1 Haziran 2010 Salı

YABANCI SAYISINDAKİ ARTIŞ


Federasyon uzun zamandır kulüplere karşı dik durduğu, aynı fikri paylaşmadığı bir konuda yapılacak seçimleri de düşünerek geri adım atmak durumunda kaldı. Artık Turkcell Süper Lig'de yer alan kulüpler 8 yerine 10 yabancı futbolcuyla sözleşme imzalayabilecek. Bank Asya'da da sayı 1987'den sonra doğmuş olmak şartıyla 2'den 3'e yükseltildi.

Peki bu uygulama kulüplerimiz, ülke futbolu ve Milli Takımlarımız açısından ne gibi olumlu ve olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir? Öncelikle Turkcell Süper Lig'de oyun içi yabancı sayısında herhangi bir değişme olmadı. Takımlar yine ilk 11'lerinde aynı anda en fazla 6 yabancı bulundurabilecek, 2 yabancı kulübede oturabilecek ve 10 yabancısı olan kulüpler 2 yabancısını da tribüne göndermek durumunda kalacak. Avrupa Kupası maçlarında ise kulüp isterse 10 yabancısını da ilk 11'de sahaya sürebilecek. Aslında yabancı oyuncuların gelmesi, kaliteli olmaları durumunda, bir ülkede futbolun gelişmesi için gerekli olan temel şartlardandır. Ancak Türkiye'de oyuncuların kalitesini denetleyen herhangi bir sistem(İngiltere'deki gibi) bulunmadığından, burada yabancı sayısının çift hanelere ulaşması açıkçası pek de hayra alamet değil, özellikle genç oyuncularımızın gelişimi ve Milli Takımlarımız açısından. Ancak Anadolu kulüplerinin çok da artısı olmayan yerli oyuncular için istediği bonservis fiyatları düşünüldüğünde [ M.Topuz (9 milyon avro), Sercan Yıldırım (12 milyon avro), vs. ] yabancı oyuncuların daha makul fiyatlarda olduğunu rahatlıkla görüyoruz. Dolayısıyla asıl mantıklı olan seçenek belli kriterler getirip yabancı sayısını serbest bırakmak.

Ancak maalesef böyle bir kural şu anda yok ve daha bugün geçtiğimiz sistemi tartışmak durumundayız. Avrupa Kupaları'nda yer alacak takımlar için 10 yabancıya sahip olmak mantıklı olabilir zira 3 kulvarda oyunculara belli şanslar tanıyabilirsiniz. Fakat Avrupa'da yer almayan bir kulüp için 8 yabancı bile çokken ben hemen hiçbir kulübün 10 yabancı ile sözleşme yapacağını düşünmüyorum. Bir de Beşiktaş gibi oyuncularıyla sıkıntı yaşayan kulüplerimiz var. Bu kuralla onlarında eli güçlenmiş oldu, oyunculara "gitmezseniz tribünde oturursunuz" restini çekebilecek artık bu takımlar.

Milli Takımlar boyutundan baktığımızdaysa zaten hiçbir zaman yabancı sayısının artması bir milli takımı beslemez. Kaliteli yabancıların gelip oyuncuları yetiştirmesi masalı her zaman dillerdedir ama özellikle bizim ülkemizde bu örneği Hagi'den başka hangi yabancı verdi diye düşünürsek cevap belli: hiçkimse. Dolayısıyla Guus Hiddink için olumlu bir haber sayılmaz bu. Yabancı sayısınındaki artış, bir ihtimal, yerli oyuncularımızın yurt dışına çıkışını kolaylaştıracağından oyuncu gelişimimizi olumlu etkileyebilir.

Kısacası, seçimler için yapılmış bu hamle beni heyecanlandırmadı. Gerek lig gerekse Avrupa Kupaları bazında kulüplerimizin başarılarını çok etkileyeceğine inanmıyorum. Belki Bank Asya kulüpleri Emenike, Tiago, Mbilla, Bruno Mezenga gibi yabancıları bulmaya devam ederse yabancı sayısının 2'den 3'e yükselmesi onların yararına olabilir. Turkcell Super Lig'den Bank Asya kadar umudum yok açıkçası.

Hiç yorum yok: