25 Ağustos 2009 Salı

İSPANYA'DA BİR ÜLKE: KATALUNYA


Önceki Bask Milli takımı yazısından sonra sıra Katalanlarda. Katalan milli takımı denince birçok insanın aklına hemen Barcelona geliyor. Zira Barcelona Katalan halkını çok çok iyi temsil ediyor, seslerinin dünyanın her köşesine ulaşmasına yardımcı oluyor belki ama Katalanların da sahip oldukları bir milli takım var. Aslında Katalanlar UEFA’ya katılmak için üyelik başvurusunda bulundu ama UEFA bunu reddetti. Bunun altında güçlü İspanya lobisinin olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil. 1904 yılından beri sahaya çıkıyor Katalan Milli Takımı. Son yıllarda da özellikle geçen yazıda bahsettiğim Bask Milli Takımına göre çok daha fazla maç yapıyorlar. Yine de kulüp yetkililerinin resmi milli maçlardan bile yakındığı bu ortamda Katalanların maç sayısı yılda bir elin parmaklarını geçmiyor.
Son zamanda oynadığı maçları incelediğimizde, 2006 yılında İspanya2da Kosta Rika’yı 2-0 yendiğini ve Basklarla 2-2 berabere kaldıklarını göreceğiz. 2007 senesinde oynadıkları tek maçı yine Bask Millilerle yaptılar ve sahadan 1-1 beraberlikle ayrıldılar. 2008 yılında ise ikisi de Nou Camp’ta olmak üzere 2 maç yaptılar. Bunların birinde Arjantin’e 1-0 mağlup oldular diğerinde ise Kolombiya’yı 2-1 yendiler. Arjantin maçı Arjantin Olimpik milli takımı için de iyi bir hazırlık maçı olmuştu. Lavezzi’nin golüyle maçı kazandılar.

Kaptan Puyol

Oyunculara baktığımız zaman bir yıldızlar karmasıyla karşılaşıyoruz. Victor Valdes, Capdevilla, Gerard Pique, Carles Puyol, Sergio Busquets, Xavi, Inıesta, Fabregas ve Bojan Krkic şu anda bu takımda forma giyen isimlerden bazıları. Geçmişte oynayanlara baktığımızda da isimler hiç de aşağı kalır gibi değil. Albert Celades, Pep Guardiola, Pepe Reina, Raul Tamudo, Alfrdo di Stefano gibi isimlerin yanında Barcelona’da oynuyor olmaları sıfatıyla baba-oğul Cruyff, Hristo Stoitchkov ve şu anda Galatasaray’da Rijkaard’ın yardımcılığını yapan Johan Neeskens bu formayı terletmiş isimler.
Gerçekten değişik bir yapılanma. Günün birinde ateşli Katalan milliyetçilerle, biz Türkler bir maçta karşı karşıya gelirsek harika olur gibi geliyor bana.

Hiç yorum yok: