16 Ocak 2010 Cumartesi

UYUMAYIN - I

Wanderson

Yeni yayın ihalesiyle birlikte artık kulüplerimizin transfer gücü oldukça artacak, Anadolu kulüpleri daha şöhretli, kaliteli futbolcuları bünyesine katabilecek. Ancak bir futbol takımının yarışmacı olabilmesi bünyesindeki star oyunculardan çok diğer oyuncularla ilişkilidir. Kaliteli oyunculara yardımcı olabilecek, onları tamamlayacak oyuncular olduğunda başarının gelmesi çok daha kolay oluyor. Yıldız oyuncu bulmak oldukça kolay, hele ki günümüzün iletişim şartlarını düşündüğümüzde. Bense farkına vardığım yetenekli ve ucuz oyunculara ara ara blogda yer vereceğim bundan böyle. İlk yazı forvetler hakkında.

1-Roberto Mariano Silva Washington

Adından da anlaşılacağı gibi bir Brezilyalı, kısaca Washington. Sırbistan'ın Partizan takımında oynuyor. Washington'u önemli hale getiren özelliği ise boyu. 2.02 boyunda olan 25 yaşındaki Brezilyalı oyuncu 96 kilo aynı zamanda. Bu da ayrı bir çeviklik kazandırıyor ona. Tam bir pivot santrafor olması, Turkcell Süper Lig için biçilmiş kaftan dedirtti bana. Nobre'nin ilk geldiğinde Fenerbahçe'de yaptığı etkiyi rahatlıkla bir Anadolu kulübünde özellikle içeride baskılı oynadığı maçlarda yapabilir. II.Makukula olma ihtimali gördüğüm oyunculardan biri, tabii Makukula kadar becerikli değil ama yüksek boyu ve güçlü fiziğiyle 2 takım arasında büyük bir fark oluşturacak bir futbolcu görüntüsü veriyor izleyenlere. Asıl can alıcı nokta ise fiyatı. En fazla 700-800 bin avro gibi bir paraya transfer edilebilecek bir futbolcu Washington.


2- Francisco Wanderson do Carmo Carneiro

Bir başka Brezilyalı, bu sefer İsveç'ten. Wanderson, Göteborg şehirinin deyim yerindeyse üvey evladı konumundaki GAIS takımında oynuyor. Henüz 23 yaşında ve bu yıl 3.sezonunu geçirdiği İsveç'e tam anlamıyla damga vurdu. Takımı İsveç'in orta sıralarında yer almasına karşın, forvet ve forvet arkasında oynayabilen Wanderson sezonu 18 gol 7 asist ile kapattı. Takımın ligde toplam 41 gol attığı düşünüldüğünde gollerin %61'inin direk içinde bulunduğunu net olarak görüyoruz. Boyu 1,80. Bu özelliği haricinde tekniği ve gol vuruşlarındaki ustalığı ile Alex izlenimi veriyor. Bir ara Chelsea başta olmak üzere İngiliz takımlarının gündemine girdiğine dair haberler okumuştum ama bu haberlerden bir şey çıkmadı. Ara transfer döneminde olduğumuz şu günlerde 1.75 - 2.25 milyon avro verebilecek kulüplerimiz için harika bir transfer olur. En kötü ihtimalle bu yaz İsveç'ten ayrılacaktır ve Süper Lig'e ucuz gelmesi mümkün olmayan topçular arasına girecek.


3- Emiliano Alfaro

Son oyuncu ise Arjantin'den. Oldukça genç bir futbolcu Uruguaylı Emiliano Alfaro, 21 yaşında henüz. Uruguay'ın Liverpool kulübünden Arjantin'in San Lorenzo takımına transferi yeni tamamlandı. Yaklaşık 270bin avro ödendi bu futbolcu için. Uruguay Açılış Ligi'ni 15 maçta 13 golle gol kralı olarak tamamlayan bir futbolcu için az bir ücret gibi görülebilir 270 bin avro belki ama Güney Amerika'da özellikle Brezilya ve Arjantin haricindeki ülkelerde yetenekli futbolcuları bu fiyatlara bulmak mümkün. 1.73 boyundaki Alfaro daha çok hızıyla ön plana çıkıyor. Saha içinde çok çalışmayı seven bir oyuncu ve bencillik emareleri göstermemesi oynadığı mevki de düşünüldüğünde büyük şans. Bu sezon Arjantin Ligi'nde performansını en çok merak ettiğim isimlerin başında gelecek. Burada da bir patlama yapabilirse şimdiki transfer ücretinin en az 5-10 katı fiyata kendini Avrupa'a bulacaktır. 5-10 kat ifadesi belki ilk etapta fazla çarpıcı gelebilir ama hesaplayınca 2 - 2.5 milyon avro yaptığını görüyoruz. Turkcell Super Lig'de bu paraları ödeyebilecek en az 8-9 kulüp olduğu gerçeği düşünüldüğü zaman bu tip oyuncuların orta seviyede bir scout ekibi ile genç yaşlarda ülkemize gelme ihtimali olduğu da çok açık.

Çeşitli mevkilerde, genç ve ucuz olan, gelecek vaat eden oyuncuları bloga taşımaya devam edeceğim. Eğer okuyucularımız arasında da bu oyuncuları takip edenler varsa önerilerine blogda cevap vermek büyük bir zevk olacaktır.

Hiç yorum yok: