8 Haziran 2010 Salı

ÜLKE PUANI 2009-2010 son


Sezon tamamen bittiğine göre ülke puanlarına geniş bir bakış atmakta fayda var. Açıkçası bu sezon takımlarımızın yine erken elenmesiyle en çok dikkat çeken nokta İtalya - Almanya rekabeti oldu bizim için. Hatta Şampiyonlar Ligi Finali'nde de bu 2 ülkeden temsilcilerin karşılaşmasıyla olay çok daha ilgi çekici boyuta ulaştı. Yıllar sonra Avrupa'da ilk 3'e girerek Şampiyonlar Ligi'ne 4 takım göndermek isteyen Almanya, Şampiyonlar Ligi Finali öncesinde 3.sıraya oturmuştu aslında. Ancak Inter, "İtalya bir sezon daha 4 takım gönderecek Şampiyonlar Ligi'ne" deyince Almanya en az bir sene fazladan bekleyecek. Mourinho'nun o pek haz etmediği İtalya Futbolu'na giderayak en büyük kıyağı oldu bu. Bu sene İngiltere ve İspanya UEFA Finali'ne birer tamsilci gönderse de bu ülkeler özellikle Şampiyonlar Ligi'nde umduğunu bulamadı. Çok değil daha 2 sene evvel yarı finalde 4 temsilcisi bulunan İngiltere'nin bu sezon hiç temsilcisi yoktu Şampiyonlar Ligi Yarı Finali'nde. Nitekim İspanya da sadece Barca'yı gönderebildi fakat Mourinho uzaylılar gelse dahi eleyecekti bu sene, kafaya koymuştu. İngiltere ve İspanya'nın ilk 2'deki yerini değiştirmedi tabii bu durum, zaten öyle bir ihtimal de yok önümüzdeki 3-5 sene resimde görüldüğü üzere.

Peki, Türkiye'nin durumu nasıl dersek, şu anda 11. sıradayız. 9.sırada olan ülkenin Avrupa'ya 6 (2 ŞL, 4 UEFA) takımla gittiğini hesap edersek ilk hedefimiz 9.sıra olmalı. Arkamızda bize en yakın ülkenin(Yunanistan) yaklaşık 4.600 puan gerimizde olduğunu ve bunun kapanması o kadar da kolay olmayan bir fark olduğunu göz önüne aldığımızda biraz rahatlıyoruz. Yine önümüzde 5.sıradaki Fransa'ya kadar uzanan Hollanda, Portekiz, Romanya, Ukrayna ve Rusya bizim ayarımızda, her sene kötü performans sergileme ihtimali bulunan ülkeler. Son düzenlemelerle ülke puanında Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkmanın etkisinin artırılmasıyla her sene 2.tura Porto'yu çıkaran Portekiz biraz daha avantajlı konuma gelse de 2 sene üst üste olağan dışı bir performans göstermemiz halinde bu ülkeleri geride bırakabiliriz. Bir başka güzel nokta da gelecek sezon sonunda silinecek olan 2005-2006 sezonunun puanları çıkarıldığında Romanya ve Hollanda'yı geçiyor olmamız. Zaten Romanya'nın bu sıraları uzun bir süre görmesi çok da mümkün değil gibi. 1 yıl sonrasını konuşmak için biraz erken ama önümüzdeki sezon bu 2 ülkeyle aynı puanı toplamamız halinde 9.luğumuz garanti gibi.

Artık Avrupa'da belli bir düzene ulaşıp 3 senedir her sezon Şubat'ı gören Galatasaray ve son 3 senede 2 kez bu başarıyı yakalayan Fenerbahçe en çok şey beklediğimiz takımlar. Yine Avrupa Ligi'nde mücadele edecek Beşiktaş ve Trabzonspor'un da iyi bir performans gösterme ihtimali var, özellikle Beşiktaş'ın. Onları Şubat'ta Avrupa'da görmeyeli çok uzun zaman oldu. Gönül Bursaspor'un da en azından UEFA'ya katılarak devam etmesini istiyor lakin daha önceleri de belirttiğim gibi bu sezonluk onlar mazur görülebilir.

Kısaca durum bu, yani gelecek sezon iyi bir performansla 9.luk hatta 8.lik bile yakalanabilir. Bu da Avrupa'da 6 takımla mücadele etmemiz anlamına geliyor. Gerçi ekonomi büyüklüğü olarak Avrupa'nın 6.ligine sahip olduğu iddia edilen bir ülkenin daha üst sıralarda yer alması gerekiyor ama üst sıralara ulaşmak için de belli bir yerden başlamak ve ivmeli bir şekilde yükselmemiz lazım.

Hiç yorum yok: