10 Eylül 2009 Perşembe

BUNA HAKKINIZ YOK

Sir Alex Ferguson ve Carlos Queiroz

Evet, hakları yok. Hakkı olmayanlar Diego Maradona, Carlos Queiroz ve Fatih Terim. Hepsinin ortak yanı Dünya Kupası’na gitme şanlarını oldukça zora sokmuş ülkelerin teknik adamları olmaları. Bir başka ortak yanları ise bugün tekniğiyle, takımının direksiyonu olabilmiş, renkli Afrika’yı çok daha renkli hale getirebilecek Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ve Arda Turan gibi oyunculara sahipler. Tabii ki sadece bu oyuncular değil. 3 takımda da kendini dünyaya ispat etmiş birçok oyuncu barınıyor. Baktığımız zaman Arjantin Dünya Kupaları kazanmış, G. Amerika’nın lokomotifi bir takım. Portekiz 2004 Avrupa Şampiyonası finalisti, 2006 Dünya Kupası 4.sü. Biz ise 2002 Dünya Kupası 3.süyüz ve son Avrupa Şampiyonası yarı finalistiyiz. Bu takımların Dünya Kupası’na katılamaması, sadece bu 3 takım adına 15 civarında inanılmaz futbolcunun o turnuvada olamaması anlamına geliyor. Terim, Queiroz ve Maradona büyük bir iş(!) yapmış olacaklar yani.


Özelde baktığımızda Arjantin’de büyük umutlarla göreve getirilen futbol tanrısı Maradona bir türlü istikrarı sağlayamadı. Messi bile hayalete dönüyor onun takımında. Şimdi gitmek, baraj maçı oynamak ve elenmek şeytan üçgeni arasında kalmış durumunda. Ve Arjantin Dünya Kupası’nda olmazsa Maradona da futbol piyasasında olmamalı artık. Yıllarca Sir Alex Ferguson’un yardımcılığını yaptıktan sonra başarısız bir Real Madrid macerası geçiren daha sonra tekrar Manchester’a dönen Queiroz için altın bir fırsattı Portekiz Milli Takımı. Şu ana kadar değerlendirebilmiş olarak gözükmüyor. Her ne kadar bunda Cristiano Ronaldo’nun milli takımı kendi oyun bahçesi zannetmesinin payı olsa da, takımda Deco, Carvalho, Pepe, Nani, Bosingwa gibi isimler var ve katılamamak yaklaşık 10 yıldır süren zirvedeki yürüyüşten sonra büyük bir yıkım olur Batı Akdenizliler için. Bu takımlar arasında gitmezse en az gocunacak ülke yine biziz. Zaten gidememeye alışkın bir ülkeyiz. Gidemiyoruz ama gidersek çok başarılı oluyoruz. Dünkü Bosna maçından sonra matematiksel olarak devam etse de şansımız bence bitti. Arda Turan, Tuncay Şanlı, Hamit Altıntop, Servet Çetin gibi oyuncular Dünya Kupası şansını, Afrika’da bu oyuncuları kaçıracak ne yazık ki. Kendi adıma her zaman inandığım-güvendiğim, Bosna maçı öncesi de şans olarak %50 verdiğim Fatih Terim yaptığı hatayla bir çuval inciri berbat etti. Bunu taktiksel olarak yapmadı belki ama atılması takımı çok etkiledi.

Sonuçta 3 takımın da şansı devam ediyor, belki gidecekler, belki de elenecekler. Ama böylesine kadrolara sahip teknik adamların bu oyuncuları Dünya Kupası’na götürememe hakkı yok…

Hiç yorum yok: