12 Mart 2011 Cumartesi

WYSCOUT OYUNCU GÖZLEM SİSTEMİ

WyScout oyuncu izleme sistemi dünya üzerinde birçok kulüp tarafından kullanılan, oyuncuların maç maç, hafta hafta takip edilmesini sağlayan bir sistem. Yetenekli genç oyuncuları bulmalarıyla ünlü Inter, Porto, Sevilla, Udinese gibi kulüplerin de içinde bulunduğu çok fazla takımdan oluşan bir müşteri listesine sahip olan WyScout’u ülkemizde tek tercih eden kulüp ise Galatasaray. Kulüplerin yanında menajer şirketleri ve ülke futbol federasyonları da WyCout sisteminin müşterisi olabiliyor. Ancak ücretini ödeyip, “Ben de alayım da izleyeyim şu maçları, futbolcuları” diyemiyorsunuz. Sadece futbol ile alakalı olan kurumlarla çalışan bir sistemden söz ediyoruz.

Ülkemizde bu sistemi kullanan kulüplerin çoğalması, dünya futbolunun daha yakından izlenmesi ve daha yetenekli oyuncuların henüz ucuzken ülke futboluna kazandırılmasında önemli bir kilometre taşı olacaktır. Çok da pahalı olmayan bu sistemi kulüplerimizin bilmediğini düşünüyorum zira bilseler milyonlarca euroların harcandığı bir ortamda bu sistemi kullanmamaları çok da açıklanabilir değil.

WyScout sisteminin nasıl kullanıldığına göz atacak olursak, bilgisayar, AppleTV ve iPad’de kullanılabilen bir mekanizması var. Hesap sahibi internet bulunan her ortamda girip istediği karşılaşmayı seyredebiliyor ve daha sonra izleyebilmek adına sistemden istediği karşılaşmaları download edebiliyor. Elbette sadece TV’den maç izleyerek futbolcu almak çok mantıklı görünmüyor ancak takip edilen futbolcuyu daha yakından gözlemlemek adına bu sistemin kullanılması çok önemli diye düşünüyorum.

WyScout’un fiyatlandırma sistemine gelecek olursak; 4 farklı sistem kullanıcılara sunulmuş durumda. İlki sadece 6 ülkedeki maçlara erişimi sağlayan limited paketi. Sadece 1 kullanıcı şifresi sağlayan bu paketin yıllık ücreti 3500 euro. Yine limited gibi 1 kullanıcı şifresi sağlayan basic paketiyle sistemdeki tüm karşılaşmalara ulaşılabiliyor. Bu paket yıllık 6900 euro. Bir üst model diyebileceğimiz plus modeli basic modelinden 2 kullanıcıya şifre sağlamasıyla ayrılıyor. Yıllık ücret 8500 euro. Ve son olarak en gelişmiş model ise Premium. 3 kullanıcıya imkân veren bu sistem ayrıca sınırsız olarak oyuncu video raporu da sağlıyor. Fiyat ise yıllık 10000 euro.

Oyunculara verilen milyonları düşününce bu fiyatlar devede kulak kalıyor. En azından dünya futbol piyasasına hâkim olabilmek için dahi tercih edilebilecek bir sistem. Sistemin Türkiye’de de kullanılabilir olması nimetinin henüz farkına varamamış olan kulüplerimizin kısa sürede bu sistemin müşterisi olacağını düşünüyorum.




Hiç yorum yok: