17 Ocak 2010 Pazar

BU YAZ ÇOK SICAK OLACAKMIŞ


Geçen sezon ülkemizde Galatasaray, dünyada ise sadece Manchester City ve Real Madrid tarafından forse edilen transfer piyasası bu yaz çok daha hareketli olacak gibi görünüyor. Türkiye'de Ali Turan ile start alan gelecek sezon için yapılacak transferlerin dedikoduları, tüm Avrupa'ya yayılmış durumda. Liverpool ve Juventus'un hedeflerinden uzaklaşması, Manchester United gibi büyük kulüplerin finans sorunlarından ötürü kadrolarını revize edecek gibi görünmesi, 2010 Dünya Kupası ve tabii ki Manchester City, Real Madrid gibi maymun iştahlı kulüpler... Chelsea, Lyon, Arsenal'in de son 1-2 senedir bomba patlatmadığını hesaba katarsak bu yaz oldukça hareketli geçecek diyebiliriz. Avrupa'da transfer piyasasının nabzını en iyi tutan sitelerden biridir transfermarketweb.com sitesi. Her çıkan habere rağbet etmez, gerçekleşme ihtimali yüksek olanları sayfalarına taşır. Son olarak da bu yaz transfer yapma ihtimali oldukça yüksek görünen oyuncuları ve kendileriyle ilgilenen kulüpleri derlemişler. ŞURADAN ulaşabilirsiniz.

Listeyi incelediğimizde hepsinin zaten kendini ispatlamış olduğunu görüyoruz belki ama içlerinde futbolseverleri çok çok fazla heyecanlandıracak oyuncular var. Mevki olarak baktığımızda yıllardır Avrupa'ya gelmesi beklenen Akinfeev ve Liverpool'lu Reina, kale için dikkat çekiyor. Akinfeev de Reina da kalelerinde istikrar arayan kulüpler için muhteşem seçim. Liverpool'un Reina'yı göndereceğine çok ihtimal vermiyorum ama Akinfeev'in artık Rusya'dan ayrılma zamanı geldi. Premier Lig'in büyük takımlarının ağırlığını rahatlıkla kaldırabilecek kapasitede bir kaleci, umarım yakında bunu gösterebilme imkanı bulabilir. Kaleci takımın en önemli mevkisi, zaten sadece 3 kalecinin bu listede yer alması da bu mevkideki istikrarın ne denli önemli olduğunun göstergesi.

Defansta dünyanın en iyi sağ beki Maicon'un Chelsea veya Real'e gidebileceğine yer verilmiş. Zaten Maicon kalitesiyle hem Inter'i hem de İtalya'yı aşmış bir oyuncu. Real Madrid'in onu alarak Ramos'u defansın göbeğine çekme ihtimali üzerinde duruluyor geçen yazdan beri. Gerçekleşmesini çok isterim açıkçası. Casillas - Maicon - Ramos - Pepe dörtlüsünün aynı anda sahada olduğunda o takımın yiyeceği gol sayısını görmek gerekiyor. Palermo'nun genç defansı Kjaer de bu yaz büyük denizlere yelken açacaklardan. Liverpool'un adı geçiyor ama mümkünse başka kapıya. Liverpool ne kaybettiyse bu yüzden kaybetti. Bir kere de yıldız al be Benitez. Kjaer çok kaliteli bir savunma oyuncusu olmaya aday, fiziğinin çok iyi olması, daha bu yaşlarda İtalya'da oynayarak defansın anavatanında kendini yetiştirme fırsatı bulması önemli referanslar, ama sadece Liverpool için geçerli değil bu. Martin Demichelis'in de sıla özlemi ağır basıyor herhalde. River'a dönebileceğinden dem vurulmuş. Daha Avrupa'da yapabileceği çok iş var ama belki ülkesini ve eski takımını özlemiş olabilir. Bayern'den ayrılacaksa Galatasaray veya Fenerbahçe için çok makul bir transfer olabilir açıkçası.

Orta sahada oyuncu kalitesi net olarak artıyor. Bir kere Gerrard gerçeği var. Liverpool bu sene gerçekten çok kötü ve bu maalesef en iyi oyuncularını sezon sonunda kaybetmesine yol açacak şiddette devam ediyor. Gerrard'ın şansını İngiltere dışında deneme ihtimali varmış siteye göre. Böyle bir şeyi istememekle birlikte gidecekse de Real Madrid'in tam Gerrard'a göre bir takım olduğu gerçeğini gözden kaçırmamalı. Zaten başkan Perez bu tip transferleri çok sever, Gerrard'ın ayrılma ihtimali belirirse ciddi olarak ilgilenecektir. Yalnız 3-4 sene evvel Liverpool Başkanı'nın "Steven Gerrard, Liverpool'da ölecek" diye bir açıklaması vardı, bu gerçekleşmezse üzülürüm. Yine Mascherano'nun da İspanya'ya transfer olma ihtimali varmış. Gerrard'ın bile adı böylesine ciddi olarak geçiyorsa o takımdan herkes ayrılabilir. Arsenal'in genç İspanyol kaptanı Cesc için de bir kapışma bekleniyor bu yaz İspanyollarla Katalanlar arasında. Arda olsa şimdiye kadar "Real beni unutsun" demişti bile. Şaka bir yana yıllar önce kendilerini onlara göre satarak, Cesc'e göre geleceğini düşünerek İngiletere'ye gitmişti genç oyuncu. Katalanlar affetmişse ve Arsenal'den ayrılacaksa adres Camp Nou olacaktır. Tabii, Franck Ribery ve David Silva'da geçen yaz olduğu gibi gündemi meşgul edecek. İkisi için de Real adı dolanıyor, birini tercih edeceklerdir. Zaten Ribery hangi kulübe giderse gitsin 2 yılda bir transfer yapmak zorunda hissediyor kendisini, Uli Hoeness de sıkılmış görünüyor bu işten, bakalım Almanlar istedikleri 60 milyon avroya ulaşabilecekler mi?

Forvette bir dünya adam var deyim yerindeyse, hepsi de çok kaliteli. Yİne Liverpool'dan Torres, Villa, Pato, Dzeko, Aguero, Robinho... Gündemi en çok sallayan eğer transfer yapacaksa Torres olacaktır belki ama David Villa, Dzeko ve Aguero da en az onun kadar yararlı olacak çapta oyuncular buna şüphe yok. Bülent Uygun hep "M.Yıldız'ı alan takım şampiyonluğu alır" derdi, ben de "Aguero'yu alan takım durdurulamaz" diyorum. İşin en güzel yanı Galatasaray'ın da adının bu listede hem de 2 oyuncuyla birlikte anılması. En yüksek kalibredeki oyuncular bunlar, biraz da kulübün popülerliğini gösteriyor, her an bomba patlatabilecek takım olarak görüldüğünü gösteriyor Galatasaray'ın. Özhan Canaydın döneminde boş geçen transfer dönemlerinden, isabetsiz transferlerden, kaçan oyunculardan bıkmıştık. En azından yine belli bir saygınlığa erişti Avrupa'da Galatasaray. Sırf bu yüzden bile başkan Adnan Polat'a teşekkür etmeli liseci zihniyet. Gerçek, bulunduğu konumun sağlamlığını değil sadece kulübü düşünen taraftar zaten ediyor.

Ve teknik adamlar tabii ki. Her mevkide adı geçti L'pool'un belki ama bu kadar beklenti varsa ve bu kadar başarısız bir sezon geçiriyorsanız, koltuğunuzun sallanması oldukça doğal. Dünyanın en iyi taktisyeni de olsanız, 6 senede gelmeyen şampiyonluktan ötürü sorgulanma hakkınız var. Benitez'e büyük saygım var, o dünyanın en iyisi. Bazen olmayınca da olmuyor. Valencia'yı bile 3 yılda şampiyon yapan Benitez 6 yıldır Liverpool'da ulaşamadı bu başarıya. İleride ulaşamayacağı anlamına gelmiyor bu ama ayrılık vakti de gelmiş olabilir. Hoş, ben olsam göndermem gerçi ancak Liverpool camiası Manchester kadar sabırlı değildir. Juventus veya Real'in adını geçirmiş site. Açıkçası Benitez-Real çok yakışır birbirine. Guus Hiddink'in Liverpool'a gelmesi? Zor bir ihtimal bana göre. Son olarak da Blanc'ın Fransa Milli takımı'na geçeceği söylenmiş. Domenech'in gideceği belli. Yerine en uygun isim de Bordeaux'nun Lyon hegamonyasına son vermesini sağlayan Laurent Blanc. Gözlüklü, sakız çiğneyen, serinkanlı adam Blanc, oraya çok yakışır.

Daha önümüzde bir hayli zaman var. Bu dedikoduların kimi unutulacaktır ve daha çoğu eklenecektir. Ama şu da bir gerçek ki büyük transferler futbolu çok daha zevkli, takip edilesi hale getiriyor.

Hiç yorum yok: