. Atatürk Stadı varken gerek yok böyle bir stada. Ancak diğer şehirlerimiz için modern statlara sahip olmaları açısından güzel bir imkan doğuracak adaylık sürecimiz.

Keşke alabilsek de daha derin analizler yapsak hep birlikte. Ama bugün bu noktada değerlendirilmesi gereken şey şehirlerin seçimi. Dikkat edildiğinde Kayseri'nin doğusunda hiçbir şehrin olmadığını göreceğiz. Buna ek olarak Karadeniz'in hiçbir noktası da EURO 2016'dan sebeplenemeyecek. Eğer seçilen şehirler statlarıyla ve tüm alt yapılarıyla hazır olsalar anlarım ama oralarda da hiçbir şey yokken ülkeyi bıçakla kesmiş gibi ikiye ayırmak hiç de hoş değil. Gündemde olduğu itibariyle ben Trabzon ve Diyarbakır kesinlikle olmalı demiyorum. Ancak doğu ve güneydoğuya birer kontenjan açılamayacağına göre bu 2 bölgenin sınırında bir il dahil edilmeliydi. Diyarbakır özelinde ise alınmamasına şaşırmadım. Futbolda çok ileri bir takımı yok ve şiddet olaylarının alabildiğine yaşandığı bir nokta. Ancak yeni stadı bitmiş bir Şanlıurfa, Doğu Anadolu'ya uzaklığına karşın bir Gaziantep güzel görünürdü diye düşünüyorum. Yine Karadeniz Bölgesi için de bir kontenjan ayrılabilirdi. Trabzon şampiyonluklarıyla, futbolcularıyla, halkıyla bir futbol şehri. Yine illa ki Trabzon olmuyorsa bir Samsun, uşakları da EURO 2016'ya dahil edecekti. Ben Konya ve Eskişehir'in bu işte olmasını anlayamadım. Eskişehir'in yine belli bir kültürü var belki ama Konya... Tamamen siyasi bir karar, ayıp derecesinde. Stat kazanmaları özelinde baktığımızda evet Eskişehir için, Bursa için çok önemli ve güzel olacak ama Konya'ya yeni stat yapılsa ne olacak Allah aşkına? Trabzon'a yapılsa daha mantıklı değil mi, yaptıklarıyla Trabzonspor bunu hak etmedi mi diye sorası geliyor insanın.

EURO 2016 tartışmaları kimin düzenleyeceği belli olana kadar sürer gider; kazanamazsak unutulur gider, alırsak daha da alevlenir. Yine de tüm bu yaşanacak tartışmalara rağmen ülkemiz için çok güzel bir kazanç ve hatıra olacaktır. Türkiye'nin turnuvalara katılamayan ama gittiği turnuvalarda imkansıza yürüyen bir takım olduğunu da düşündüğümüzde, katılmamızın garanti olduğu bir turnuva olacak. En azından...

2 yorum:

smurat dedi ki...

Eskişehir ile Konya 2016'ya kadar hızlı tren ağlarını tamamlaması planlanan iller olduğu için de projede daha kolay yer bulmuş olabilirler. Elbette ki siyasi faktörlerden de söz edilebilir.Ancak gerek Konya gerekse Eskişehir altyapı yönünden gelişmiş şehirler. Bu derece büyük bir organizasyon olunca tek kıstas da haliyle stadlar ya da futbol sevgisi olmuyor, başka faktörler de devreye giriyor.

HHKahraman dedi ki...

Tabii ki alt yapı ve diğer faktörler de önemli. Ama Konya gibi bir şehir alınacağına alt yapısı çok daha önde bir Adana alınmalıydı o zaman. Ne yazık ki en azından Konya özelinde olayın siyasi olduğu su götürmez bir gerçek.