14 Mart 2009 Cumartesi

ÇEYREK FİNAL YOLARI TAŞTAN

Temsilcimiz Galatasaray’ın Hamburg ile oynadığı maç haricinde 7 karşılaşma daha vardı Perşembe akşamı. Bu karşılaşmalarda Bremen-St.Etienne, CSKA Moskova-Shakhtar, Udinese-Zenit, PSG-Braga, Kiev-Metalist, City -Aalborg, Marsilya-Ajax karşı karşıya geldi.


Gecenin en sürpriz sonucu bence Udinese’den geldi. Geçen sene rakiplerini eze eze eleyerek şampiyon olan Zenit’i sahalarında 2-0 mağlup ettiler. Geçen tur Avrupa’da adı çok duyulmamış olan Lech Poznan karşısında bile zorlanan Udinese, İtalya’nın son zamanlarda parlayan oyuncusu Quagliarella ve tecrübeli yıldızı Di Natale’nin 90+7’de penaltıdan attığı gollerle galip geldi. Son dakikada Shirokov’un atılmasıyla 10 kişi kalan Zenit’te, Fatih Tekke’de 63’te Pogrebnyak’ın yerine oyuna girdi. Bu maçta Udinese oldukça avantaj yakalasa da sahasında Zenit’in gerekli skoru elde ederek bu turu geçeceğine inanıyorum.

Bir diğer maçta Fransa’da PSG ile Portekiz futbolunun sürpriz temsilcisi Braga karşı karşıya geldi. Son derece sıkıcı geçen maçta Braga kendine avantajlı sayılabilecek bir skor almayı başardı. Fenerbahçe’den kiralanan Mateja Kezman’da PSG’de oyuna sonradan dâhil oldu. 2.maçın çok çekişmeli geçeceği oldukça açık. Braga tura biraz daha yakın.

Tanıdık simaları karşı karşıya getiren maçta Zico, Lucescu’yu alt etmeyi başardı. Rusya’da iki demir perde ülkesinin takımlarını karşı karşıya getiren maç çok çekişmeli geçse de beklenen kalite sahada yoktu. Karşılamanın tek golü penaltıdan Brezilyalı yıldız Vagner Love ile geldi. Bu turda hala şansların %50 olduğu, ligde çok fazla şampiyonluk iddiası olmayan Shakhtar’ın tek hedefi olan UEFA’yı kolay kolay bırakmayacağı inancındayım.

2 Ukrayna ekibinin mücadelesinde ise Dinamo Kiev ile Metalist Kharkiv mücadelesi vardı. Her ne kadar Metalist bu sene çok ekstra işler yapsa da Ukrayna’da en büyük kulüp tartışmasız Dinamo Kiev. Bu maçta da belki de bunun dinamikleri işledi ve Dinamo sahadan 1-0lık galibiyetle ayrıldı. Her ne kadar Metalist’in bir sürpriz yapma ihtimali bulunsa da, psikolojik üstünlüğü olan Kiev’in tura daha yakın olduğunu düşünüyorum.

Çok gol atıp, çok gol yeme konusunda oldukça becerikli 2 ekibin mücadelesinde Manchester City, erkenden bulduğu 2 golle rakibini alt etti. 2-0lık bu skor gerçekten çok büyük avantaj getirecektir City’e. Havalarında ısınmasıyla saha konusunda da eskisi kadar avantajlı olamayacak Aalborg. Ben turun başında Aalborg’un Manchester için büyük sorun olacağını düşünüyordum ve her ne kadar turu geçemeyeceklerse bile Danimarka’daki maçın halen zor olacağını düşünüyorum.

Bir önceki turda Milan’ı eleyerek iddiasını ortaya koyan Bremen bu sene ligde iyi değil. Dolayısıyla bütün ağırlığını UEFA Kupası’na verdi. Milan’ı elemek kolay değildi, bunu başardılar. Karşılarında yine ligde çok kötü durumda olan ama Yunanistan’da her sene şampiyonluğa ambargo koyan Olympiakos’u dağıtmış bir St. Etienne vardı. Almanya’daki maçta turu garantileyecek olmasa da kendilerine avantajı getirecek skoru, defans oyuncusu Naldo’nun golüyle buldular:1-0. 2.maç için de Werder Bremen’in bu turu kaybetmesinin sürpriz olacağını düşünüyorum. Eğer oynarlarsa 2.maçta St.Etienne’den Payet ve Matuidi’ye dikkat etmenizi öneriyorum.


Son olarak da en kaliteli eşleşmeye bakalım; Marsilya, evinde konuk ettiği Ajax’ı 2-1 ile geçerek küçük de olsa avantaj yakaladı. Galatasaray’a getirdiği efsanevi şampiyonlukla ülkemizde unutulmazlar arasına giren Eric Gerets’in takımı, her an gol atma ve yeme potansiyeline sahip, sağlam bir takım değil yani. Ajax ise onlardan da beter. Dolayısıyla 2 takımında gol bulması şaşırtıcı değil. 2.maçta da aynısı olacaktır. Bu karşılaşmada 10 kişi klan Ajax’ın direnerek farkın artmasını önlemesi de onlar için psikolojik bir avantaj. Ancak yine de bu tur için kesin bir şey söylemek çok zor.


UEFA Kupası 4.Tur 2.maçları programı ise şöyle:


18.03.2009-Çarşamba
21.30 Saint Etienne – Werder Bremen
21.45 Ajax – Marsilya

19.03.2009-Perşembe
19.00 Metalist Kharkiv - Dinamo Kiev
19.30 Shakhtar – CSKA Moskova
19.30 Zenit – Udinese
21.30 GALATASARAY – Hamburg
22.00 Aalborg – Manchester City
22.30 Braga – Paris Saint Germain

Hiç yorum yok: