18 Aralık 2010 Cumartesi

GALATASARAY ve ARA TRANSFER DÖNEMİ


Galatasaray, yönetiminden taraftarına kadar çok büyük bir sınav veriyor son dönemde, deyim yerindeyse herkes “dokunsanız patlayacak” durumda. Türk Telekom Arena’ya geçişin yaşanacağı bir döneme böylesine dibe vurmuş şekilde girmek Galatasaray’ın en son isteyeceği şey olurdu herhalde. İşte tam burada işlerin bir nebze düzelmesini sağlayacak veya daha da kötüye götürecek “ara transfer” dönemi var. Galatasaray kenar yönetiminin kadrodan memnun olmadığı aşikâr. Evet, bu kadro şampiyon olabilecek bir kadro değil lakin ligde 10. sırada sürünecek bir kadro hiç değil. Yine de Galatasaray’ın hedefi her zaman zirve olduğu ve olması gerekeceği için kadroya ara transferde takviyelerin yapılması, bu takviyelerle, kaybedilen bu sezonun ardından gelecek sezonun temellerinin atılması ve mümkün olursa da Türkiye Kupası aracılığıyla Avrupa Kupası biletinin alınması gerekiyor.

Yapılması gereken transferlere yoğunlaşırsak, Galatasaray’ın önceliği kadrodaki yerli sıkıntısına vererek bu sıkıntıyı çözmesi lazım. Türkiye’de takımlar sahada bulunan kadroda en fazla 6 yabancı bulundurabiliyor. Bu da en az 5 yerli oyuncunun sahada olması anlamına geliyor ki başarılı olabilmek için yerli seçiminde en az yabancıda olduğu kadar yüksek isabet kaydetmeniz gerekiyor. Galatasaray’ın ligde ve Avrupa’da fırtına estirdiği dönemleri düşündüğümüzde de hep yerli kadrosu çok iyi takımlarla karşılaşıyoruz. Dolayısıyla Gökhan Zan, Hakan Balta, Mustafa Sarp, Ayhan Akman, Serdar Özkan gibi oyunculardan oluşan yerli kadro Galatasaray’ı başarıya götürmek için yeterli değil. Bu sezonun Galatasaray için geride kaldığını düşünüyorsak, ara transfer dönemini yerli oyuncu iskeleti kurarak geçirmeli Sarı-Kırmızılı yönetim. Alınacak yabancılar olursa ki bence olmamalı, bunlar şu anda ligimizde oynayan, çok kolay uyum sağlayabilecek oyunculardan seçilmeli. Son 3-4 yıldır yapıldığı gibi yıldız yabancı kumarına “ya tutarsa” umuduyla girilmemeli. Şimdi alınabilecek yerli oyuncuları inceleme zamanı… Biraz isim bombardımanı olacak ama Galatasaray için ihtimalleri değerlendirmekte fayda var.

Spor-Toto Süper Lig son dönemde kaliteli oyuncular çıkarmakta zorlanıyor. Bunu Guus Hiddink’in ilk etapta dış ülkedeki gençlerimize yoğunlaşmasından daha da iyi anlıyoruz. Galatasaray için de bu yolu takip etmek şu aşamada çok daha mantıklı gözüküyor. Ligimizde kapıları çok yüksek fiyatlardan açan kulüpler tarafından “kazıklanmaktansa” yurt dışındaki oyuncularımızı ilk etapta düşünmek akıl karı. Bu aralar gazetelerde de ismi geçen Almanya’da oynayan oyuncularımız Taner Yalçın(orta saha) ve Tunay Torun(ofansif orta saha) sözleşmelerinin sezon sonunda bitmesi itibariyle maliyet olarak da oldukça mantıklı olacak transferler. Yine Almanya’dan Deniz Naki(ofansif orta saha, forvet), Tolga Ciğerci(orta saha), Burak Kaplan(orta sahanın her bölgesi) Galatasaray’ın çok fazla para harcamadan, 2-3 milyon avro civarında bitirebileceği genç yetenekler. Fransa 2.Ligi’nde banko forma giyen Atila Turan(sol bek), Hollanda’da Ajax A Takımı’nda son 1 aydır maçlara çıkan Aras Özbiliz(kanatlar), Belçika’nın Standard Liege takımın 2 sezondur kalesini koruyan Sinan Bolat, İngiltere’de oynayan ve Hiddink’in de takibinde olan Reading’den Jem Paul Karacan(orta saha) ve Portsmouth’tan Nadir Çiftçi(forvet) de Galatasaray için “okazyon” olarak değerlendirilebilecek gurbetçiler. Leverkusen’den 2 sene önce Chelsea’ye transfer olan üstün yetenek Gökhan Töre’nin(ofansif orta saha) de henüz A Takımı zorlayamadığını göz önüne alırsak Galatasaray’ın bu oyuncu için hala bir şansı olabilir.

Daha kelepir ve genç olan bu gurbetçilerle birlikte bunlara nazaran daha fazla fedakârlık yaparak alınabilecek yerli gurbetçi oyuncularımız da mevcut. Her ne kadar sürekli Türkiye’de oynamayacağını belirtse de sezon sonu sözleşmesi bitecek Hamit Altıntop, İsviçre Milli Takımı’nın kaptanı Gökhan İnler, Freiburg’un Hiddink’in de gündemindeki defans oyuncusu Ömer Toprak, Stuttgart’tan Serdar Taşçı, PSG’den Mevlüt Erdinç belli bonservis bedelleri ödenerek kadroya katılabilecek oyuncular. Ancak yerli oyuncu kalitesinin gerekliliğini düşündükçe ve geçen son 2 kâbus seneyi hatırladıkça bu oyuncuların önemi bir kez daha anlaşılıyor. Gurbetçi oyuncularımızdan son demet ise hala genç olan ama son dönemde çıkış yaparak fiyatını biraz yükseltmiş isimler... Nürnberg’den Mehmet Ekici ve İlkay Gündoğan(orta saha), bu sezon UEFA Avrupa Ligi’nde Beşiktaş ile aynı grupta bulunan Rapid Wien’den Veli Kavlak(sol açık), Yasin Pehlivan(ön libero) ve Tanju Kayhan(sol bek) Galatasaray’a fayda sağlaması muhtemel isimler. Bu oyunculardan en az 3-4 tanesinin kadroya dâhil edilmesi yerli kalitesinin yükselmesi açısından çok büyük önem arz ediyor.

Her ne kadar çok kaliteli olmadığından dem vursak da ligimizde de Galatasaray tarafından izlenmesi gereken oyuncular mevcut. Kasımpaşa’nın biri A diğeri Ümit Milli oyuncuları Yekta Kurtuluş ve Şahin Aygüneş, Kasımpaşa ligde sonuncu olsa da dikkat çekmeyi başardı. İ.B.B’den İbrahim Akın ve eski Galatasaraylı Gökhan Süzen, Abdullah Avcı’nın disiplinli futbolunda öne çıkan isimler oldu. Gaziantepspor’da orta sahanın dinamosu Murat Ceylan ve futbolculuğunu her zaman çok beğendiğim Serdar Kurtuluş, Ali Turan-Ayhan Akman’ı düşününce bana Cafu ve Emerson gibi geliyor(?!). Gençlerbirliği’nin çalım operatörü Hurşut Meriç ve defansın her bölgesinde ustalıkla oynayan Aykut Demir kadroyu genişletecek, ucuz ve kaliteli oyuncular. Manisalı Yiğit İncedemir ve yine eski Manisalı şimdiki Eskişehirsporlu Sezer Öztürk de Galatasaray kadrosuna gelebilecek oyuncular. Bu listeye Bursasporlu Volkan Şen ve Sercan Yıldırım’ı ekleyebiliriz. Yine Bursaspor’un sözleşme imzalamadığı için kadro dışı bıraktığı Muhammet Demir(forvet) ve İ.B.B.’nin Nike U17 turnuvasında ABD karşısında izleme fırsatı bulduğum 16 yaşındaki oyuncusu Cenk Enver Şahin(sol bek, sol açık, forvet) genç oyuncu kontenjanı için biçilmiş kaftan. Aslında Trabzonspor ve Kayserispor’da da kaliteli yerli oyuncularımız var ama biri zirve yarışında diğerinin de Galatasaray ile ilişkileri malum olduğundan bu takımlardan şu aşamada oyuncu alabilmek çok zor. Melih Gökçek’in işleri arapsaçına döndürdüğü Ankaragücü’nden de genç oyuncular Uğur Uçar ve Özgür Çek düşünülebilir. Uğur zaten GS taraftarının hala gönderilmesini içine sindiremediği bir oyuncu, göz bebeği.

Yazının başlarında yabancı transferini ara transfer için veto ettim ama ligden alınabilecek yabancılar diye bir parantez açmayı da ihmal etmemiştim. Ankaragücü’nde serbest kalacak Marek Sapara ile Karabükspor’dan Emenike hem ligi bilen hem de takıma çabuk uyum sağlayabilecek oyuncular. Tüm bu isimlerin dışında takviye yapılmak isteniyorsa tek adres A2 Takımı olmalıdır. Orada artık profesyonel takımlarda oynamak için hazır olan Sinan Osmanoğlu(stoper), Y.Onur Arıkan(sağ bek), Berk Neziroğluları(sol bek), Cumhur Yılmaztürk(ön libero), Berkin Arslan(sol açık), Musa Çağıran(orta saha), Cem Sultan(forvet) ve Anıl Dilaver(forvet) gibi isimler var. Galatasaray yaklaşık 50 kişiyi bulan bu oyuncu envanterinden kendisini düzlüğe çıkaracak yerli oyuncuları seçip bulabilecek, bulması gereken bir takım. Son yıllarda yapılan transfer yanlışlarını çok iyi biliyoruz, umarım bu kez doğru yolu bulacaklar. 1 Şubat’ta transferlerin doğruluğuna bakmak üzere…

1 yorum:

HHKahraman dedi ki...

Yazıda değindiğim üzere şu anda şartlar Trabzonspor ve Kayserispor'dan oyuncu almaya müsait değil. Maalesef 2007'den beri oluşturulmaya çalışılan iskelet kadro oluşturulamadı. Benim, senin, herkesin gördüğü bildiği gibi "iskelet kadro" diye bir şey yok Galatasaray'da.
Trnasferlerin şu aşamada sadece yerlilerden oluşması gelecek sezonların takımını kurmak adına çok önemli. Aksi durumda yine Misimovic, Jo, Lincoln tarzı tutmayan transferler gerçekleşebilir...