14 Ağustos 2009 Cuma

DIETMAR HOPP - HOFFENHEIM

Dietmar Hopp

Evet, başlıktan anlaşılacağı gibi Hoffenheim kulübünden bahsedeceğim. Ama yazının başlığı kulübün sahibi, finansörü kısaca her şeyi Dietmar Hopp ile mi, yoksa kulübün kendisiyle mi alakalı olsun karar veremedim, ikisini de yazdım. Masal gibi anlatılan bir olay var, hep söylenir 2000 yılında 5.ligde oynayan, 5000 kişilik stadı olan bir kulüptü Hoffenheim diye. Masal değil gerçek. Kuruluş aşaması bir jimnastik kulübüyle bir futbol kulübünün birleşmesine dayanıyor. Demek ki jimnastikten çakma tek futbol kulübü Beşiktaş değilmiş. Kendi halinde bir futbol takımıyken Alman yazılım devlerinden Dietmar Hopp’un el attığı takım kısa zamanda üst liglere çıkarak geçen sezon ilk defa 1.Bundesliga’da mücadele etti. Hopp’un geldiği ilk sezonda 5.Lig olarak kabul edilen ligden 4.Lige hemen ertesi sezonda 3.Lig’e yükselen Hoffenheim, burada 6 sezon kaldı. Sırasıyla 13., 5., 5., 7., 4. oldular ve 6.sezonlarında 2.olarak 2.Bundesliga’da yer aldılar. Ne kadar para olursa olsun bu çok büyük bir başarı. Hopp kulübe el attığında hedefi Bundesliga olsa da 4 lig üst seviyeye 8 sene içerisinde gelmesi inanılmaz büyük bir hadise.

Ralf Ragnick

Tabii bunda Şampiyonlar Ligi görmüş genç bir hoca olarak Schalke macerasından sonra Hopp’un hedeflerine güvenerek 3.Lig’de takımın başına geçip zaman kaybetmeden 2 sene içinde takımı Bundesliga’ya çıkaran şimdiki teknik direktör Ralf Ragnick’in de payı yadsınamaz. Kariyeri yükselişte bir hoca sıfatıyla 3.Lig’e gitmiş olması biraz gençliğinin verdiği çılgınlığın biraz da kendisine duyduğu büyük güvenin sonucu. Sonuç olarak şimdi Bundesliga’da ilk sezonunu orta sıralarda bitirmiş bir teknik adam konumunda.
Kulübün sahip olduğu stat konusu da gerçekten ilginç. Dietmar Hopp kulübü aldığı 1999 yılında 5,000 kişilik bir stat yaptırmış ve stada kendi ismini vermişti. Yalnızca 1600 koltuğu olan 5000 kişilik bu stad bir kasaba takımı için oldukça yeterliydi. Ancak kulüp lig atladıkça stat gerek konforsuzluğu ve kalitesizliği gerekse kapasite düşüklüğü sebebiyle Hoffenheim kulübüne yetmemeye başladı. Ve tüm bunarlın sonucunda 30,000 kişilik Rhein Neckar Arena yine Hopp tarafından kulübe kazandırıldı.

Rhein-Neckar-Arena

Kulübün sahip olduğu kadro ve Bundesliga’da geçirdiği ilk sezona bakarsak karşımızda ilk yarıyı lider bitirmiş sezonu ise 7.sırada tamamlamış bir takım görüyoruz. Bu 7.lik ligdeki ilk sezonu olan bir takım için harika sonuç. Ocak ayına geri döndüğümüzde ise şampiyonluğa oynayan bir takım görüyoruz. 2. Yarıdaki inanılmaz düşüşe rağmen teknik direktör Ralf Ragnick görevinin başında. Bu da bizim topraklarda para babası lakabı alması haydi haydi uygun olan Dietmar Hopp’un aynı zamanda bir Alman disipliniyle istikrara verdiği önemi gösteriyor. Bundesliga’ya çıktığı ilk sezonda Ramazan Özcan, Andreas Beck, Isaac Vorsah, Wellington ve Luiz Gustavo gibi yetenekli gençlere yönelmişlerdi. Devre arasındaki Timo Hildebrand transferini ise yıldız transfer olarak alabiliriz. Bu sezon için de prince Tagoe, Franco Zuculini ve Maicosuel gibi genç oyuncuları aldılar. Özellikle Zuculini Arjantin Milli Takımı rotasyonunda yer bulabilecek kapasitede bir isim. Yıldız oyuncu statüsünde ise Hertha Berlin’den Josip Simunic’i aldılar. Bu transferler için Hopp’un kasasından yaklaşık 16 milyon avro gibi bir para çıktığı söyleniyor. Kadrosunda zaten bu oyuncular dışında Boşnak Vedad Ibisevic(geçen yıl ligin 2.yarısında hiç oynamamasına rağmen 17 maçta 18 golü vardı), Demba Ba, Chinedu Obasi, Carlos Eduardo, Per Nilsson gibi süper futbolcular da var.

Demba Ba - Vedad Ibisevic

Bu sene ligin ilk maçında şampiyonluğun her zaman 1 numaralı favorisi olan Bayern Munih ile berabere kaldılar. Uli Hoeness her ne kadar Hoffenheim’li futbolcuları fair-play dışında oynamakla suçlasa da bence gayet iyi bir futbol sergilediler. Bundesliga'yı TRT'nin verecek olmasıyla birlikte daha sıkı takip edeceğim bu kasaba takımını.Bu sezon Avrupa Kupası biletini cebine koyacağını düşünüyorum Hoffenheim’ın. Dietmar Hopp’un aklında ise eminim kısa bir süre içinde kazanacakları Bundesliga Şampiyonluğu var. Kısaca bu sezon lige daha da ısınıp üst sıraları zorlayacaklardır. Bundan sonraki senelerde ise şampiyonluk yolunda bir Bremen, bir Stuttgart kadar iddialı olacakları muhakkak.

1 yorum:

alperensaylar dedi ki...

hoeness yatsın kalksın bariz golü görmeyen yardımcı hakeme dua etsin önce:)