12 Haziran 2010 Cumartesi

ARJANTİN 1-0 NİJERYA


Öncelikle Maradoa ilk maçta beklenen dallamalıkları yapmadı. Kadro seçiminde Zanetti ve özellikle Cambiasso'yu çağırmamakla eleştirilmişti Maradona, kadroyu 3 defanstan kuracağını iddia edenler tarafından bu sistemin demode olduğu ve 3 defansla bir yere varılamayacağı konusunda ağır şekilde hatrı sorulmuştu. Evet, gerçekten de günümüzde 3 defasnla oynayan takımların büyük sıkıntılar yaşadığı bir gerçek. 3 defansla oynayıp büyük başarı yakalayan bir takım olarak ben en son 2003 yılındaki Beşiktaş'ı hatırlıyorum, o büyük başarı da Türkiye Şampiyonluğu anlayın gerisini. Maradona 3-4-3 görünümlü bir 4-3-3 oynattı bugün. Jonas Gutierrez'i hücumu çok fazla düşünen bir bek olarak oynatması akla çok yatkındı. Gutierrez tercihi kişisel olarak sorgulanabilir tabii ama Nijerya gibi atletik bir takıma karşı yavaş ve hücumu düşünmeyen beklerle oynamak intihar etmek gibi bir şey olsa gerek. Dolayısıyla bu 4-3-3 tercihini ben doğru buldum Maradona'nın.

Aslında Arjantin oyuna gayet baskılı başladı. İlk dakikalarda Nijeryalı oyuncuların çok heyecanlı olması,hemen her topu kaybetmesi Arjantin'in kaleci Enyeama ile kolayca karşı karşıya gelmesini sağladı. Zaten golü de çok erken buldu Arjantin. Golden sonra dahi toparlanamayan Nijerya, rakiplerinden çok Afrikalı futbolcuların en büyük sorunu olan disiplinsizlikle baş edecek gibi görünüyor bu turnuvada. Futbolcuların pozisyonlarda pası düşünmeyip direk kaleyi görmelerinden tutalım, orta sahada yanındaki adama lakayt paslar atmalarına kadar Lars Lagerback'ın düzeltmesi gereken o kadar çok şey var ki, 2.maça kadar olan 5 günlük süreç kesinlikle yeterli değil. Golden sonra Arjantin de biraz kabuğuna çekilir gibi oldu. Özellikle Di Maria, Higuain ve Tevez'in çok etkisiz futbollarının da bunda payı büyük. Messi klasını gösteren birkaç dribbling ve çalım yaptı, pozisyonlara da girdi ama son vuruşta Barca'daki kadar şanslı değildi.

Nijerya bu kupadaki geleceği açısından çok da umut vermedi, özellikle bugün G.Kore'nin dirayetli futbolunu gördükten sonra gruptan çıkması için önce disipline sonra da vites yükseltmeye ihtiyaçları var. Arjantin'den ise şampiyonluk anlamında bir şey beklemesem de bu gruptan G.Kore ile birlikte çıkacaktır. 5 gün sonraki G.Kore maçında rakibi bozacak Milito gibi pivot bir forvetle başlamaz ve yine 3 pırpır forveti tercih ederlerse Koreliler karşısında zorlanabilirler, bu da grup birinciliğine dolayısıyla 2.turda İngiltere ile eşleşmeye mâl olabilir. Turnuvaya iyi başlamayı başaran Arjantin ve Maradona'nın buna kesinlikle çok dikkat etmesi gerekli.

Hiç yorum yok: