14 Ağustos 2009 Cuma

DONBASS ARENA


Ukrayna ve Polonya ortaklığında düzenlenecek 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Tabii böyle bir organizasyonu hazırlayacak olan bu ülkelerde çeşitli tesisler ve özellikle stadyumlarda ya restore ediliyor ya da sıfırdan yapılıyor. Bunlardan bir tanesi e Ukrayna’nın Donetsk şehrinde yapımı tamamlanma aşamasında olan Donbass Arena. Şampiyonaya 3 sene olmasına rağmen stat bitiriliyor. Her ülkenin politikası bizim gibi turnuvaya 1 sene kala inşaatları hızlandırma stratejisine dayanmıyor neyse ki.

Haziran 2008'deki hali

Bu stat son UEFA Kupası Şampiyonu Shakhtar Donetsk için de bir soluk olacaktır. Şu ana kadar maçlarını 26,000 kapasiteli RSC Olimpiyskiy Stadı’nda yapan Lucescu’nun takımı bu statta da istediği başarıları elde edebiliyordu belki ama yeni statlarıyla birlikte hedeflerini Şampiyonlar Ligi üzerine kuracaklardır. 29 Ağustos tarihinde açılması planlanıyor bu son teknoloji stadın. UEFA’dan 5 yıldızı almayı garantiledi bile. Daha evvel City of Manchester ve Allianz Arena gibi muhteşem statların yapımını üstlenen firmayla çalıştı Ukraynalılar. Stadın çatısı kuzeyden güneye doğru eğimli yapıldı. Bu sayede daha fazla ışık ve hava gelebilecek.

Turnuvanın finali büyük ihtimalle Kiev Olimpiyat Stadı’nda oynanacaktır ancak bu güzel statta oynanırsa da kimsenin itiraz edeceğini zannetmiyorum. Stadın son haliyle Haziran 2008'deki halini gördüğümde aklıma ilk olarak Türk Telekom Arena'nın gelecek sezona yetiştirilebilme ihtimalinin olduğu geldi.

Hiç yorum yok: