8 Temmuz 2010 Perşembe

ÜLKE - TAKIM PUANLARI (2011) ---Sonunda 9.luk


Geçen yıl sıkça değindiğim ülke puanında ilk 9'a girme olayı, sezon başında 2005-2006 senesinin puanları düşülünce şimdilik gerçekleşmiş oldu. Yani sezon sonuna kadar alınacak puanlarla güncellenecek yukarıdaki resimde görülen sıralamada yerimizi kaybetmezsek 2012-2013 sezonunda Avrupa'ya 5 yerine 6 takımla gideceğiz. Şimdi 2 ay önce 11. sıradayken nasıl oldu da bir anda 9.olduk diyenler olabilir. Öncelikle bu sıralama resmi bir sıralama değil, bu 9.luk eğer sezon sonuna kadar yerimizi koruyabilirsek geçerli olacak. 11.likten 9.luğa çıkışta Romanya ve Hollanda'nın silinen 2005-2006 senesinde muazzam puanlar almaları ve şimdi bunları kaybetmeleri en büyük faktör tabii. Hollanda belki yine toparlayabilir fakat Romanya'nın bundan sonra kendine gelebilme ihtimali yok gibi. Özellikle gelecek sene 11 küsur olan puanını da kaybettikten sonra Hırvatistan - Bulgaristan ayarında bir ülke konumuna gelecek.

Bir diğer önemli konu da Şampiyonlar Ligi'ne 3 takım gönderen 6.sıra ile aramızda büyük bir uçurum bulunmaması. Tamam ilk 5 sıra kopup gitmiş durumda ancak önümüzdeki Portekiz, Ukrayna ve Rusya'yı çok iyi bir sezon geçirebilirsek arkamızda bırakabiliriz ki, bu da 2012-2013 sezonunda 3 takımımızın Şampiyonlar Ligi, 3 takımımızın da UEFA Avrupa Ligi'ne gitmesi demek oluyor. Çok iyi bir sezondan kastım 2 takımızın Avrupa Ligi'nde çeyrek final oynaması, bir takımımızın da onlara 2.tura çıkarak eşlik etmesi. Zor ama çok da imkansız olmayan bir görev olarak tanımlayabiliriz bunu takımlarımız için.


Takımlarımız demişken, 2004 - 2005 sezonunda Avrupa'ya gidemediği, ertesi sene Gerets ile Trömsö'ye elendiği için o 2 sene neredeyse hiç puan toplayamayan Galatasaray, bu yılların artık zaman aşımına uğramasıyla 34.lüğe kadar geldi. Bu yükseliş bu sene UEFA'da 1.torba olmaya yetecek mi göreceğiz. Fenerbahçe de 28.sırada. UEFA'ya düşerse 1.torba olacağı garanti, Şampiyonlar Ligi'ne katılırsa 3.torba olacak. Bursaspor, Şampiyonlar Ligi'ne katılan takımlar arasında açık ara son sırada takım puanı olarak. Ancak son 15 yılda Avrupa kupalarına katılamayıp, direk Şampiyonlar Ligi'ne gelmek de inanılmaz bir başarı ve böyle olması doğal. Bursa'nın grupta 3.olup UEFA'ya katılması harika olur ama daha önce de yazdığım gibi bu sene her şey mübah onlar için. Trabzonspor'un Avrupa Ligi Play-Off'unda seribaşı olamaması bence bir utanç sebebi. İlk turu geçerlerse önemli bir başarı olur, en azından daha sonraki seneler için seribaşı olabilirler. Beşiktaş'ın ise seribaşı olma sıkıntısı yok, gruplara kalma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşayacaklarını zannetmiyorum.

Hiç yorum yok: