24 Ağustos 2009 Pazartesi

BASK MODELİ


Son zamanlarda ülkemizde etnik bir tartışma almış gidiyor. Sporun siyasete girmesine alkış tuttuğu kadar siyasetin spora girmesine karşı birisi olarak elbette bu konulara girmek yakışık almaz. Ancak bu tip çatışmaların bize göre çok daha çetin yaşandığı bir yer var hem de Avrupa Birliği’nin göbeğinde; İspanya. İspanya’da Bask, Katalan ve Endülüs bölgeleri de aynı bizim ülkemizdeki birtakım insanlar gibi bağımsızlık peşinde koşuyorlar. Bunu çok daha ilerilere taşıdıkları da bir gerçek. Ancak biz işin siyaset boyutunu bırakıp sportif yönünü inceleyelim. Bu bölgelerin kendi oluşturdukları milli futbol takımları dahi var. Ve bu takımlar belli zamanlarda gerek kendi arlarında gerekse başka ülkelerin milli takımlarıyla özel maçlar yapıyor. Birçoğu aynı zamanda İspanya milli takımında oynayan oyunculardan oluşan bu milli takımlardan bahsetmeye çalışacağım. Bu yazının konusu ise Bask Milli Takımı.

Futbolu takip etmeye çalışıp da Bask bölgesini duymayan yok gibidir. Zira Athletic Bilbao takımı yıllardır La Liga’da oynamayı başarıp tek bir yabancı futbolcu oynatmamıştır. Yabancı derken İspanyol olması dahi yetmiyor, Bask olmak zorunda bir futbolcu Bilbao takımında oynayabilmek için yoksa Messi olsanız fark etmez. Bask oyunculardan oluşan kadrosuyla büyük başarılar da yaşayan Athletic Bilbao zamanında Şampiyonlar Ligi’nde dahi oynamış bir takım.

İşte Bask milli takımının iskeletini de bu takım oluşturuyor. Milli takımın futbolcularına baktığımız zaman, Inaki Lafuente, Andoni Iraola, Asier Del Horno, Amorebieta, Pablo Orbaiz, Yeste, Gabilondo, Etxeberria, Fernando Llorente ve Aduriz Atketic Bilbao da oynamış oyuncular. Tabii sadece Athletic Bilbao değil İspanya’nın diğer takımlarından ve özellikle Real Sociedad’tan da besleniyorlar.

Deschamps ve Lizarazu (1998)

Şu anda takımı Jose Angel Iribar ve Mike Etxarri birlikte çalıştırıyor. Kadronun gelmiş geçmiş önemli isimlerine baktığımızda gözümüze çarpan çok önemli yıldızlar var. Yukarıda bahsettiğim isimlerin dışında, Lopez Rekarte, Zubizarreta, Orbaiz, Mendieta, Ivan Campo, Karanka, Arteta, şu anda Barcelona sportif direktörü olan Txiki Beguiristain, Luis Arconada gibi isimler Bask milli takımı için ter döktü. Asıl şaşırtıcı olan ise Fransa’nın Bask bölgelerinden olan Bixente Lizarazu ve Didier Deschamps gibi oyuncularından Bask milli takımında oynamış olmaları. Bu mili takımlar ülke olmadıkları için oyuncuların oynaması herhangi bir sakınca doğurmuyor. Ancak bağımsızlıklarını kazanırlarsa o zaman oyuncu Karadağ örneğinde olduğu gibi bir seçim yapmak zorunda. Bask milli takımının son zamanlarda yaptığı maçlara baktığımızda, 2007 yılında Katalan millilerle 1-1 berabere kaldığını ve Venezuela’yı deplasmanda 4-3 yendiğini, 2006 yılında ise yaptığı 4 maçta Sırbistan’ı 4-0 yendiğini, Katalanlarla 2-2 beraber kaldığını, San Mames’te Galler ve Kamerun’a 1-0’lık skorlarla yenildiğini göreceğiz.

KKTC milli takımıyla maç yapmayı bırakın aynı mekanda kamp yapmaya çekinen dünya ülkelerinin bu ülkelerle rahat rahat maç yapabilmesi de üzerinde düşünülmesi gereken ve üzerinde başka yazı yazılabilecek bir diğer konu.


Hiç yorum yok: