25 Temmuz 2010 Pazar

REAL MADRİD & GUTİ & BEŞİKTAŞ


Guti, Real Madrid'ten ayrılacağını açıkladığı basın toplantısında Beşiktaş ile alakalı sorulara cevap vererek bir anlamda yeni sezonda İstanbul'da olduğunu gayri resmi olarak herkese deklare etmiş oldu. Guti'nin Türkiye'ye transferinin benim için 2 farklı boyutu var; birincisi Guti'nin bundan sonra Beşiktaş ve Türk Futbolu'na hizmet edecek olması, ikincisiyse İspanya denince aklına Real Madrid gelen biri olarak, Guti'nin artık Real rotasyonunda yer alan bir futbolcu olmaması. İkincisinden başlayacak olursam, Guti Real Madrid'te adı sürekli gönderilecekler listesinde yer alan ama ne hikmetse İbrahim Üzülmez gibi her taknik adamın ilk 11'de olmasa da şans verdiği bir oyuncu oldu. Muhteşem top kontrolü, harika ara pasları ve arkadaşlarına hazırladığı gol pozisyonlarıyla gerçekten etkili bir isimdi ama mücadelecilik yönü neredeyse "0" olduğu için Santiago Bernabeu topçusu olmaktan öteye geçemedi. Evet kreatif futbolun en önemli temsilcilerinden biridir ama mücadele futbolunun en önemli temsilcisi Mourinho'nun takımında yer almasını beklemek fazlasıyla hayalcilik olurdu. Deplasmanlarda hiç oynamayacağının kesin olduğu, hatta Bernabeu'yu bile pas geçebileceği bir sezonun arefesinde Real'den ayrılması hemen hiç kimse için sürpriz olmamıştır. Real Madrid'in oyunun en ön tarafından başlayarak mücadele edeceği, savaşacağı bu sezonda, bu takımda Guti'ye de, Raul'e de yer yok maalesef.

Olayın bir de Beşiktaş ve Türk Futbolu boyutu var tabii. Quaresma ve aynı tarihlerde gerçekleşen Stoch transferleri için "Quaresma belki birkaç maçta Beşiktaş'a çok yararlı olacaktır ancak bir seçim yapacak olursam benim tercihim Stoch olur" demiştim. Türkiye Ligi, yaşı oldukça ilerlemiş veya tamamen gözden düşmüş isimler yerine gelecek vaat eden isimleri bulup bunları İngiltere, İspanya gibi ülkelere servis eden, futbolun tüketen değil üreten tarafında olması gereken bir lig. Yine bu düşünceye göre zaten az olan mücadele gücü yaşıyla ters orantılı olarak oldukça zayıflayan Guti'nin Türkiye'ye gelmesine de hoş bakmıyorum. Şov futbolunu sevenler için İnönü Stadı'nda belli sayıda maçta güzel görüntüler ortaya çıkaracağına şüphe olmayan Guti'nin, Eskişehir, Sivas, Ankara, Antep gibi deplasmanlarda çok fazla etkili olamayacağı da Madrid tecrübesinden rahatlıkla görülebilecek gerçekler... Turkcell Süper Lig'de sizi başarıya götüren en önemli unsurun mücadele olduğunu düşünürsek, takımda 12 yabancı varken ve bunların 2'si(Delgado, Tabata) Guti ile aynı mevkinin oyuncuyken bu transferin akıl karı olduğunu söylemek oldukça zor. Yine çok çok zor olduğunu düşünmeme rağmen,bu mevkinin oyuncusu Hagi'nin Türk Futbolu'na yaptığı katkının %50'sini Guti'nin yaptığını görmek beni inanılmaz mutlu edecektir. Beşiktaş takımı bu sezon mücadele futbolundan gitgide uzaklaşan bir kadro kuruyor ve bu hiç hayra alamet değil, bekleyip göreceğiz...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Gerek Quaresma ile ilgili yorumların da gerekse Guti ilgili yorumlarında öngörüşlerinde tamamiyle yanıldığını gördüm.
Guti de Quaresma da Beşiktaşa oynadıkları sürede inanılmaz şeyler katıyor.Kendini affettiren hatalarını kapatan bir Guti ve Quaresma yazısı yazman gerekli..