1 Eylül 2010 Çarşamba

ARDA TURAN HALA KAPTAN


Uzun zamandır, yaklaşık 2-2.5 senedir, Arda Turan'ın Avrupa'nın önemli kulüplerinin radarında olduğu, neredeyse Galatasaray'ın kapısında yattıkları yazılıp çiziliyor. Euro 2008 gibi hiç de fena olmayan bir performanstan sonra dahi resmi teklif gelmemişti Arda için. Oysa o dönemde Arda kadar popüler olmayan Mehmet Topal için Everton'un hala değerlendirilmediği için içim yanan 8 milyon avroluk teklifi gelmişti. Neyse, sonunda Arda Turan da şeytanın bacağını kırdı ve resmi bir teklif aldı Galatasaray kaptanı için. Geçen sezonun UEFA Avrupa Ligi şampiyonu olan, bu seneye de Avrupa Süper Kupası'nı kazanarak giren Atletico Madrid 11 milyon avroluk bir teklif koydu transferin son 2 gününde Galatasaray'ın önüne. Asıl amaçları Jurado'nun Schalke'ye gidişinden sonra boşalan orta sahayı daha yönlü bir oyuncu olan Arda Turan ile doldurmak, böylece hem merkeze hem de solda Simao'ya alternatif oluşturmaktı. Açıkçası Atletico Arda için güzel bir transfer olurdu, hem takım Avrupa'da başaltına oynayan bir takım hem de şehir Avrupa'nın en iyi şehirlerinden biri. La Liga için de söylenecek bir söz yok, Real Madrid, Barcelona, Valencia gibi takımlara rakip oluyorsunuz. Üstüne gittiğiniz takım Tuncay Şanlı'nın İngiltere transferine olduğu gibi her sene orta sıralara oynamak durumunda olan bir kulüp değil. Kısaca şartlar Atletico, Madrid, La Liga ve Arda Turan cephelerinden bakınca gayet olumluydu.

Peki, bu transfer neden gerçekleşmedi? Öncelikle A. Madrid teklif için çok geç kaldı. Jurado'yu satınca Arda'ya sarılmak istediler ama vakit dönülmez akşamın ufku moduna gelmişti. Dahası transfer yapmadığı için zaten eleştirilen Galatasaray yönetimi bir de Arda'yı satsa fazladan bir yetenekli oyuncu arayışına girmek durumunda kalacaktı. Arda Turan'ın takım kaptanı olması da bu birlikteliğin en az 1 sene daha uzamasında pay sahibidir az da olsa. Ancak teklif 11 milyon avro değil de 15-16 milyon avro civarında olsa tüm bu yazılanların hiçbir hükmü kalmayacak Arda da büyük ihtimalle şu anda Atletico'lu olacaktı. Son yıllarda yetiştirdiğimiz en iyi oyuncu olduğu söylenen Arda için 11 milyon avro kesmedi yönetimi. Aslında Arda'nın bir an önce yurt dışına gitmesini hem onun hem de Galatasaray'ın menfaati için isteyen biri olarak 11 milyon avro beni dahi kesmedi. Arda şu piyasaya bakıldığında 15 milyon avro edecek bir futbolcu. Hatta Arda'nın sadece Milli Takım performansını izleyen bir menajer çok daha fazlasını dahi düşünebilir onun için.

Galatasaray'da kalan arda Turan bu gelen 11 milyonluk teklifi daha yukarılara çıkartabilir mi, yoksa Hasan Şaş'ta olduğu gibi bu teklifleri sonraları mumla arar mı? Açıkçası Hasan Şaş biraz da Galatasaray'ın o dönemde büyük bir kadro kıyımına uğramasının kurbanı oldu. Frank Rijkaard ile uyum yakalanamasa da şu anda Galatasaray'ın kötü olmayan bir kadrosu var. Misimovic'in gelmesiyle takımın her şeyi olma yükü hafifleyecek olan Arda Turan bundan sonra çok sevdiği sol kanada odaklanabilecek ve performansını artıracak. Milli Takım'da da iyi performans gösterir, Türkiye'nin 2012'ye katılmasına yardımcı olup, 2008'de olduğu kadar adını duyurabilirse, hem o Avrupa'ya kolayca gider hem de Galatasaray çok istediği 15-20 milyonluk değerlere ulaşabilir.

Hiç yorum yok: