5 Ocak 2010 Salı

LEMERRE - ÖZAT EL ELE


Ankaragücü her anlamda yeni bir sayfa açmaya çalışıyor. Gökçekler ve ekibine yeteri kadar değindik, gerekirse daha sonra yine üzerinde tartışırız, asıl dikkatimi çeken nokta ise uzun uğraşlardan sonra anlaşılan teknik ekip oldu. Fransa ile 2000 Avrupa Şampiyonası'nı kazanan Roger Lemerre, Ümit Özat ile birlikte göreve geldi. Geçmişinde bir Ordu Milli Takımlar Dünya Kupası, 1 Avrupa Şampiyonluğu, 1 Afrika Uluslar Kupası Şampiyonluğu ve 1 Konfederasyon Kupası Şampiyonluğu bulunan bir ismin bir Anadolu kulübüne gelmesi ilk bakışta kağıt üstünde harika bir iş olarak görülebilir. Hatta Lemerre'in 98 Dünya Kupası zaferinde de Jacquet'nin yardımcısı sıfatıyla önemli bir paya sahip olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Evet ilk bakışta çok önemli bir kariyer ama 87'deki 1 sezonluk Lens kariyerini saymazsak son 24 sezonda hiç kulüp takımı çalıştırmamış bir teknik adam var karşımızda. Yaşı 68. Sıkışık ve yorucu tempodan neredeyse bir ömür kadar uzak kalması Lemerre'in en negatif yönü olarak kabul edilebilir. Tabii yabancı teknik adamların Türkiye'ye getiriliş süreçlerinde ülkemizi ne kadar tanıdığı da oldukçaetkili bir faktör. Bu faktörün de maalesef Lemerre'in pozitif yönleri arasında bulunduğunu söylemek imkansız gibi.

Ümit Özat'ın yardımcı antrenörlüğe getirilmesi ise tamamen doğru bir iş. Geçmişte bizim de dalga geçmişliğimiz vardır Ümit Hocamla her Türk genci gibi ama bu taş gibi oyuncu olduğu gerçeğini değiştirmez. Gittiği kulüplerde hemen kaptanlığa getirilmesi, futbolculuğundaki olumlu yönleri karakterinde de barındırdığının en büyük kanıtı. Hem Lemerre'e tanımadığı bir ligde yardımcı olacak, hem de tecrübeli bir hocayla çalışarak teknik adamlık kapasitesini artıracak olması onun için de büyük avantaj. Açıkçası Lemerre'in en fazla 1,5 sene çalışacağını düşünecek olursak Ümit Özat'ın Ankaragücü'nde Lemerre'in halefi olacağını bile söyleyebiliriz. Zaten Ümit de Köln'den bu tip ileriye dönük vaatleri duyunca ayrılmayı kabul etmiştir. Kısa Almanya macerasında orada da kendisini kabul ettiren, antrenörlük kapmayı başaran bir kişi oldu zira. Benim teknik adamlık anlamında çok umutlu olduğum isimlerden biri Ümit Özat.

Lemerre-Ü.Özat denemesi ilk bakışta olumlu gibi gözükse de yukarıda bahsettiğim dezavantajlara ek olarak bir de sezon ortasında göreve gelme olumsuzluğunu yaşayacak. Lemerre'in aşırı disiplinli bir teknik adam olması bunu kotarabilecek mi göreceğiz. Açıkçası, 2.yarıda benim en sıkı takip edeceğim 2-3 teknik heyetten biri Ankaragücü teknik heyeti olacak.

Hiç yorum yok: