4 Eylül 2010 Cumartesi

HAK YERİNİ BULDU --- İSPANYA 80-72 YUNANİSTAN


Yunanistan'ın bugün kaybetmesi ancak başlıkla açıklanabilir. İspanya ile eşleşmemek için Rusya maçında hiçbir şey yapmayıp yenilgiyi baştan kabullenmeleri Yunan halkı dahil tüm basketbolseverlerin sempatisini kaybetmelerine yol açmıştı. Bugün de eşleşmek istemedikleri İspanya son 16'da Yunanistan'ın işini bitirdi. 2 takım birbirine yakın görünse de maç öncesi bana göre Yunanistan biraz daha öndeydi. İspanya'nın gruplarda ritmini bulamamış olması, Pau Gasol gibi en önemli oyuncusunun Türkiye'ye gelmemiş olması İspanya adına ciddi handikap oluşturuyordu. Yunanistan'ın da Papaloukas'ın eksikliğinin yanında grupta Rusya ve Türkiye gibi en ciddi rakiplerine yenilmiş olma durumu vardı ama Rusya maçında yenmemek için oynadıklarını bizim de ev sahibi olduğumuzu unutmamak lazım.

İspanya, Türkiye, Arjantin, Amerika gibi takımlarla oynarken en iyi oyuncularınızın kesinlikle iyi bir performans göstermesi şart. Yunanistan kazanmak için bunu Spanoulis, Diamantidis ve Bourousis ile sağlamak durumundaydı. Diamantidis'in iyi performansına Spanoulis ve Bourousis ayak uyduramayınca Yunanistan ilk 8'i göremeyerek ayrılacak Türkiye'den. Yunanistan koçu Kazlauskas Schortsinatis'te çok ısrar etmesinin ve aksine Tsartsaris'i hiç kullanmamasının bedelini ağır ödedi. Tsartsaris pota altını çok iyi kullanıyor ama Kazlauskas onu küçük maçların büyük oyuncusu durumuna getirdi. İspanya tarafında ise durum Yunanistan'ın tam tersiydi. Grupta büyük performans göstermeyen oyuncular, bu maçın öneminin bilincindeydi. Navarro ve Marc Gasol önderliğinde maçın çok az bir bölümü haricinde full konsantre oynamayı başardılar. Navarro'nun Murat Murathanoğlu'nun deyimiyle "göz yaşı damlası" atışları çok iyiydi açıkçası. İspanya'nın en büyük sıkıntısı Ricky Rubio. Bu adamı tam 3 sene evvel çıplak gözle izlemiş biri olarak hiç gelişim kaydetmediğini söyleyebilirim. Daha 18 yaşında 4.2 milyon avroluk bir bonservis bedeli ödenmiş bir oyuncu olması kendisinden ne kadar büyük beklenti olduğunun göstergesi. Eğer önce Avrupa sonra da NBA'e damga vurmak istiyorsa yüksek ivmeli bir gelişim kaydetmeli.

İspanya bu galibiyetle kendine gelebilir mi? Şimdi sırada Hırvatistan maçını beklenenden daha fazla zorlanarak kazanan Sırbistan var. Normal şartlarda İspanya'nın çok da zorlanmayarak kazanması lazım ama elemeli maçlarda sürpriz sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Nenad Krstic'li Sırbistan hazırlık döneminde bizi üst üste yenmeyi başarmıştı, yabana atılmayacak bir takım.

1 yorum:

alperensaylar dedi ki...

uzun rotasyonunda 3 lük atamayan tek schortsianitis yunanistanda. o yüzden bence de tsartaris'i oynatamaması hataydı koçun. bi de diamantidis de durdu durdu bugün oynadı ama 37-38 dk. oynayınca yetmedi. ha hepsine rağmen rusya maçından sonra antipatim arttığı için iyi oldu yunanistana