10 Temmuz 2010 Cumartesi

2010 - 2011 ---> GENÇLERBİRLİĞİ

Ermin Zec

Konyaspor'dan sonra transfer piyasasına en hızlı giriş yapan takım Gençlerbirliği'ni ele alalım ikinci olarak. Ersun Yanal döneminde lig , kupa ve UEFA'da yaptığı büyük çıkışın ardından kendisine Turkcell Super Lig'de ortalama bir takım olma rolü biçmişti Gençlerbirliği. Bu tercih özellikle 2008-2009 sezonunda bir hayli pahalıya patlıyordu, takım son anda küme düşmekten kurtulunca "Cavcav lirasının" mucidi İlhan Cavcav'ın aklı başına gelmişti. Hacettepe ve Gençlerbirliği'nin kalburüstü oyuncularını kadroya toplayıp, takımın başına da gelecek vaat eden Alman teknik adam Thomas Doll'u getirdiler. İlk sene çok büyük başarı elde etmesi mümkün değildi Doll'ün, zira küme düşmüş ve son hafta kümede kalmış 2 takımın toplamasından alınabilecek maksimum verimi aldı geçen sezon Alman hoca. Ancak bu sene daha farklı, Gençlerbirliği ciddi transferler yaparak girecek sezona. Şu ana kadar alınan oyuncular; Michael Stewart, Billy Mehmet, Debatik Curri, Ermin Zec, Oktay Delibalta, Cem Atan ve Mehmet Akgün oldu. Geçen sezon başarısız olmayan kadrodan da önemli diyebileceğimiz sadece İlhan Eker ve Burhan Eşer takımdan ayrıldı.

Yabancı oyunculardan başlayacak olursak, özellikle Ermin Zec Bosna futbolunun en çok umut bağlanan oyuncularından. 22 yaşındaki 4 kez milli futbolcu için 2.2 milyon avro ödemeyi göze aldı İlhan Cavcav. Genelde bu tip paralar ödemeyen bir başkan olduğundan Ermin Zec'e dikkat etmek lazım. 1-2 sene içinde 5-6 milyona satacağını düşünmese kesinlikle almazdı Ermin Zec'i Gençler. Bir diğer iyi transfer de Ukrayna'dan yapıldı. Sol bek Debatik Curri Arnavut bir futbolcu. 26 yaşında olması 29 kez milli forma giymesi iyi referanslar. Bu sene Gençlerbirliği'nde sol bekin bankosu olacak diyebiliriz. Türk Futbolu'ndaki sol bek eksikliğini de düşündüğümüzde ligimizde fark yaratma ihtimali var Curri'nin. Bir diğer dikkate alınabilecek yabancı transfer ise İskoçya'dan yapıldı. Alt yapı diplomasını Sir Alex Ferguson'un elinden almış ancak Manchester'de barınamamış ve son 5 seneyi ülkesinde geçirmiş bir oyuncu Michael Stewart. 4 kez milli olmuş, defansa dönük bir orta saha oyuncusu. Manchester United elbette harika bir referans lakin son yılları o iç açıcılıkta değil. Yine de Gençlerbirliği'nde Thomas Doll'un savunmaya önem veren disiplinli anlayışında öne çıkma durumu mevcut Stewart'ın da.

Thomas Doll ve ekibi

Yerli olarak da yurt dışına bir yönelme görüyoruz bu sene Gençler'de. Yıllardır Türkiye'de bir takıma transfer olması beklenen Billy Mehmet'i sonunda Gençlerbirliği aldı. Forvette oynayan, sağlam fizikli, kafa toplarına hakim bir oyuncu Billy. Ama çok fazla gol atmıyor, genelde rakip defansı meşgul etmekle meşgul olan bir oyuncu. Bu bağlamda Kahe ile benzerlikleri var diyebiliriz. Yerli statüsünde oynamasında bir dönem problem yaşandı ama kısa sürede hallettiler o problemi, Billy de artık bir Türk. Yine geçen sene Galatasaray ve Beşiktaş'ın gündeminde olan sağ açık Cem Atan'ı aldılar. Büyük ihtimalle Burhan Eşer'in yerine düşünülüyor. Orada benim çok beğendiğim Hurşut Meriç de var, rekabete hazır olmalı Cem Atan. Cem de Avusturya Milli Takımı'nı tercih eden gurbetçilerden. Hollanda'dan alınan Mehmet Akgün'ü B.Dortmund günlerinden hatırlıyorum. Orada orta seviyeli genç bir forvet oyuncusuydu, Hollanda'da kendini ne kadar geliştirdiğini bilemiyorum. Dolayısıyla şahsi fikrim Mehmet'in kadroda yer bulamayacağı yönünde. Yine sol beke yedek olarak Samsun'dan alınan Oktay da geçen sene Trabzon'un gündemindeydi. Curri ile rekabete girebilecek mi, göreceğiz.

Gençlerbirliği, Serdar Kulbilge, Aykut Demir, Orhan Şam, Harbuzi, Hurşut Meriç ve Mustafa Pektemek diye sayabileceğimiz oturmuş kadrosunu direk oynayabilecek 4 oyuncu ile takviye etmiş durumda. Normal şartlarda ligimiz için yeterli bir kadro ancak Thomas Doll'un sistemi oyuncuların birbirini oldukça iyi tanımasını gerektiriyor. Ayağa paslı, disiplinli bir savunma futbolunu tercih eden Doll, eğer oyuncuların uyumunu kısa sürede sağlayabilirse bence Gençlerbirliği ilk 7'nin dışında kalmayacaktır bu sezon.

Hiç yorum yok: