23 Ağustos 2010 Pazartesi

AVUSTURYA'DAKİ TÜRKLER

Veli Kavlak - Yasin Pehlivan

Dün Avusturya Ligi'nde oynanan Rapid Wien - Mattersburg maçında Rapid adına tam 3 Türk kökenli futbolcu sahada yer aldı. Her ne kadar bunlardan 2'si (Veli Kavlak, Yasin Pehlivan) şu anda dönülmez akşamın ufkunda (Avusturya Milli Takımı'nda resmi maça çıkmış) olsa da başarılı performanslarını görmek bizleri mutlu edecektir, en azından beni ediyor. Bu futbolculardan 1'i (Tanju Kayhan) ise Avusturya alt milli takımlarında oynasa da henüz resmi olarak tercihini yapmamış durumda. Geçenlerde Oğuz Çetin izlemeye gitmişti defansın her bölgesinde görev yapan bu elemanı. Gerçi Oğuz Çetin Sinan Bolat, Ömer Toprak, Mehmet Ekici ve İlkay Gündoğan'ı da izledi lakin bu adamların hiçbirini henüz milli formayla görme fırsatını bulamadık. İzlemeye değer bulduğun futbolcularda dahi 5'te 0 yapıyorsan sende bir sıkıntı vardır Oğuz Çetin!

Dönelim tekrar Rapid Wien'deki temsilcilerimize. 21 yaşındaki Tanju geçen sezonu kirada oynayarak geçirdikten sonra Rapid'e döndü ve bu sezon sürekli 11'de şans buluyor. Milli takımımızın döküntü Galatasaray defansına muhtaç olduğu şu dönemde rotasyona yeni bir soluk getirebilir, en azından sol bekteki Hakan Balta tekeline son verme ihtimali var. İsviçre de öyle sayılabilir ama Avusturya hemen hiçbir Türk kökenli oyuncuyu bize kaptırmıyor belki Tanju'da bu kötü zinciri kırabiliriz. Veli Kavlak, Tanju gibi 21 yaşında olmasına rağmen Tanju'nun aksine bu piyasada ismi bir hayli eskimiş bir oyuncu. Özellikle Manager oynayanların adları gibi bildikleri bir oyuncu Veli. Avusturya Milli Takımı'nda 8 kere oynadı ve Rapid 11'inin de bankolarından. Gazeteler her transfer döneminde Veli'yi İstanbul'a getiriyor ama bence direk Almanya yolcusu olacak bu oyuncu. Bir diğer 21 yaşındaki oyuncu ise Yasin Pehlivan. Yasin de Türk Futbolu'nun muhtaç olduğu bir mevkide ön liberoda oynuyor. Onun için de tren kaçtı, Avusturya A Mili Takımı'nda oynadı Yasin. O da ilk 11 için mücadele ediyor ve forma şansı buluyor.

Rapid'in alt yapısında da azımsanmayacak sayıda Türk oyuncusu forma giyiyor. Bu oyunculardan yüksek potansiyelli olanların daha genç yaşlarda iyice araştırılması ve Milli Takımımıza kazandırılması gerekiyor. Sadece Rapid değil tüm Avusturya-İsviçre'deki araştırma ekiplerimizin gözden geçirilmesi gerek. Hiddink geldikten sonra bu konuda son derece umutluydum ancak Hiddink şu ana kadar vurdumduymaz bir görüntü içerisinde. Umarım bu düzelir ve bize fayda sağlayacak oyuncuları bulup her zaman zorlandığımız elemelerde şansımızı daha da artırabiliriz.

Hiç yorum yok: