10 Ağustos 2009 Pazartesi

KAZAN KAYNAMAYA BAŞLIYOR


Ağustos ayının gelmesiyle Avrupa’nın büyük ligleri de yavaş yavaş start almaya başladı. Bu hafta sonu başlayan Turkcell Super Lig’in yanı sıra Alman Bundesliga, Fransız Ligue 1, Hollanda Eredivisie’de de ilk maçlar oynandı. Serie A 23 Ağustos La Liga 30 Ağustos’ta başlayacak. Premier Lig’in havasına ise bu hafta sonu oynanan Manchester United – Chelsea Community Shield final maçıyla girildi. Haftaya birbirinden zorlu, birbirinden tempolu maçlar bizi bekliyor.

İlk hafta maçlarına baktığımızda Almanya’da son şampiyon Wolfsburg, Stuttgart karşısında sahasında net bir galibiyet aldı. Özellikle Grafite formda gözüktü. Stuttgart’ta ise yeni transfer Pavel Pogrebnyak’ın forma girmesi için biraz zamana ihtiyacı var. Gurbetçi oyuncumuz Serdar Taşçı bu maçta vasat bir oyun sergilerken, Wolfsburg’un 2.golünde Grafite karşısında birebirde resmen ezildi. Bir diğer önemli karşılaşmada geçen sezonun ilk bölümünde büyük sürpriz yaparak liderliğe kadar yükselen ancak süper performans gösteren Boşnak golcüsü Vedad Ibisevic’in sakatlanmasıyla aşağılara doğru ivmeli yolculuğu başlayan Hoffenheim, sahasında Almanya’da şampiyonluğun her zaman en büyük adayı olan Bayern Münih ile 1-1 berabere kaldı. Bu maçta Van Gaal tarafından kadroda düşünülmediği bizim basınımız tarafından söylenen Hamit Altıntop 90 dakika sahada kaldı. Geçen sezon Galatasaray’ın teknik direktörlüğünü yapan Michael Skibbe’nin yeni takımı Frankfurt’ta sezona Werder Bremen’i deplasmanda yenerek başladı. Werder’in hemen her maçı gibi gol düellosu şeklinde geçen maç 3-2 bitti. Türk asıllı oyunculardan Mesut Özil ve Selim Teber’de maçta yer alırken Mesut penaltıdan 1 gol attı. Felix Magath yeni takımı Schalke’de sezona Nürnberg deplasmanında galibiyetle merhaba derken Kuranyi 2 gol atarak klasını gösterdi. Türk asıllı oyuncuların yer aldığı diğer maçlarda Leverkusen yeni transferi Eren Derdiyok’un da gol attığı maçta Mainz’i 3-1 mağlup etti. Haftanın en ilginç mücadelesinde ligin renkli takımı Borussia Monchengladbach Bochum deplasmanında 3-0 öne geçmesine rağmen maç 3-3 beraberlikle sona erdi. Alman Ligi’nde ilk hafta maçlarında izlediğim kadarıyla mücadele yüksekti. Zevkli bir lig olacak. Maçları TRT’nin veriyor olması da Türk futbolseverler adına bir başka önemli nokta. Zira TRT spora artık çok daha fazla önem verecek ve bu açılımı 2010 Dünya Kupası ve Bundesliga yayın haklarını alarak başlattı.

Mevlüt Erdinç
Fransa Ligi’nde ise yeni transfer Mevlüt Erdinç’in ilk 11 başladığı maçta Paris SG, deplasmanda Montpeiller ile 1-1 berabere kaldı. Geçen sene şampiyonluk yarışını başarıyla götüren takımlardan Marseille 2-0, Bordeaux ise 4-1 kazandı. Son 8 senede kazandığı 7 şampiyonlukla bir efsane olan Lyon ise sezona 1 puan alarak başladı. Zira bu 2 puan kaybı sayılamaz, Lyon’u son dakikada yeni transfer Lisandro Lopez kurtardı. Fransa Ligi’nde bu sezonda belli bir çekişme seviyesi olacaktır. Claude Puel yönetiminde Lyon’da belli düzelmeler görülmezse yeni sezonda görevde kalmasına sürpriz gözüyle bakılan Puel fazla iş başında kalmaz.

Diğer büyük liglerin de başlamasıyla Avrupa’da futbol piyasası iyice hareketlenecektir. Eylül’deki milli takım arasından sonra hem liglerin rayına oturması hem de Avrupa kulvarında grup mücadelelerinin start alması futbolseverleri haftanın 6 günü futbola doyurmaya yetip de artacak gibi görünüyor.

Hiç yorum yok: