21 Ağustos 2009 Cuma

ÜLKE PUANI - BEKLEYİN BİZİ PORTEKİZ ve HOLLANDA


Dün oynanan karşılaşmalardan sonra oluşan ülke puanı sıralamamıza göz atmakta fayda var. Bu sezon Galatasaray ve Fenerbahçe’den yüzümüz güleceğe benziyor. Beşiktaş’ın da Şampiyonlar Ligi’nde gruplara 3.torbadan katılacak olması en azından bir UEFA ihtimalinin yüksek olacağı anlamına gelmekte. Diğer temsilcilerimiz Trabzonspor ve Sivasspor ise ne yazık ki Avrupa defterini ülkemize hiçbir katkı yapmadan kapamak üzereler.
Galatasaray ile başlarsak, UEFA Avrupa Ligi’ne 2.Ön Eleme Turu’ndan başlayan Galatasaray turları rahat bir şekilde geçiyor. İlk Tobol maçı dışından karşılaşmalarının tamamını galibiyetle tamamlayan Cim-Bom şu anda 51.sırada. Önündeki 10 takım bu sezon Avrupa Kupalarını TV’den seyredecek. Bunların 3’ü çok yakında değil belki ama Galatasaray en kötü ihtimalle dahi bu sezon sonunda ilk 40’a girmiş olacak. Şu ana kadar 1.980 puan topladı Galatasaray. Son 5 yıldaki toplam puanı ise 34.350
Fenerbahçe’de Avrupa defterini iyi bir şekilde açtı. 3 karşılaşmada aldığı 2 galibiyet ve 1 beraberlik gayet başarılı. Fenerbahçe şu anda topladığı 44.350 puanla 33.sırada. Önündeki 3 takım Avrupa kupalarında değil. Orta seviyeli bir grup performansı ve sonrasında gelinecek bir çeyrek finalle ilk 20’yi zorlayabilir Fenerbahçe. Bu sezon Fener de şu ana kadar 1.980 puan toplayabildi.
Henüz maç yapmayan Beşiktaş ise gruplara direk kalmanın verdiği avantajla 4.480 puanı hanesine yazdırdı. 61.sırada gözüken Beşiktaş’ın önünde de çok fazla sayıda bu sezon Avrupa Kupalarında boy gösteremeyecek takım var. Büyük bir sıçrama gelebilir. Hatta bu sıçrama için vasatın biraz üstü bir performans bile yeterli olacaktır. Toplam puanı ise 29.850 Kara Kartalların.
Ülke sıralamalarına gelecek olursak, yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere şu anda 11.sıradayız. 10. Ve 9.sıradaki rakiplerle puan farkımız çok çok az. Portekiz’in 2 takımı şimdiden elendi. Hollandalılar ise tam gaz yola devam ediyor. Belki de gruplar turuna kaldığımızda bu ülkelerden 1’i veya 2’siyle yerimiz değişmiş bile olabilir. Bir dipnot verecek olursak biz 5 takımla temsil edilirken diğer 2 ülke ise 6 takımla temsil ediliyor. Yani alınan puanlar bizde 5’e, diğer ülkelerde ise 6’ya bölünüyor. Bu da bizim için bir avantaj. Yükseklerde yer bulmak istiyorsak bu sezon 3 büyük takımımızda kendilerini aşmalı. Romanya’nın Steaua ve Rapid ile 2006’da, Rusya’nın Zenit ile 2008’de, Ukrayna’nın Shaktar, Dinamo Kiev ve Metalist ile geçen sene yaptığını umarım biz de bu sene yaparak üst sıralara tırmanabiliriz.

Hiç yorum yok: