25 Mart 2009 Çarşamba

BÜLENT UYGUN


Sivasspor’un yaptığı inanılmaz çıkışın daha önceki bir yazımda belirttiğim gibi ülkemizin en Avrupai başkanı Mecnun Odyakmaz ile 2 başrol oyuncusundan biri Teknik Direktör Bülent Uygun, artık alışılagelmiş olan gençlerle buluşmalarına bir yenisini daha ekledi ve Bilkent Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Konu elbette ki futboldu ve ana tema Sivasspor’un başarısı olacaktı. Geçmiş yıllardaki gollerinden ve bilindik selamlarından oluşan 5 dakikalık videodan sonra söz alan Bülent Hoca, başarının sırlarını geçmişten alarak anlatmaya başladı. Takip eden herkesin bildiği gibi futboldan önceki güreşçilik döneminden, babasının güreş hocası olmasına, nasıl futbola kaymaya karar verdiğine ve nerelerde doğup büyüdüğüne kadar anlattı. Bu noktalar internette çok fazla bulunduğu için ben Bülent Hoca’nın anlattıklarının ana fikrine, ilerisi için olan planlarına yoğunlaşacağım.

Öncelikle Bülent Uygun, üniversite okuyan gençlere büyük saygı duyuyor. Bu gençlerin yani bizim ileride ülkenin bir şekilde geleceği olacağımızın çok farkında. Dolayısıyla o ve onun gibiler için eğitim kurumları çok önemli. Benim gördüğüm, Hoca kendisini bir teknik direktörden çok Sivas’ın bir ağabeyi, bir neferi olarak görüyor. Sadece takım çalıştırmakla değil, şehrin bütün sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyor. Basında görüyoruz, her zaman farklı şehirlerde öğrencilerle buluşuyor, onlara tecrübelerini aktarıyor.

Sportif hayatında orta sahada oynarken gol kralı olmak gibi Türkiye için bir ilke sahip olan Hoca, 11 kere giydiği milli formayla da 2 gol attı. Sakaryalı olan ve Sakarya ekolünden yetişen Bülent Uygun, futbolu bıraktıktan sonra Sivasspor’da menajerlik görevine geldi. Bu dönemde Sivasspor Süper Lig’e tarihinde ilk kez yükseldi. Süper Lig’deki ilk sezonunda yola Lorant ile çıkan Sivasspor çok başarılı olamadı. Ardından göreve getirilen Karol Pecze ile de umduğunu bulamayan takım 17.liğe kadar geriledi. Bülent Hoca’nın buradaki deyimiyle Mcnun Başkan’ın çok iyi niyetli olmasıyla çok da erken gönderilmeyen Pecze’nin yerine göreve takımın menajeri Bülent Uygun getirildi. Takımın başında çıktığı ilk maçta İnönü’de Beşiktaş’ı sürklase eden Sivasspor sahadan 1-0lık galibiyetle ayrılıyordu. Yine Bülent Hoca’nın deyimiyle maç 15-0 bile bitebilirdi. Daha sonraları takımın idman sahasında çimleri kesen, yeri geldiğinde amelelik bile yapmaktan çekinmeyen Bülent Hoca sistemini oturtmaya başladı. Düşme potasından hemen sıyrılan Sivasspor artık ileriyi düşünüyordu. Zaten daha sonraki 2 sezon herkesin malumu. Geçen sezon son 2 haftaya kadar şampiyonluğun kovalanması ama Kral Hakan Şükür etrafında kenetlenen Galatasaray’ın gerisinde kalınması ve averajla kaybedilen UEFA Kupası bileti… Bu sezonda ligde uzun süredir lider ve şampiyonluğun en büyük adaylarından biri.

Peki, nasıl oldu da kendi deyimiyle ilk geldiğinde bu tesislerde nasıl yatılır diye düşündüğü, 800bin TL borç bulunan kulüp, şampiyonluk kovalayan ve kasasında 2milyon TL para olan bir kurum haline geldi. İlk faktör tabii ki kenetlenme. Oyuncularına bir ağabey gibi yaklaşan Bülent Hoca onların özel sorunlarıyla takım atmosferi dışında da ilgilendiğini açık açık söylüyor. Sivas ortamının İstanbul gibi bir yerden çok uzak olduğunu söyleyen hoca, İstanbul’da herkes Laila’ya giderken daha doğrusu kimsenin idmandan sonra ne yaptığı belli değilken, bizde 2 bira içenden haberim olur diyor. Ve bu düzenin en büyük avantajları olduğunu söylüyor. Bunun yanında iyi futbol tabii ki iyi oyuncularla oynanır. Türkiye’de belki de her kulüpte olması gereken bir sistemi Sivasspor’da kuran Bülent Hoca kendi scout(gözlemci) ekibiyle Sivasspor’un bütçesine uygun kaliteli oyuncuları bulmaya çalışıyor. Belki hocanın verdiği Sylla, Diallo örneklerine katılmayacağım ama Kamanan, Bilica bugün büyük takım taraftarlarının bile imrendiği isimler. Bursa’da kazma gözüyle bakılan Tum’dan da neredeyse bir orta saha oyuncusu çıkarması muhteşem bir olay.


Bülent Hoca deyim yerindeyse artık laçkalaşmış hocalar gibi idmandan evine, evinden maça giden biri değil. Yeri geldiğinde çıkıp Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşecek kadar futbolla yatıp kalkan ve projeleri olan biri. Kral Hakan Şükür ile Antalya’da bir futbol okulu projesi, Sivasspor için 35,000 kişilik bir stadyum projesi, hakemlerin standartlarının yükseltilmesi, bu ve bunun gibi birçok projesi olan biri. Bu futbol projelerinin yanında Sivas’a bir alışveriş merkezi kazandırmak da hocanın büyük hayallerinden birisi. Projelerinin önünde engel çıkaran kişilere gerekirse Beden Terbiyesi(!) çekebilecek, fazla para koparmaya çalışan menajerlere pabuç bırakmayacak birisi.

Sayın hocamın konuşmasında söz alıp, hizmetleri için teşekkür etiğimi ancak bu hizmetlerin ancak bir Avrupa başarısı ile taçlandırılabileceğini söyledim. Bu konudaki hedef ve görüşlerinin ne olduğunu sorduğumda, kendisinin bir Anadolu takımıyla şampiyonluk yaşamak, hedeflerinin uyuştuğu bir takımla UEFA ve Şampiyonlar Ligi Kupası’nı kazanmak ve Milli Takımımız ile büyük kupalara uzanmak gibi çok önemli hedeflerinin bulunduğunu söyledi. Önümüzdeki sene Şampiyonlar Ligi olmasa bile ki olacağını, Avrupa’yı garantilediklerini, ilk turlarda ülkemize başarılar kazandıracaklarını, Liverpool, Chelsea gelirse ne olacağını bilmediğini ama ileriki yıllar için hedeflerinin çok yüksek olduğunu anlattı.

Bütün bunlar o kadar samimi bir hava da konuşuldu ki, hocanın “bazen çok kalabalıklar vardır art niyetli olur, bazen kalabalıklar küçüktür ama orada samimiyet vardır” sözü cuk oturdu. Kendimi, ancak mahallemdeki kahvede olan o sıcak sohbette ama futbol bilgisi çok yüksek birinin karşısında bulduğumu açıkça belirtebilirim. Tabii ki gönlünde Fenerbahçe yatıyor Bülent Hoca’nın, bir gün gidecektir de. Ama kendi çocuğu gibi baktığı Sivasspor’da bu sezon şampiyon olunsa bile daha yapılacak çok iş var. Rıza Çalımbay’ın Denizlispor’da, Ersun Yanal’ın Gençlerbirliği’nde başardıklarını bir Avrupa başarısı açgözlüsü olarak ben Bülen Hocam’dan da bekliyorum. Şampiyon olursa Şampiyonlar Ligine direk katılacaklarını buradan 12 milyon avro geleceğini, şampiyonluktan dolayı her sene 5 milyon TL garanti para alacaklarını, bu parayla da bu başarıların geleceğini de müjdeledi Bülent Uygun.

Ve son olarak bir tavsiye; hocam Mecnun Başkan gibi birisini bulamayacaksan ki çok zor, bence Sivasspor’dan hiç ayrılma…

Hiç yorum yok: