12 Haziran 2010 Cumartesi

URUGUAY 0-0 FRANSA


Öncelikle söylemek lazım, beklediğim Uruguay'ı bulamadım Franasa karşısında. Turnuvanın sürpriz adayları arasında en yüksek şansı tanıdğım takımdı Uruguay daha önce de yazdığım üzere, bugün o şansa yakışır bir futbol ortaya koyamadı latin dünyanın gök mavilileri. Nedenlerine bakmak istiyorum ilk olarak. Öncelikle Uruguay sağlam bir defansa(Godin, Lugano, yedekte Caceres) ve çok sağlam bir ileri uca(Forlan, Suarez, Cavani, Abreu) sahip. Ancak bu 2 bölgenin tam kapasite çalışabilmesi için orta sahasının takımın bağlantısını çok iyi bir şekilde kurabilmesi, futbol tabiriyle takımın sahada yerleşimini, defans - forvet arası boyunu iyi ayarlaması lazım. Bugün Uruguay orta sahası, Fransa orta sahasına teslim bir şekilde oynadı. Normalde sol kanatta takımı atağa çıkaran Rodriguez de kadroda yer almadığından, Tabarez'in taktiği kaleci dahil 9 kişi savunmada bekleyelim, Forlan ve Suarez bir şekilde golü yaparsa kazanırız şeklindeydi. Özellikle bu turnuvanın star adayları arasında olmasa da bir şeyler göstereceğini umduğum Lodeiro da girer girez kırmızı kart görünce Uruguay'ın orta sahayı geçme ihtimali kalmadı. Ne kadar formsuz olsa da rakibin Fransa olması Uruguay'ı biraz çekindirmiş göründü bana, Meksika ve G.Afrika karşısında da bu futbolu oynarlarsa grup 1.si olmasını beklediğim takımın başı ağrıyabilir.

Maçın özelinde baktığımda, Uruguay'ın orta sahadaki ezikliği üst seviyede olduğundan aynı şekilde Fransa orta sahasının da normal şartlara göre pasif olduğu çok ayan beyan ortada görünmedi. Gourcuff - Toulalan - Diaby orta sahası birbirinden oldukça kopuk oynayan, neredeyse daha önce birbirini hiç görmemiş 3 oyuncu havası veren bir şablondaydı. Bunda 3 oyuncunun da ayrı takımlarda olmasının ve takımlarında birbiriyle alakası olmayan varyasyonların kullanılmasının payı büyük olsa gerek. Kanat forvet rolünü üstlenen Ribery ve Govou, sadece kanatta kalıp forvete hiç gelmediler. Ceza sahasına girme sayıları eminim ki o mevkinin genel ortalamasının çok altındadır. Hal böyleyken kaleye sırtı dönük tek forvet oynama özelliği olmayan Nicolas Anelka'nın çok fazla etkili olma ihtimali yok gibiydi. Hoş, Henry girdikten sonra da çok değişen bir şey olmadı zira Fransa o dakikalarda doldur - boşalta dönmüştü bile. Uruguay'ın ileri ucuna bakarsak, Suarez'in bu sezon ki Ajax performansının yanına dahi yaklaşamadığını söyleyebilirim. Umarım önümüzdeki maçlarda klasını gösterir. Forlan top kontrolü ve vuruş tekniğinde dünyanın en iyilerinden ama bu, takımın "Forlanspor" haline gelmesine yol açmamalı. Uruguay bugün biraz "Forlanspor" kimliğindeydi. Forlanspor'un Fransa ceza sahasında topla sadece 1 kez buluşmuş olması da Tabarez'in G.Afrika maçına kadar üzerinde düşünmesi gereken en önemli nokta.

Diego Lugano'nun maçın başlarında kendisine yapılan bir faulden sonra gözleri dönmedi(!) diye sevinirken maç içinde Toulalan ile tartışınca "bildiğimiz Lugano" dedim. Maçın sonunda da artık DNA'sına işleyen sarı kartı gördü. Yine de Uruguay defansının sağlam durmasını sağlayan en önemli yapı taşı Lugano. Fransa gruptan çıksa dahi bu turnuvada işi çok zor, ki ben gruptan çıkış ihtimalinin de çok yüksek olduğunu düşünmüyorum, bugünkü beklenene nazaran iyi futbollarına rağmen. Uruguay ise kesinlikle üstüne koymalı, özellikle Meksika maçında bundan çok daha mücadeleci ve üretken bir futbol sergilemeli.

Hiç yorum yok: