21 Ocak 2010 Perşembe

UYUMAYIN - II

Gary Medel

Genç, geleceği parlak, ileride piyasasının oldukça yüksek olacağını düşündüğüm oyuncuları tanıtmaya kısaca UYUMAYIN demeye devam...

1- Erik Huseklepp

İskandinav ülkesi Norveç'in yeni yıldızlarından. Yaşı çok genç değil ama yükselen formu, hızı ve attığı gollerle dikkat çekiyor 25 yaşındaki oyuncu. Ülkesinde Brann Bergen'de forma giyiyor. Mevkisi sağ açık ve forvet. Boyu gayet uzun ama bu özelliği topla dribblinginin oldukça iyi olmasının önüne geçmemiş. 1,87 boyundaki oyuncunun bitiriciliği çok yüksek seviyede değil belki ancak geçtiğimiz sezon Norveç Ligi'nde 30 maçta 15 gol 12 asist istatistiğini tutturması hız ve takipçilik özelliklerinin bu eksikliğini ne denli kapattığını gösteriyor. Norveç Milli Takımı'nda da 8 kez oynamış Huseklepp ve 1 gol atmış. Açıkçası İskandinav takımlarının oyuncularının çıkış noktası genelde Premier Lig ve Championship oluyor. Bu liglerden bir takımın alması durumunda Erik'in fiyatı çok artacaktır. Şu anda 2.5 milyon avro civarına alınabilecek bir futbolcu olan Erik için Türkiye'den benzer tipte oyuncu örneği verecek olursam bu Keita olur ki, bu örneğin anlattıklarımı çok daha somut hale getireceğinden şüphem yok. Tolunay Kafkas katıldığı bir programda "Şampiyonluktan bahsetmek için elimde bizi ileriye çok çabuk taşıyan orta saha oyuncuları olması gerek" demişti, Erik tam da sağ kanatta o ihtiyacı giderebilecek tarzda bir oyuncu işte.

2- Claudio Yacob

Arjantinli ön libero 1987'li olmasına karşın takımında kaptanlık mertebesine yükselmiş bir oyuncu. Bu özelliğiyle hemen Arda'yı çağrıştırıyor. Bu tip olayları Arjantin'de göremeyiz, geleceği parlak genç yıldızlar hemen Avrupa'ya açıldıklarından kaptanlık almaları çok zordur. Yacob'un bunu başarması liderlik özelliklerini de ortaya koyuyor. 1,81 boyunda çok sağlam bir ön libero Yacob, tekniği de en az ortalama bir Arjantinli kadar, hiç fena değil. 2007 yılında 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nı kazanan Arjantin takımının bir parçasıydı. Bu formayı toplamda 13 kez giydi. İlginçtir, çok geniş bir oyuncu havuzu olan Maradona tarafından A Milli için düşünülmüyor fakat Maradona sadece Yacob'u çağırmamış dahi olsa, bu kadar kötü tercihler yapan bir hocanın seçimleri doğruyu göstermeyeceğinden, Yacob'un kalitesinin düşük olduğu anlamı çıkmaz. Kaptanlık görevi belki onun Avrupa'ya biraz geç açılmasına yol açabilir, yine de almak isteyen takımlar 3 milyon avro civarında bir para ödeyeceklerdir.

3- Gary Medel

Yacob gibi asıl yer ön libero olan bir oyuncu Medel. Defansın göbeğinde de oynayabiliyor fakat boyunun 1,72 olması onu da aynı Uğur Uçar ve Aykut Demir örneklerinde olduğu gibi sağ beke kaydırdı. Toparlayacak olursak ön libero, stoper ve sağ bek özelliklerini repertuarında birleştiren bir oyuncu. O da bir Güney Amerikalı, 22 yaşında olmasına karşın 21 kez Şili Milli Takımı'nın formasını giymeyi başarmış. Kendi mevkisinde Maldonado gibi bir oyuncunun oynadığını düşünürsek bu sayıya ulaşması hayli zor(!) olmuştur Medel için. Arjantin'in Boca Juniors takımı geçn yaz Medel'i kiraladı dolayısıyla şu anda Buenos Aires'te oynuyor. Önümüzdeki yaz Universidad Catolica'ya dönecek. Kısa boyu nedeniyle hava toplarına çok hakim değil ama bu savaşçı özelliklerinin ön plana çıkmasını sağlamı. Bu sayede eksik olan özelliklerini bir nebze kapatabiliyor. Zaten sahip olduğu pitbull ve Şilili Gattuso lakapları da savasçı özelliklerinin sonucu. Yacob gibi o da 2007'de 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda yer aldı, 3.olan Şili kadrosunun önemli isimlerindendi. Boca Juniors kiraladığı bu ismin transfer işini bitiremezse herhangi bir kulüp 2-2.5 milyon avroya rahatlıkla alabilir.

Anadolu kulüplerimizin mali açıdan çok iyi durumda olmaması, bu bakımdan iyi konumda sayılabilecek 4 büyüklerin de Fenerbahçe haricinde G.Amerika kültürünün olmaması bu tip isimlerin bizim ülkemizden oldukça uzakta kalmasına yol açıyor. Yeni yayın ihalesiyle mali durumları biraz daha düzelecek olan ve aynı oranda vizyonlarının da gelişmesini umduğumuz Anadolu kulüpleri bu tarz transferlere yönelirse çok akılcı icraatlar yapmış olacaklar.

Hiç yorum yok: