4 Temmuz 2010 Pazar

GÜNEY AFRİKA FUTBOLU'NUN TOMOGRAFİSİ


Afrika'da düzenlenen ilk Dünya Kupası'nın sonuna doğru yaklaşıyoruz, yarı finalleri gördük bile. Organizasyonun kalitesi ve düzenliliği konusunda büyük şüpheler vardı, Sepp Blatter'in FIFA Başkanlığı'nı kazanmak adına Dünya Kupası'nı Afrika'ya peşkeş çektiğini, Afrika'nın böyle bir organizasyonu düzenlemek için daha çok fırın ekmek yemesi gerektiğini söyleyenlerin sayısı hiç de az değildi turnuvadan önce. Vuvuzela sesleri dışında korkulanın olduğunu söylemek mümkün değil. Tabii ki, dünyanın en başarılı organizasyonlarından birine imza atıldı diyemem ama en azından şu ana kadar herhangi bir rezalet yaşanmadı kupada. Şimdi asıl önemlisi 1 aylık bir turnuva için yapılan bu kadar yatırımın, kupadan sonra nasıl değerlendireleceği, bir ülkenin futbol çehresini değiştirip değiştiremeyeceği.

Güney Afrika'da futbol rugby sporunun arkasında, popülerite olarak. Dünya'daki en prestijli futbol organizasyonunu düzenledikten sonra futbol ilk sıraya yükselebilir mi, bunu göreceğiz ama en azından gelecek vaat ediyor mu bir bakalım. Afrika'da futbolun lig kalitesi olarak en gelişmiş olduğu yerlerin Güney Afrika ve Mısır olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Dünya'da en çok tutulan futbol simulasyonu Football Manager serisine de Afrika'dan ligini sokabilen tek ülke yine Güney Afrika. Peki, Güney Afrika'da takımlar, oyuncular, statlar ne durumda? Stadyum olarak baktığımızda şu anda Türkiye'den kat be kat ileri konumda bir ülke Güney Afrika. Dünya Kupası düzenlemenin verdiği avantajı kullandılar, büyük ve son derece teknolojik statlara sahipler. Ülkede sayısı 40,000 ve üzerinde 14 stat var. Bu sayı 30,000 ve üzeri için aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere 19. Resimde koyu renkle yazılı olan statlar Dünya Kupası'nda kullanılıyor. 50,000'in üzerinde kapasiteye sahip 3 stadın Dünya Kupası dışında kaldığını da hesaba katarsak stadyum olarak Güney Afrika futbol gelişimine son derece uygun olduğunu söyleyebiliriz.


Lig ve takımlar olarak bakarsak, tabii ki Avrupa ayarında bir lig bulamıyoruz. Takımlar önemli starlarını yeterli kaynakları olmadığı için Avrupa'ya pazarlamak durumunda. Ama bu, diğer Afrika ülkeleri Gana, Fildişi Sahili ve Kamerun gibi sömürge anlamında olmuyor. Bu ülkelerde ciddi bir lig olmadığı için hemen tüm kalburüstü oyuncular Avrupa'ya gidiyor. Güney Afrika'da ise kötü olmayan bir lig mevcut ve Avrupa'ya gitmek için yeteneklerinizi kesinlikle göz önüne sermiş ve artık bu ligi aşmış olduğunuzu ciddi ciddi ispat etmiş olmanız gerekiyor. Diğer Afrika ülkelerinden gelişmiş olduğu için ABSA Championship(G.Afrika ligi) çevre ülkelerden oyuncuları da bünyesinde bulunduruyor. Zimbabwe, Kamerun, Zaire, Kongo, Nijerya gibi ülkelerden oyuncuları bu ligde görmek mümkün. Ligde son 3 yıldır Supersport United hegemonyası mevcut. Diğer tanınmış takımar Kaizer Chiefs ve Orlando Pirates son yıllarda başarıdan biraz uzak kalsa da isimleriyle her zaman şampiyonluğa oynayan takımlar. Lig ve takım kalitesi olarak Avrupa kalitesinde değiller ama kıtanın açık ara en iyisi olmaları, çevre ülkelerden iyi oyuncuları ithal edebilmeleri ABSA League'nin geleceği için bir umut.

Bu ligde bir Türk de uzun yıllar görev yaptı. Geçen sezon Sivasspor'da çalışan Muhsin Ertuğral, Güney Afrika'da Kaizer Chiefs ve Ajax Cape Town takımlarını çalıştırdı. Hollandalı Ajax'la yakın bağları bulunan ve onun çakması diyebileceğimiz Ajax Cape Town ile bir de kupa kazanan Muhsin Hoca sayesinde Güney Afrika'da Türkiye'nin ve Türklerin de tanındığını söyleyebiliriz. Seyircilerin futbola katılımını da Kaizer Chiefs takımından örnek vererek açıklayabilirim herhalde; Kaizer maçlarını ortalama 40,000 seyirciye oynayan bir takım. Diğer takımlar bu sayının yanına yaklaşamıyor belki ama bu sayı futbola olan sevginin bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Dünya futboluna sunduğu Eyong Enoh, Benni McCarthy, Aaron Mokoena,Steven Pienaar, Benjani, Zuma gibi yıldızların yanında ligin bünyesinde şu anda da Khune, Nanagomashe, Tshabalala, Mphela, Modise gibi her an Avrupa'ya gidebilitesi olan futbolcular yer alıyor. Kısaca Güney Afrika futbol olarak kesinlikle gelişecek, belki bizim seviyemize gelmesi uzun zaman alacak belki de hiçbir zaman gelemeyecek ama kalitesiyle Türk takımlarının gözünün üzerinde olması gereken, Turkcell Süper Lig 'e basamak olarak kullanılabilecek bir ülke konumunda şu anda.

Hiç yorum yok: